"Moćni" Čajo prošao skoro neprimjetno, pijavica iz Bijele napravila više štete

Od Čaja u Nikšiću nije bilo ni traga ni glasa. Očekuje se da visina snijega na Žabljaku tokom noći dostigne visinu od preko metra
78 pregleda 32 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2012. 20:20h

Umjesto najavljenog nevremena na hercegnovskoj rivijeri danas je bio uobičajeni jesenji kišni dan kakvih je mnogo tokom ovog dijela godine. Samo pojava morske pijavice juče oko 10 sati i koja se uvijek ne povezuje sa nevremenom, protivrječi takvoj ocjeni.

Pijavica je oštetila krov Osnovne škole "Orjenski bataljon" u Bijeloj.

Škola "Orjenski bataljon"

"Prvo sam pomislio da je zemljotres, jer sam čuo jak huk", kazao je domar škole Mileta Milić koji je u jednoj od učionica popravljao dio namještaja. Sve je trajalo samo nekoliko sekundi.

Pijavica je došla sa istočne strane i razotkrila krov. Uništeno je i okolo razabacano stotinjak crijepova, kazao je Milić.

Rupa u krovu pokrivena je najlonima i u školi vjeruju da neće biti veće štete.

Od moćnog i dugo najavljivanog Čaja ni u Nikšiću nije bilo ni traga ni glasa. Jutro je počelo sniježnom idilom i bijelim prekrivačem od petnaestak centimetara, a zatim se do 10 sati, nakon što je pala kiša, sve pretvorilo u bljuzgavicu. I to je sve. Uobičajen decembraski dan u Nikšiću koji je, zlu ne trebalo, valjalo provesti u domovima, da makar noge ostanu suve.

U Nikšiću bljuzgavica

Nije mnogo ciklon Čajo ugrozio ni područje Šavnika u kom su sigurno navikli da u decembru preživljavaju i teže dane. Magistralni put Šavnik–Nikšić –Žabljak, bio je proohodan, međutim sekcije Crnagoraputa nijesu išle do Boana. Tamo će se, kako je Vijestima kazao predsjednik opštine Šavnik, Mijomir Vujačić, zaputiti čim se stabilizuje vrijeme.

U gradovima bez većih problema, Čajo bez struje ostavio seoska područja >>>

Mnogo veću muku od snijega i mećave stanovništvo je, kaže Vujačić, mučilo sa čestim nestancima struje.

"Čitavog dana dešavalo se da na pet minuta dođe, pa da je onda 10 minuta nema, i sve tako. Evo u Boanu prethodne noći uopšte nije bilo struje", kazao je Vujačić, apelujući na službe Eletroprivrede da se pozabave ovim problemom.

Snijega je bilo nešto više čini se u pivskom kraju. Gotovi svi lokalni putevi zameteni su danas, jedino su prohodne saobraćajnice u Plužinama, te selima koja su bliža gradiću na obali Pivskog jezera. U komunalnom preduzeću kažu da su se zbog snježnih padavina uglavnom držali gradskog jezgra čekajući da nevrijeme prođe.

Najteže je u Pivskoj planini, gdje je snijeg napadao na pojedinim mjestima i preko pola metra.

Matereolozi su na Žabljaku izmjerili preko pola metra snijega. Sa oko 30 centimetara od ranije, očekuju da tokom noći pređe visinu od jednog metra.Građani, međutim, nisu zabrinuti.

TV Vijesti, Boban Obradović

Uz smanjenu vidljivost i puno vode na cesti, stizalo se danas iz Podgorice do Cetinja. U Prijestonici, ipak, drugačija slika: Na rani snijeg pao je novi, a njega je potom zamijenila kiša.

Situacija u gradu, međutim, nije alarmantna, kaže Ivan Vukmirović, iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj.

Službi zaštite upućeno je desetak poziva, ali nadležni navode da su u pitanju preventivne mjere.

Voda je, ipak, doprla u kuću Slavice Ivanišević. Vlasnik kuće u kojoj Slavica stanuje, Zoran Vujović, kaže da se nešto slično ranije nije događalo i priznaje da u svemu ima i njegove krivice.

"Snijeg, kiša, ali trebalo je da se očisti na vrijeme", kaže on.

TV Vijesti,Ljubica Milićević

Isti savjet upućuju i iz Službe zaštite - čistite na vrijeme snijeg ispred objekata.

Magistralni pravac Nikšić–Plužine bio je prohodan, dok se zbog odrona i usova na dijelu magistrale od Plužina do Šćepan Polja otežano saobraćalo, a zabranjeno je propuštanje šlepera i kamiona sa prikolicom.

PROČITAJTE JOŠ >>>

Žabljak osvanuo pod snijegom, bijeli i Cetinje i Kolašin >>>

Više puteva zatvoreno za šlepere, prohodan put Žabljak-Nikšić >>>

Mojkovac i Kolašin bez struje

Mojkovac i Kolašin nemaju električnu energiju od 18 sati i 30 minuta, zbog havarije u u postrojenju trafostanice Mojkovac, saopšteno je iz Crnogorskog Eelektroprenosa (CGES).

"Ekipe CGES-a su na putu ka Mojkovcu. Prema najavi odgovornih, tokom noci se ocekuje uspostavljanje normalnog rezima rada, a time i napajanje elektricnom energijom pomenutih područja", kaže se u saopštenju.

Zatvoren put Žabljak-Šavnik

Put Žabljak - Šavnik zatvoren je za saobraćaj za sve vrste vozila od 18 sati zbog usova snijega sa tunela Ivice, saopšteno je iz Operativnog centra policije.Auto moto savez Crne Gore je saopštio da je na putevima Jasenovo Polje – Šavnik, Šavnik-Žabljak, Jasenovo Polje – Plužine, Bijelo Polje – Mojkovac – Kolašin, i Mojkovac – Đurđevića Tara zabranjen saobraćaj za kamione sa prikolicama i šlepere.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za vanredne situacije Zoran Begović kazao je TV Vijesti da je na terenu 78 vozila Crnagoraputa. Situacija je, kaže on, najteža na putnom pravcu Šavnik-Žabljak.

U operativnom štabu procjenjuju da će promjena temperature i vjetra najviše problema stvoriti na distributivnoj mreži.

"Pojačaćemo aktivnosti timova distribucije i prenosa na terenu i pokušati da sve kvarove saniramo u najkraćem roku", kazao je on.

Galerija

Bonus video: