Građani drumske prekršaje platili 2,2 miliona eura

Od početka primjene Zakona o prekršajima, naplaćeno 6.184.122 eura, najviše novca skupila Uprava policije
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2012. 15:07h

Prema podacima iz Registra novčanih kazni, koji se vodi u Ministarstvu pravde i ljudskih prava, za 14 mjeseci primjene Zakona o prekršajima naplaćeno je 6.184.122 eura.

Od 1. septembra 2011. najviše prekršajnih naloga izdala je Uprava policije - 169.051 tako da su crnogorski građani za drumske prestupe do sada platili 2.291.690 eura, što je više nego ranije za nekoliko godina.

"Iznos novčanih kazni je naplaćen po prekršajnim nalozima, koje izdaju ovlašćeni organi i po rješenjima koje su donijeli organi za prekršaje", naveli su u Ministarstvu pravde i ljudskih prava.

Poslije 14 mjeseci primjene novog Zakona o prekršajima u Ministarstvu pravde su zadovoljni kako funkcioniše sistem

U protekloj godini, osim što se povećala naplata mandatnih kazni, smanjio se broj prekršajnih postupaka jer građani, svjesni da nema zastarijevanja, više vole da odmah plate nego da im se kasnije kroz sudski postupak uvećaju troškovi.

"Međutim, može se konstatovati da je od izdatih 193.386 prekršajnih naloga, samo za 3.646 naloga zatraženo je sudsko odlučivanje, što znači da je po osnovu 189.740 prekršajnih naloga plaćena novčana kazna bez pokretanja i vođenja prekršajnog postupka. Upravo za taj broj je i smanjen broj predmeta kod organa za vođenje prekršajnog postupka", pojasnili su u Ministarstvu.

Građani najčešće sve prekršajne kazne plate u predviđenom roku, a ukoliko to ne učine odmah dug ih čeka kada pokušaju da uzmu neki dokument, podignu tablice za automobile...

"Gotovo svi ciljevi definisani 'Strategijom za reformu prekršajnog sistema u Crnoj Gori' su i realizovani. Omogućeno je Ministarstvu pravde i ljudskih prava da kroz RNKiPE vodi ažurnu i pouzdanu evidenciju o svim izrečenim kaznama za prekršaje i njihovom izvršenju na osnovu kojih se vrše analize i procjene neophodne za dalje unapređivanje efikasnosti prekršajnog sistema. RNKiPE je kompleksan sistem, koji je povezan sa drugim informacionim sistemima radi razmjene podataka relevantnih za njegov rad. U RNKiPE su povezani svi državni organi, organi lokalne uprave i područni organi za prekršaje, koji imaju nadležnosti u izricanju prekršajnih sankcija", naveli su u Ministarstvu pravde.

Pamte se sve kazne

Novčane kazne i troškovi postupka, koji su izrečeni na osnovu konačnog i izvršnog prekršajnog naloga ili pravosnažne i izvršne odluke suda, odmah se unose u registar novčanih kazni kao dug i ostaju u bazi podataka dok okrivljeni, odnosno kažnjeni ne plati puni iznos kazne i troškova postupka.

"Ovaj registar je kompleksan sistem, koji je povezan sa drugim informacionim sistemima, radi razmjene podataka relevantnih za njegov rad. Kroz registar su povezani svi državni organi, organi lokalne uprave i područni organi za prekršaje, koji imaju nadležnosti u izricanju prekršajnih sankcija ukupno 37", objašnjeno je u Ministarstvu pravde.

Građani najčešće sve prekršajne kazne plate u predviđenom roku, a ukoliko to ne učine odmah dug ih čeka kada pokušaju da uzmu neki dokument, podignu tablice za automobile ili pokušaju da registruju neku nekretninu...

Bonus video: