Bojović: Pljevlja siroče države

Poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore kaže da najsjevernija opština treba da tuži Crnu Goru
78 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2012. 19:19h

Odbornik koalicije Bolja Pljevlja-bolja Crna Gora Vladislav Bojović smatra da Opština treba da podnese tužbu protiv džave zbog grubog kršenja brojnih zakona ili njihove selektivne primjene, na štetu građana Pljevalja.

On je kazao da Opština Pljevlja nije u mogućnosti da izvršava svoje obaveze, ne samo zbog enormne zaduženosti posljednjih godina, već i zbog činjenice da državna preduzeća i sama država prema njoj ne izvršavaju svoje zakonske obaveze.

Pljevlja zapostavljena

Bojović navodi da se grubo krši i Zakon o zaštiti životne sredine, jer država građanima nije obezbijedila zdravu životnu sredinu, koja im je garantovana Ustavom

On je kazao da država neblagovremeno uplaćuje dio koji pripada Opštini od koncesionih naknada, čime dodatno ugrožava funkcionisanje lokalne prave.

"Država je Pljevljima dodjelila investitore koji su zbog svojih promašenih investicija dodatno otežali ostvarivanja budžeta. Imamo investitora u „Vektri Jakić”, kojeg je dodjelila država koji je pod stečajem i zbog njega nemamo planirano punjenje budžeta", rekao je Bojović.

Bojović ističe da je ovakav mehanizam djelovanja predviđen u Zaključcima Skupštine opštine Pljevlja, usvojenim u junu, i predstavlja, smatra on legitimno sredstvo zaštite prava.

Foto: Vesko Belojević

"Očekujem da ukupna situacija u Pljevljima, u najskorije vrijeme skrene pažnju evropskih institucija koje u procesu pregovora Evropskom unijom treba striktno da prate stepen primjene zakona u Crnoj Gori. U Opštini Pljevlja postoje eklatantni primjeri selektivne primjene zakona ili njihovog grubog kršenja, zbog čega smatram neophodnom reakciju evropskih institucija", rekao je Bojović.

Prema njegovim riječima grubo se krši i Zakon o zaštiti životne sredine, jer država građanima nije obezbijedila zdravu životnu sredinu, koja im je garantovana Ustavom.

Selektivna primjena zakona

On ukazuje na član 42 Zakona o životnoj sredini gdje se govori o pravu na sudsku zaštitu

“Zapostavljanje, izrabljivanje i ignorisanje predstavljaju osnovna obilježja odnosa centralne vlasti prema Opštini Pljevlja u dugom nizu godina. Svoj posebno upečatljiv izraz imaju u najnovijem odbijanju Vlade, Rudnika uglja i Elektroprivrede da se izađe u susret potpuno opravdanim zahtjevima, koje je Skupština opštine u junu ove godine formulisala kroz svoje zaključke, pokušavajući da Opštinu spase sve većeg propadanja. Nepotpisivanjem Memoranduma o namjerama, hladno su odbacili možda i najvažnije i najodlučnije zahtjeve koji su ikada do sada bili upućeni iz ove opštine sa ciljem da se zaštite njeni vitalni interesi".

"Riječ je o zaključcima u kojima su najsveobuhvatnije izloženi vitalni problemi Opštine Pljevlja, utvrđena odgovornost za ovakvo stanje, a onda i upućeni zahtjevi odgovornima da se određenom dinamikom, i u bliskoj saradnji sa Opštinom, postojeći problemi konačno riješe. Međutim, već više od pet mjeseci prošlo je od usvajanja Zaključaka, svi rokovi su probijeni, a oni kojima su zahtjevi upućeni nisu se ni izjasnili, niti odredili. Vlada je izgleda odlučila da postupi po oprobanom receptu odugovlačenja, zatim zataškavanja, ne bi li Opštinu dovela u situaciju da odustane od ispostavljenih zahtjeva“, smatra Bojvić.

On je uvjeren da će u narednom periodu koji dolazi odbornici koalicije Bolja-Pljevlja, koji su donijeli ove zaključke, snažno stati iza njih, a očekuje i da lokalna uprava kroz dalje mjere i aktivnosti pristupi njihovoj dosljednoj realizaciji, ukljućujući i tužbe jer za njih, smatra on ima dovoljno elemenata.

Galerija

Bonus video: