Eneregetski napici postaju sastavni dio užine osnovaca: Daju krila i štete organizmu

“Mnogo nas iz razreda zna da kupi ponekad energetsko piće, 'red bull' je najukusniji dok neki imaju ružan ukus sirupa”
353 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2012. 16:23h

Osnovci kroz šalu kažu da “red bull” kupuju jer im “daje krila”, dok ozbiljno dodaju da pomaže pri učenju. Školarci sa kojima su "Vijesti" razgovarale znaju da te navike nijesu zdrave ali, kako kažu, napitak ima dobar ukus.

“Mnogo nas iz razreda zna da kupi ponekad energetsko piće, 'red bull' je najukusniji dok neki imaju ružan ukus sirupa”, kazao je jedan od učenika.

Njegov drug dodaje da je probao sve energetske napitke, te da je čuo da je “guarana” najslabija.

“Znam da su loši po zdravlje, ali ja nešto i ne osjećam te promjene kada ga popijem. Među drugovima iz razreda popularni su i “tri u jedan” napici, koji se pripremaju sa vodom”, kazao je trinaestogodišnji učenik.

“U školskom dvorištu svakodnevno zatičem učenike starijih razreda sa energetskim pićima u ruci. Nakon što popiju par flašica, pretpostavljam zbog previše energije, počnu da se vrpolje na času, gube koncentraciju i ne prate ono što im se predaje, te ometaju nastavu”, rekla je jedna nastavnica.

Slična iskustva na časovima, kako je kazala, dijele njene kolege.

“Na sjednici smo se usaglasili da se učenici moraju zbog toga upozoriti i kontrolisati šta rade na odmoru. Djeca se ugledaju jedni na druge, bez znanja roditelja slobodno kupuju veće količine tih napitaka u obližnjim radnjama, iako se ne preopručuju mlađim osobama.”

Ona je upozorila da školarci "čarobne napitke" nesmetano kupuju u obližnjim prodavnicama, na šta su upozorili i njihove roditelje.

Direktori demantuju, nastavnici upozoravaju

Direktori podgoričkih osnovnih škola demantuju tvrdnje učenika sa kojima su “Vijesti” razgovarale, ali i pojedinih nastavnika, tvrdeći da njihovi đaci na odmorima ne kupuju energetska pića, te da dežurni nastavnici o tome strogo vode računa.

I iz škole u kojoj su nam nastavnici potvrdili da djeca kupuju napitke, uvjeravaju da “se to, na odmorima, u njihovom dvorištu ne dešava”.

Iz škole “Maksim Gorki” objašnjeno je da su vlasnici prodavnica koje se nalaze u blizini škole već upozoreni da učenicima ne smiju prodavati energetske napitke, cigarete i pirotehnička sredstva. U protivnom, kako su kazali, prijavili bi ih nadležnim inspekcijama.

Direktorica Osnovne škole ”Pavle Rovinski” Marijana Papić navodi da učenike često zatiče sa gaziranim pićima, zbog čega ih opominju da je to loše po zdravlje.

Ona je objasnila da je nastavnici do sada nijesu obavještavali o tome, ali da bi, ukoliko bi primijetili da djeca posežu za energetskim pićima, o tome obavijestili roditelje na roditeljskim sastancima.

Iz Uprave za inspekcijske poslove „Vijestima“ su odgovorili da Zakon o bezbjednosti hrane ne uređuje prodaju energetskih pića maloljetnim osobama.

“Po sada važećim zakonima, energetska pića se prodaju u prehrambenim prodavnicama koje se kontrolišu redovno i po prijavi potrošača. Kontrola energetskih pića se obavlja u skladu sa Zakonom o bezbjednosti hrane. Sanitarni inspektori kontrolišu energetska pića prilikom uvoza uzimajući uzorke radi utvrđivanja njihove bezbjednosti i kvaliteta. U ovoj godini nijesmo imali neispravnih uzoraka“ saopštili su iz inspekcije.

Specijalista higijene Instituta za javno zdravlje Zorica Đorđević kazala je da djeci ne bi smjelo da se dozvoli da narušavaju zdravlje vještačkim napicima.

Ona je navela da je „oko energetskih napitaka previše sjenke koja skriva njihova negativna svojstva“, a da se djeci ne preporučuju zbog velikog sadržaja kofeina i dodataka koji pojačavaju dejstvo kofeina, poput taurina.

“Osnovno dejstvo takvih supstanci je na sistem srca i krvnih sudova, koncentraciju, budnost i mentalne funkcije, tako da izazivaju ubrzan rad i preskakanje srca, povećavaju krvni pritisak, izazivaju nesanicu i uznemirenost. Zbog visokog sadržaja kofeina, odraslima se ni u kom slučaju ne preporučuje se uzimanje više od dva energetska napitka dnevno, dok prvenstveno djeca te napitke treba da izbjegavaju“ objasnila je dr Đorđević.

Taurin izaziva agresivnost

Dejstvo taurina i glukuronolaktona (koji takođe ulaze u sastav energetskih napitaka) pri unošenju u većim količinama od dozvoljenih u organizam, kako je doktorka naglasila, još nije dovoljno ispitano.

“Nauka još nije ispitala kakav uticaj ima veći unos glukuronolaktona na zdravlje. Ako se uporedi unos glukuronolaktona iz prirodnih izvora hrane od 1 do 2 mg dnevno i 840 do 1800 mg iz energetskih pića, pitanje je koliko je to opravdano. Takođe, gornja granica sigurnog unosa taurina je 3000 mg na dan, dok se o dugotrajnom i prekomjernom unosu taurina, za sada premalo zna“ objasnila je dr Đorđević.

I ljudski organizam proizvodi taurin, a ima ga i u ostrigama, ribljem i pilećem mesu, pa i nekim vrstama mlijeka u prahu za bebe, ali još nije poznato kakve su dugoročne posljedice konzumiranja većih doza ove kiseline. Naime, organizam zdrave odrasle osobe proizvodi najviše 120 mg taurina na dan, dok se u samo jednoj konzervi energetskog napitka nalazi čak 1000 miligrama.

Rezultati rijetkih istraživanja sprovedeni na laboratorijskim miševima prilično su alarmantni. Pošto su napojene velikim dozama taurina, životinjice su postale izuzetno razdražljive i agresivne.

Dr Đorđević je dodala da je osnovni dodatak energetskih pića guarana, biljka porijeklom iz Južne Amerike, koja u kombinaciji sa kofeinom može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, čak i trovanje.

Ona je navela da mada je prodaja energetskih napitaka marketinški orijentisana na osobe između 18 i 30 godina, proizvođači su im dali primamljiva imena koja asociraju na snagu, moć, brzinu nudeći na taj način stimulans od kojeg se čak i ''leti''. Oko njih se, kako je dodala, isplela i specifična mreža informacija koje sugerišu da se njihovom konzumacijom gube kilogrami, poboljšava mentalno stanje kao i sportske sposobnosti, dok je na proizvodu sitnim slovima upozorenje da se ne preporučuju veće količine napitka, i da nije preporučljiv za djecu.

„Šuteri” pet puta jači

Pojedini proizvođači energetskih napitaka nedavno su na tržište lansirali i mini konzerve osvežavajućih napitaka koji se piju naiskap, otuda i naziv "šuteri".

Umjesto 2,5 dl napitka u mini konzervi se nalazi svega 0,6 dl. Međutim, i tako mala količina napitka sadrži gotovo istu, ali pet puta koncentrovaniju količinu kafeina. Jedna limenka energetskog napitka sadrži oko 80 mg kafeina, koliko i šoljica crne kafe.

Američki naučnici ustanovili su da se kod osobe koja nedjelju dana svakodnevno popije po dva napitka arterijski pritisak i srčani ritam uvećavaju za 10 odsto, dok su istraživanja u Australiji otkrila da sat vremena poslije konzumiranja samo jedne limenke, brzina kretanja krvi kroz kapilare zdrave osobe postaje ista kao i kod osobe oboljele od neke ozbiljne kardiovaskularne bolesti.

Na tržište je 2006. izbačen nov energetski napitak, neuobičajenog imena - “kokain”

Stručnjaci francuskog Ministarstva zdravlja ustvrdili su da se nakon četiri-pet dana redovnog konzumiranja stvara zavisnost od kafeina sa jasnim simptomima kao što su hiperaktivnost, nesanica, nervoza, uznemirenost, razdražljivost i ubrzan rad srca. Posebno su upozorili da ih izbjegavaju mlađi od 16 godina, pošto se neurološki sistem kod djece i adolescenata još nije u potpunosti razvio.

Američka asocijacija proizvođača ustanovila je da je oko 65 odsto konzumenata starosti između 13 i 35 godina, a da jedna trećina mladih, starosti između 12 i 24 godine, redovno konzumira neki od tih napitaka.

U Francuskoj je “red bull“ zabranjen nakon smrti 18-godišnjeg irskog sportiste Rosa Kunija, koji je umro u toku košarkaške utakmice, nakon što je popio četiri limenke. Danska je takođe zabranila “red bull”.

„Kokain” nije sporan za EU

Na tržište je 2006. izbačen nov energetski napitak, neuobičajenog imena - “kokain”. Ubrzo je zbog kontroverznog naziva, odlukom američke Uprave za hranu i ljekove povučen iz prodaje da bi se ubrzo, 2007, pojavio pod novima nazivom, “No Name” (bez imena), ali sa istim sastavom.

Sadrži skoro tri puta više kofeina od rivalskog “red bulla”, a promoviše ga čuvena glumica Lindzi Lohan. To je izazvalo veliko negodovanje u Velikoj Britaniji, ali proizvođač tvrdi da je sastav pića u skladu sa propisima Evropske unije.

SADRŽAJ KOFEINA (mg/L)

“guarana” 250 “guarana black” 320 “red bull” 321

“shark stimulation” 320

“cocaine” 1120 “coca-cola” clasic 97,05

“pepsi” 104

kafa 230-580

kafa instant 300-467

espreso 600-1700

čaj 169-211

Prema važećim propisima Evropske komisije, donijetim 1999. godine, unošenje kofeina preko “energetskih napitaka”, ukoliko se time zamjenjuju ostali oblici tog stimulanta, ne predstavlja “povod za zabrinutost”, izuzev kada je riječ o trudnicama i djeci.

Galerija

Bonus video: