Crnogorski pomorci blokirani u Italiji

Đukić je objasnio da je na brodu 26 članova posade, te da ima državljana Srbije, Albanije, Egipta, Grčke, Gane, Ukrajine i Rumunije
63 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2012. 08:51h

Crnogorski pomorci Merin Đukić, Boban Đurašić, Draško Petrović i Nenad Đuranović zarobljeni su na grčkom brodu “Jonijan spirit” na jugu Italije u gradu Bridezi.

Barani su od jula dobili samo jednu platu, a trenutno dug po osobi iznosi oko 3.500 eura. Odbijaju da napuste palubu bez zarađenog novca, a poziv za pomoć su slali na brojne adrese.

Đukić se “Vijestima” javio telefonom i ispričao da je stanje na brodu “zabrinjavajuće”, da struju imaju samo dok jedu, da nema grijanja, a da ih već neko vrijeme muči besparica.

On je objasnio da su 5. jula ukrcani na grčki brod, a da su pri tom potpisali ugovor na tri plus dva mjeseca. Kada su 5. oktobra tražili da im se ugovor ne produži, već da idu kućama sa zarađenim novcem, iz kompanije su odbili da ih isplate.

“Radimo četiri mjeseca bez centa, a ponaosob nam duguju po 3.460 eura. Od vikenda do vikenda se ponavljaju obećanja da ćemo dobiti zarađeni novac”, kazao je on.

Crnogorski pomorci su se na grčki brod kompanije “Agudimos” uputili preko barske agencije “Montemaro”, kojoj su morali da uplate i avans od 400 eura da bi se našli na palubi.

“Rečeno nam je da je kompanija stabilna i da neće biti nikakvih problema. Došli smo ovamo da zaradimo novac koji bismo donijeli svojim porodicma, a uspjeli smo da dobijemo samo jednu platu i avans od 500 eura”, kazao je Đukić.

Đukić je objasnio da je na brodu 26 članova posade, te da ima državljana Srbije, Albanije, Egipta, Grčke, Gane, Ukrajine i Rumunije

Iz Agencije su im, kako je kazao, rekli da im ne mogu pomoći i savjetovali ih da “čekaju”. Juče niko u Agenciji nije bio spreman da komentariše sudbinu barskih pomoraca koje su poslali na grčki brod.

“Mogu da uzmu pare za avans, ali nas ne mogu zaštititi. Neko mora da snosi odgovornost za ovu izuzetno tešku situaciju u kojoj smo se našli. Ne shvatamo kako se jedna kompanija može tako odnositi prema članovima posade”, kazao je on.

Đukić je objasnio da je na brodu 26 članova posade, te da ima državljana Srbije, Albanije, Egipta, Grčke, Gane, Ukrajine i Rumunije.

O situaciji na grčkom brodu pisali su i italijanski mediji. Razlog neisplaćivanja zarada za članove palube, kako pišu mediji, je loša finansijska situacija u grčkoj kompaniji.

Ovo nije prvi slučaj da se crnogorski pomorci nađu u situaciji da im se ne isplate zarade na brodovima.

Nedavno je grupa od petnaest crnogorskih pomoraca bila zarobljena u albanskoj luci Drač, nakon što su odbili da idu kućama bez isplaćenih zarada. Kao posada putničkog broda “Adriatica I” italijanske kompanije “Agestea” koji plovi pod zastavom Svetog Vinsenta i Grenade, od strane vlasnika broda upućeni su da idu kući bez plata, nakon čega su se pobunili.

U avgustu su se kućama vratili crnogoriski pomorci Borislav Samardžić, Uroš Vuković i Branislav Vujović, koji su na brodu grčke kompanije “Electra Maritime” iz Pireja, bili ukrcani od decembra 2010. Njihovi problemi su počeli u julu 2011. u egipatskoj luci Safaga na Crvenom moru gdje su pomorci sa “Nuade” nekoliko mjeseci proveli bez goriva, hrane i vode na brodu, dok su se gomilali dugovi grčkog brodovlasnika prema članovima posade, agentu i ostalim povjeriocima.

Pomoći niotkuda

Đukić je precizirao da su se obraćali i crnogorskoj ambasadi u Italiji, ITF-u (Međunarodni sindikat transportnih radnika), kompaniji, ali da nijesu uspjeli da dobiju novac zbog kojeg su i došli. “Dolazili su nam u pomoć, ali su samo ostala pusta obećanja”, kazao je Đukić.

Bonus video: