Najviše novca za FK "Mogren"

Opština Budva ove godine uplatila 1,3 miliona eura za finansiranje sporta u tom gradu
156 pregleda 1 komentar(a)
Lazović, Foto: Boris Pejović
Lazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.12.2012. 17:17h

Opština Budva je ove godine najviše novca, kada je riječ o sportskim klubovima, izdvojila za FK "Mogren", na čiji je račun prebačeno ukupno 260.000 eura.

Kao i 2011, četiri sportska kluba koja se takmiče u prvoj ligi, FK "Mogren" omladinski FK "Petrovac", Vaterpolo klub "Budva", te Odbojkaški klub "Budvanska rivijera", koštala su lokalnu upravu, odnosno građane metropole turizma, ukupno milion eura.

Ako se ima u vidu da je rebalansom budžeta ove godine na ime finansiranja gotovo 30 sportskih klubova izdvojeno 1,35 miliona eura, 150.000 više nego što je planirano, na četiri vodeća sportska kolektiva "otpada" najveći dio sportskog finansijskog kolača.

Nindžicu klub “Bujinkan - Budva” dobio je 500, a po 3.000 eura teniski klubovi “Budvanska rivijera” i “Slovenska plaža”

"Fudbalskom klubu ’Mogren’ uplaćeno je 260.000, VK ’Budva’ 230.000, OK ’Budvanska rivijera’ 240.000, ženskom Odbojkaškom klubu ’Budva’ 12.000, omladinskom FK ’Petrovac’ 230.000, Košarkaškom klubu ’Mogren’ 40.000, Rukometnom klubu ’Budvanska rivijera’ 95.000, dok je Boćarski savez opštine Budva dobio 15.000 eura”, piše u dopisu.

Šahovski klub “Šahmatik” dobio je 2.000 eura, Gimnastički klub “Budva” 6.000, Džiju-džica klub “Budva-Komercijalna banka” 20.000, dok je Bokserski klub “Budva” dobio 5.000 eura.

Opština je finansirala Karate klub “Budva” sa 9.000, Karate klub “Stari grad” sa 4.000, a po 2.000 eura dobili su kik boks klubovi “City stars”, “Budva”, “Vukovi sa Prokletija”, Rvački klub “Butua” i Džudo klub “Budva”.

Plivački klub “Budva” od Opštine je dobio 1.000 eura, omladinski Fudbalski klub “Grbalj” 3.000, Škola odbojke “Libero” 1.000 eura

Plivački klub “Budva” od Opštine je dobio 1.000 eura, omladinski Fudbalski klub “Grbalj” 3.000, Škola odbojke “Libero” 1.000, dok je ostalim klubovima ukupno uplaćeno 8.500 eura.

Raspodjela novca sportskim klubovima izazvala je i žestoku skupštinsku polemiku na skupštinskom zasjedanju 11. decembra, tokom koje je opozicija ustvrdila da klubovi služe "kao paravan za političko finansiranje izbornih kampanja”, a vlast da je “riječ samo o namjeri da se što više propagira sport među mladima”.

Sekretar za finansije Mihailo Đurović je još na javnoj raspravi povodom budžeta za narednu godinu, na opaske NVO sektora da se za sport izdvajaju astronomske cifre, pojasnio da je “aktuelna vladajuća koalicija DPS – SDP, još kada je preuzela rukovođenje gradom prije sedam godina, u svom programu navela da će za sport izdvajati pet odsto budžeta”.

Kako je pojasnio, cifra od 1,2 miliona za narednu godinu je dva odsto budžeta.

SNP: Šta grad ima od transfera

Stevan Džaković iz DF-a je zapitao koju korist imaju građani Budve od tolikog izdvajanja za sport.

"Svi ti klubovi ne vrijede ni dva eura, jer se ni za toliko ne mogu prodati. Mi ne finansiramo fizičku kulturu, već honorare za neke profesionalce”, kazao je Džaković, uz ocjenu “da je posrijedi divljanje sa parama građana”.

Mijomir Pejović iz SNP-a je kazao da je “Fudbalski klub 'Mogren' minule sezone ostvario milionsku zaradu od transfera svojih igrača, ali da je taj novac završio kod nekih mešetara”.

"Šta je dobila Opština od toga? Kada već finansiramo klubove, sa tom praksom treba da se prekine. Ako već ulažemo novac, moramo i znati šta se radi sa njim. Do danas nijesmo dobili izvještaj o radu nijednog od ovih klubova. Dosta je bilo da novac građana odlazi nekim bjelosvjetskim anonimusima, koji za svoje honorare dobijaju i po 70 do 80 hiljada eura”, kazao je Pejović.

Lazović: Ne štedite me, ali i ne pričajte mi iza leđa

Predsjednik FK “Mogren”, ujedno i šef parlamenta Boro Lazović, kazao je da će već na narednoj sjednici dostaviti izvještaj o poslovanju tog kluba, navodeći da je sve čisto.

“Svako od vas koji pomisli da sam zloupotrijebio, ukrao, prevario, nemojte me štedjeti, ali nemojte da mi govorite iza leđa. Nego slobodno kažite da sumnjate na mene zbog toga i toga. Dobićete izvještaj FK ’Mogren’ i završni račun od revizora na prvoj narednoj sjednici. Sve je do eura tu navedeno. Da je bilo ko od vas ikada tražio izvještaj o poslovanju ’Mogrena’, mi bismo vam ga dostavili. Mi smo obavezni pod Fifinim i Uefinim standardima da izvršimo svaku revizuju. Tu nema ništa sporno. Ulica može biti lijepa, može se dosta toga naučiti, ali se ulici ne može uvijek vjerovati. Samo koliko je ’Mogren’ dao reprezentativaca, koliko smo se puta digli da slušamo himnu Crne Gore zahvaljujući tim talentovanim igračima. Sve su to igrači ’Mogrena’ koji igraju, ili su igrali u najvećim evropskim klubovima. I nema me srećnijeg čovjeka na svijetu”, rekao je Lazović.

Bonus video: