VIŠE NEGO U PRETHODNE TRI GODINE

Gjokaj: Agencija po broju odluka svjetski rekorder

„Potrebno je zloupotrebu prava na slobodan pristup informacijama definisati po modelu evropskih zemalja i troškove postupka kako bi se blokirala mogućnost advokatima da koriste manjkavosti ovog zakona i nanose ogromne troškove državnom budžetu“, kazao je Gjokaj
150 pregleda 0 komentar(a)
Muhamed Gjokaj, Foto: Zoran Đurić
Muhamed Gjokaj, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.06.2018. 13:57h

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama prošle godine donijela je 3.880 odluka u vezi slobodnog pristupa informacijama i to je svjetski rekord, saopštio je predsjednik Savjeta Agencije Muhamed Gjokaj.

„Toliko odluka bilo je u prethodne tri godine“, kazao je Gjokaj na sjednici Odbora za ljudska prava i slobode koji je razmatrao Izvještaj o stanju zaštite ličnih podataka i u oblasti pristupa informacijama za 2017. godinu.

Gjokaj je upozorio da je od polovine 2016. godine prisutan fenomen zloupotrebe slobodnog pristupa informacijama, “za koji su advokati pronašli najbolji mogući način da poharaju budžet države“-

„O velikoj uspješnosti Agencije govori činjenica da je Upravni sud potvrdio preko 90 odsto njenih odluka“, kazao je Gjokaj, saopšteno je iz parlamenta.

On je kazao da postoji veliki broj inicijativa za podnošenje zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv odgovornih lica u državnim organima zbog nedostavljanja traženih informacija Savjetu Agencije.

Gjokaj je apelovao na poslanike da što hitnije izmijene Zakon o slobodnom pristupu informacijama, kako bi se usaglasio sa drugim sistemskim zakonima.

„Potrebno je zloupotrebu prava na slobodan pristup informacijama definisati po modelu evropskih zemalja i troškove postupka kako bi se blokirala mogućnost advokatima da koriste manjkavosti ovog zakona i nanose ogromne troškove državnom budžetu“, kazao je Gjokaj.

On je kazao da MANS, ali i fizička lica koja su u saznanju da se dobro može zaraditi preko Zakona o slobodnom pristupu informacijama, sve češće podnose zahtjeve za dobijanje informacija koje nijesu od javnog značaja.

Predsjednik Savjeta Agencije smatra da su realizovali mjere na koje im je ukazano od Evropske komisije (EK). Najavio je realizaciju određenih projekata i nastavak dobre saradnje sa sličnim institucijama iz zemalja regiona.

Članovi Odbora su pohvalili Izvještaj o stanju zaštite ličnih podataka i u oblasti pristupa informacijama za 2017. godinu i ocijenili da je kvalitetan, detaljan, analitičan i sveobuhvatan, kao i da je rad Agencije sve bolji.

„Zaključili su da je EK u svom Izvještaju o Crnoj Gori prepoznala ostvareni napredak u ovoj oblasti, ali i ukazala na potrebu daljeg jačanja administrativnih kapaciteta Agencije“, kaže se u saopštenju iz parlamenta.

Odbor je jednoglasno podržao Izvještaj o stanju zaštite ličnih podataka i u oblasti pristupa informacijama za prošlu godinu, o čemu će Skupštini podnijeti Izvještaj sa Predlogom zaključka.