Nakon "Čaja": Lako je opraviti kvar, teško je kroz prtinu

Cikon "Čajo" poljuljao dalekovode, radnici Elektrodistribucije kroz snijeg popravljaju kvarove na mreži
2 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2012. 20:00h

Kroz bespuće i dubok snijeg u potrazi za kvarom na dalekovodnoj mreži. Često i u najtežim vremenskim nepogodama. To je posao montera, ljudi za koje jednostavno nema prepreka.

Tročlana ekipa nikšićke Elektrodistribucije je na dalekovodu kroz Jasenovo Polje obavljala, za njih redovnu dužnost.

Za ekipu “Vijesti”, situacija je bila sve osim redovna, sa preko pola metra snijega kroz koji se, od stuba do stuba, trebalo probijati u potrazi za kvarom. Upravo je to, priznaju nikšićki monteri i najteži dio njihovog posla – naći kvar.

"Mreža je duga. Nekad nam se posreći, pa iz auta primijetimo kvar, ako je stub blizu puta", kaže Božo Daković koji je uglavnom zadužen da se sa dobrom starom čeličnom penjalicom, poput spajdermena, izvere na vrh stuba i otkloni kvar.

"Imamo mi dizalice, tehnologija je napredovala, ali ovdje su one neupotrebljive. Penjalice su zakon", šali se Božov iskusniji kolega Mišo Kalpačina, dok mu pridržava uže u podnožju stuba.

Mišo, Božo i njihov treći kolega, Slavko Nikčević, imali su sreće i našli kvar relativno brzo.

"Prošle godine smo isto ovuda pješke tražili kvarove po onom velikom snijegu. E to se ne zaboravlja", komentariše Slavko koji je sa strane gledao, ovog puta, rutinsku popravku.

“Ovo je takozvana prekostruja, žica dodiruje žicu. Biće gotovo za par minuta, a onda idemo dalje”, čuje se Božo sa stuba.

TV Vijesti, Darko Bulatović

I zaista, samo par minuta trajala je popravka kvara koji je Jasneovo Polje ostavio bez struje nekoliko dana. Čini se lagano obavljen posao koji je inače pun rizika i sve je osim lagan.

“Svakakvih kvarova ima. Okinu se žice, padnu stubovi. Drveće padne na žice. Ipak sve se to mora popravljati i na mjestu rješavati, i sjeći i prevezivati. To je naš posao”, kaže Božo i na pitanje koji su mu tereni najteži, odgovara da ne voli kada treba ići u Goliju.

Kažu da im često pomognu i mještani, koji vjerovatno u dokolici, obiđu teren i uoče kvar. Onda je posao, ma kakvo vrijeme bilo, ipak lakši.

U Jasenovom Polju je bilo preko pola metra snijega i relativno miran zimski dan. Može se reći da su nikšićki monteri imali sreće. Sreću im želimo uvijek, jer ko zna šta ih čeka sjutra.

Galerija

Bonus video: