Komunalne službe u Nikšiću, Plužinama i Šavniku spremno dočekale snijeg

Iako su tri opštine "pobijeljele" taman na vrijeme, kako je rekao jedan stariji Nikšićanin, snijegu su se izgleda obradovala samo djeca
96 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2012. 19:09h

Radnici komunalnih preduzeća, kako su kazali nadležni u opštinama Nikšić, Plužine i Šavnik, spremno su dočekali snijeg, koji već dva dana pada, tako da nije stvorio neke veće probleme.

Iako su tri opštine "pobijeljele" taman na vrijeme, kako je rekao jedan stariji Nikšićanin, snijegu su se izgleda obradovala samo djeca.

Foto: Ivan Petrušić

Zaboravljajući na topao novembar i neuobičajeno lijepe vremenske prilike za to doba godine, Nikšićani su već počeli da negoduju kako se "nigdje ne može iz kuće", iako su ulice prohodne, a i trotoari u dobroj mjeri, što uglavnom zavisi od vlasnika privatnih turističko-ugostiteljskih objekata i stanara kuća i zgrada.

"U gradu je stanje dosta dobro. Sve su ulice prohodne i očišćene. Čistili smo čitavu noć, sa dva snjegočistača i jednom kombinirkom, a prethodno smo posipali so. Čak smo i dio trotoara jednom frezom očistili. Što se tiče prigradskih naselja, očistili smo puteve kojima saobraća gradski prevoz na putnom pravcu prema Vidrovanu, Kočanima, te veći dio Kličeva i putni pravac do Župe", kazao je direktor nikšićkog Komunalnog preduzeća Miodrag Muratović.

Foto: Ivan Petrušić

U gradu pod Trebjesom visina sniježnog pokrivača je 25 centimetara, a s obzirom na to da su meteorolozi najavili niske temperature, radnici Komunalnog preduzeća u toku noći su posipali so po gradskim ulicama.

TV Vijesti, Darko Bulatović

Što se tiče nikšićkih sela, Muratović je kazao da su putevi prema njima treći po prioritetu, ali da nijesu dobili nijedan zahtjev da intervenišu.

Na području Pive palo je tridesetak centimetara snijega dok je u varoši sniježni pokrivač mnogo manji.

Video: Admir Lalić

"Svi lokalni putevi, kao i magistralni koji održavaju ekipe Crnagoraputa, prohodni su, tako da za sada nema nikakvih problema. Nijesmo dobili nikakav poziv da je neophodno da negdje intervenišemo, a i stanje je, što se tiče struje, redovno", kazao je rukovodilac plužinske Službe zaštite i spasavanja Lazar Jovović.

Nevolje zbog struje u Šavniku

U Šavniku je u varoši palo 20-ak centimetara snijega, dok ga na visinama iznad hiljadu metara ima duplo više.

Foto: Neđeljko Strunjaš

"U toku noći duvao je jak vjetar tako da na pojedinim mjestima ima i nameta. Za sada je stanje podnošljivo, ali najveći problem nam predstavlja struja jer je čas ima, a čas nema. Ekipe Komunalnog preduzeća i Crnagoraputa su na terenu i čiste puteve, tako da su svi prohodni“, kazao je predsjednik Opštine Šavnik Mijomir Vujačić i dodao da u toj opštini snijeg ne prestaje da pada.

Na Cetinju palo 15 centimetara snijega

Na Cetinju je prošle noći palo oko 15 centimetara snijega, ali je veći dio sniježnog pokrivača već otopila kiša koja je padala tokom jutra. Glavne gradske ulice su čiste.

Foto: Danijela Lasica

U međuvremenu, Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj prijestonice, objavio je naredbu u kojoj se obavještavaju građani, institucije, prvredni subjekti i preduzetnici Cetinja da su, u periodu od 5. decembra ove do 31. marta naredne godine, dužni da se pridržavaju obaveza uklanjanja snijega i leda, propisanih Odlukom o održavanju čistoće i komunalnom uređenju grada.

U obavještenju se navodi da je zabranjeno odlaganje snijega i leda na saobraćajnicama, slivnicima i ispustima za atmosfersku kanalizaciju, te da je za vrijeme sniježnih padavina obavezno održavati čistim prilazne puteve, staze i trotoare ispred stambenih zgrada i poslovnih prostora, otvorene kanale za atmosfersku vodu, kao i posipanje prilaznih puteva, staza i trotoara odgovarajućim abrazivnim materijalom.

Galerija

Bonus video: