Crna Gora ekološka država, a ne bori se protiv auspuha

Gotovo sve evropske zemlje, ukuljučujući i zemlje regiona, imaju, međutim, predviđene neke stimulanse za kupce automobila sa alternativnim pogonom. Ne i Crna Gora.
84 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2012. 18:58h

Crna Gora, ekološka država sa najvišim cijenama benzina u regionu, ne daje nikakve olakšice vlasnicima automobila na alternativni pogon.

Kompanija “Efel motors”, generalni zastupnik Tojote i Leksusa, ove je godine prodala samo 3 vozila sa hibridnim pogonom.

“Bitan je podatak da su za sva 3 slučaja prodaje ovih vozila u 2012. kupci bili strani državljani. Prošle godine zabilježena je prodaja svega 2 hibridna vozila, tako da je teško govoriti o trendu rasta u ovoj oblast”, kazala je “Vijestima” Biljana Ćetković, marketing menadžer “Efel motorsa”. Tojota je svoj prvi model za široku upotrebu koji osim benzinskog motora ima i elektromotor na tržište izbacila davne 1997. godine.

Od tada je njen prijus, koji je na zapadu postao simbol ekološke svijesti građana, prodat u više od 3,3 miliona primjeraka, u oko 80 zemalja svijeta.

Tojota nije stala na tome, već je u posljednjih par godina nekoliko njenih modela dobilo hibridne varijante. Hibridni automobili, osim “običnog” motora sa unutrašnjim sagorijevanjem imaju ugrađen elektromotor, koji pokreće automobil pri nižim brzinama, a puni se kad radi konvencionalni benzinski ili dizel motor. Ovim se postiže značjna ušteda u potrošnji, ali i znatno niži nivo zagađenja nego kod drugih automobila. Ipak, “kvaku” u čitavoj ovoj priči predstavlja nešto viša cijena automobila, zbog relativno skupe tehnologije.

Problem se u razvijenim zemljama prevazilazi tako što država, svjesna ograničenih naftnih resursa i rastućeg zagađenja, daje olakšice pri kupovini

Problem se u razvijenim zemljama prevazilazi tako što država, svjesna ograničenih naftnih resursa i rastućeg zagađenja, daje olakšice pri kupovini.

Uporedna rješenja su “šarena” - u Austriji su, na primjer, vozila na električni pogon oslobođena plaćanja poreza na gorivo i mjesečnog poreza na auto. Česi sa “hibridnim” automobilom su oslobođeni plaćanja putarine. U nekim zemljama je porez na ove automobile značajno manji, dok većina država kombinuje više vrsta olakšica.

Gotovo sve evropske zemlje, ukuljučujući i zemlje regiona, imaju, međutim, predviđene neke stimulanse za kupce automobila sa alternativnim pogonom. Ne i Crna Gora.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova, i pored brojnih kontakata, “Vijesti” nijesu dobile odgovor na pitanje da li domaće zakonodavstvo predviđa olakšice, i da li je u planu uvođenje takvog zakonskog rješenja.

“Jedini smo u regionu koji u ovom dijelu nemaju nikakve instrumente kojim bi stimulisali kupovinu eco-fiendly vozila, kako ih još nazivaju. S naše strane je nekoliko puta pokretana inicijativa po ovom pitanju, ali za sada bez rezultata”, rekla je Ćetković.

“Jedini smo u regionu koji u ovom dijelu nemaju nikakve instrumente kojim bi stimulisali kupovinu eco-fiendly vozila, kako ih još nazivaju. S naše strane je nekoliko puta pokretana inicijativa po ovom pitanju, ali za sada bez rezultata”

Može i sa vodonikom

Nekoliko servisa u Crnoj Gori odnedavno ugrađuje savremene vodonične sisteme za motore sa unutrašnjim sagorijevanjem, koji svakom automobilu mogu da donesu uštedu u potrošnji i do 30 odsto, kao i da značajno smanje zagađenje. Podgorička kompanija “WinSol” je ekskluzivni zastupnik, kako kažu, jednog od najboljih evropskih proizvođača ovih uređaja - više puta nagrađivane firme, Hydrogen Solutions DOO.

“Ova tehnologija je poznata već čitav vijek a koristi se da poveća iskorišćenost goriva u motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem i smanji štetne izduvne gasove”, kazao je za “Vijesti” Branimir Bogdanović, inženjer u kompaniji “Winsol”.

"Riječ je o sistemu koji iz elektrolita izdvaja vodonik pomoću električne energije, tako što molekul vode razdvaja na atome vodonika i kiseonika”

Dr Rodoljub Nikolić, ekspert na polju fizike, patentirao je svoj sistem.

"Riječ je o sistemu koji iz elektrolita izdvaja vodonik pomoću električne energije, tako što molekul vode razdvaja na atome vodonika i kiseonika”, kaže Nikolić. On je napomenuo da na crnogorskim putevima svakodnevno viđa mnogo vozila koja imaju jako veliku koncentraciju štetnih materija u izduvnim gasovima.

Država, ipak, za sada nije prepoznala ovaj potencijal i nije obezbijedila nikakve povoljnosti za vlasnike automobila.

Olakšice za eko frendli automobile u Evropi

AUSTRIJA - Vozila na električni pogon su oslobođena plaćanja poreza na gorivo i mjesečnog poreza na auto. Porez koji se odnosi na potrošnju goriva je uveden prilikom prve registracije. Vozila koja emituju manje od 120g CO2 dobijaju 300 eura, dok hibridna vozila sljeduje dodatni bonus od 500 eura

BELGIJA - Fizička lica koja kupe vozila na električni pogon plaćaju 30 odsto manje poreza (maksimum 9510 eura). Vozila koja ne ispunjavaju uslove za smanjenje poreza mogu imati koristi od Eco-bonusa u Valoniji. (500-3500 eura za vozila koja emituju manje od 80g CO2).

REPUBLIKA ČEŠKA – Električna, hibridna i alternativna vozila su oslobođena plaćanja putarine. DANSKA - Električna vozila koja teže manje od 2.000 kg su oslobođena plaćanja poreza na registraciju. Ovo se ne odnosi i na hibridna vozila.

NJEMAČKA- Električna vozila su oslobođena plaćanja godišnjeg poreza na period od 5 godina od datuma prve registracije.

ŠPANIJA- Različite regionalne vlade garantuju olakšice u iznosu od 2.000e do 7.000 eura za kupovinu električnih, hibridnih vozila, vozila na kompresovani gas i vozila na gasni pogon.

FRANCUSKA - Vozila koja emituju manje od 50g CO2 imaju benefita od maksimum 5.000 eura. Za takva vozila iznos olakšica ne može biti veći od 20 odsto, uključujući i PDV.

SRBIJA - Dodjeljuje subvenciju od 100 hiljada dinara za vozila koja emituju manje od 100 grama CO2 po kilometru. Neki gradovi u Vojvodini uveli besplatno parkiranje za vozila sa „eko frendli sertifikatom“

Bonus video: