Budućem golf terenu na Luštici trebaće vode koliko manjem gradu

Planirano igralište sa 18 rupa projektuje američka kompanija „Gary Player Design“, koja će se suočiti sa velikim logističkim problemima
101 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2012. 15:04h

Stručnjaci su proračunali da bi za navodnjavanje budućeg golferskog kompleksa na Luštici, ukupne površine veće od milion kvadrata, trebalo vode koliko da se snabdije omanji grad.

Planirano igralište sa 18 rupa projektuje američka kompanija „Gary Player Design“, koja će se suočiti sa velikim logističkim problemima.

„Šampionski golf teren“ na Luštici prvi je dio ambiciozno zamišljenog projekta „Luštica Bay“ - luksuznog turističkog grada na oko 6,8 miliona kvadrata na tivatskom dijelu poluostrva.

Iza „Luštice Bay“ stoji egipatsko-švajcarski konzorcijum „Orascom“, i upravo su oni za projektanta golf terena na veoma izazovnom terenu luštičkog poluostrva, angažovali Amerikance, najrenomiraniju kompaniju iz te branše.

Ukupna površina golferskog kompleksa na Lušici je milion kvadratnih metara, od čega samo igralište zahvata 860.000, a zaštitno zelenilo 193.000 kvadrata.

Pored igrališta, ovaj kompleks podrazumijeva i golf hotel sa pratećim sadržajima golf kluba i servisa, te posebne golf vile kao objeket tzv. „ekskluzivnog stanovanja“.

Posebna prednost golf igrališta na Luštici je činjenica da se nalazi na brdu na poluostrvu, što omogućava da igrači koji ga koriste uživaju u pogledu na Tivatski zaliv sa jedne, otvoreno more sa druge, odnosno padine Lovćena sa treće strane.

Svaki golf teren se sastoji od tri vrste travnjaka – tzv. rough travnjaci obuhvataju oko 40 odsto ukupne površine igrališta, na njegovim rubnim djelovima. Trava na ovoj vrsti travnjaka je gruba, visine od četiri do 10 centimetara i ne zahtijeva velike količine vode.

Potpuno drugačiji zahtjevi kada je o vodosnabdijevanju riječ su za preostale dvije vrste travnjaka – tzv. fairway koji takođe zauzima oko 40 odsto terena i najzahtjevniji, green koji obuhvata petinu ukupne površine.

Fairway travnjaci pokrivaju površinu između pucališta i rupe, a na njima je trava visine od pet do 10 milimetara i potrebno ju je redovno održavati, kositi i navodnjavati po normama koje se inače, primjenjuju za fudbalske terene.

Što se green travnjaka tiče, on je srce svakog golf terena i po njemu se u najvećoj mjeri ocjenjuje i kvalitet cijelog igrališta. Trava je izuzetno fina, visine od tri do pet milimetara i svakodnevno se kosi i obilno navodnjava podzemnim cjevovodima sa prskalicama.

Imajući u vidu klimatske uslove na Luštici, stručnjaci su procijenili da će samo za kvalitetno navodnjavanje oko 67,25 hektara fairway i green travnjaka na tamošnjem golf igralištu, trebati 93,4 sekundna litra vode.

Na tu količinu treba dodati i nešto manje od 20 sekundnih litara koliko je procijenjena potrošnja hotela, vila i ostalih sadržaja u okviru golf kompleksa. Tako ispada da bi samo „Orascomovo“ golf igrališe moglo da troši više vode nego što je u Prostorno-urbanističkom planu Tivta do 2020. godine, predviđeno za čitavo područje Krtola (110,77 sekundnih litara).

Stoga je projektantima igrališta preporučeno da iznađu alternativne načine za navodnjavanje golf terena, pri čemu je predviđeno da se voda, između ostalog, obezbjedjuje sakupljanjem kišnice, desalinizacijom mora, bušenjem posebnih bunara i čak upotrebom prečišćenih kanalizacionih voda iz budućeg turističkog kompleksa na Luštici.

Svi podaci su navedeni u urbanisticko- tehnickim uslovima koje je resorno ministarstvo dalo za izradu projekta novog golf igralista.

Istrijani se boje žeđi

Za razliku od Crne Gore, gdje su golf tereni i dalje u planovima, u Hrvatskoj su odlučni da se, uz obilnu državnu pomoć, upišu na kartu evropskih golferskih destinacija i tako produže turističku sezonu.

Mada i tamo postoje debate da li se golf turizam razvija na uštrb poljoprivrede, Ministarstvo turizma bori se za izmjene Zakona o gradnji, koji golf teren tretira kao građevinsko zemljište, i zalaže za hitnu izgradnju još 20 golf terena. NVO “Zelena Istra” upozorava da su igrališta za golf veliki potrošači vode, sa kojom Istra ljeti i te kako kuburi. No, osim što ta igrališta koriste dva do tri puta više vode od poljoprivrednika, planirana potrošnja vode za golf terene na nivou Županije nije usklađena s potrošnjom ostalih, što se posebno pokazalo u ovogodišnjoj suši.

Aktivisti “Zelene Istre” navode da je Evropska agencija za zaštitu okoline u analizi iz marta 2009. navodi podatak o prosječnoj potrošnji vode za golf terene između 6.500 do čak 10.000 kubika vode po hektaru godišnje. Prostorni plan Istarske županije sadrži 23 golf igrališta, od kojih je za desetak Ministarstvo već izdalo rješenja o prihvatljivosti za okolinu i investitori mogu u svakom trenutku započeti s njihovom gradnjom.

Ne postoji podatak koliko je igrača golfa u Crnoj Gori, u Hrvatskoj ih je otprilike 1500, a Velikoj Britaniji 1,3 miliona.

Galerija

Bonus video: