U javnoj službi se i dalje zapošljava preko veze i partijskih linija

Predsjednik Upravnog odbora Koalicije NVO Saradnjom do cilja Goran Đurović ocijenio je da dosadašnja reforma javne uprave gotovo da nije dala rezultate
75 pregleda 2 komentar(a)
Monitor, okrugli sto, Foto: Boris Pejović
Monitor, okrugli sto, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.11.2012. 19:27h

U državnoj upravi pri zapošljavanju i dalje je prisutan nepotizam i favorizovanje partijskih kolega, čemu se mora stati na kraj, poruka je sa okruglog stola o zapošljavanju javnih službenika.

Funcioner Pozitivne Crne Gore Srđan Perić kazao je da su nepotizam i politizacija zapošljavanja problem u Crnoj Gori, na što je Direktorka Uprave za kadrove Svetlana Vuković odgovorila da je ipak “prenaglašen”.

“Voljela bih da postoje konkretni primjeri u kojima se vidi da je prisutna politizacija i nepotizam”, rekla je ona.

Perić je odgovorio da ima sposobnih u državnoj upravi, ali da se to svodi tek na 5,6 ljudi u resoru: “Oni su uglavnom limitirani u napredovanju iz političkih razloga”.

Predsjednik Upravnog odbora Koalicije NVO Saradnjom do cilja Goran Đurović ocijenio je da dosadašnja reforma javne uprave gotovo da nije dala rezultate.

„I pored neadekvatnog zakonskog okvira, i do sada je moglo mnogo toga da se u radi da eliminišemo dva ključna problema sa kojima je opterećena javna uprava prilikom zapošljavanja – politizacija i nepotizam“, kazao je on.

Đurović je rekao da nesavršena zakonska regulativa ne može biti razlog zašto nije značajnije realizovana Strategija obuke državnih službenika i namještenika od 2008-2012. godine.

„Bez obzira na napore Uprave za kadrove i Zajednice opština, nije bilo političke volje da sistem funkcioniše“, kazao je on.

On je rekao da očekuje promjenu nakon početka primjene novog Zakona, koji stupa na snagu od početka 2013. godine.

Kao primjer nedovoljne efikasnosti državne uprave, na skupu je naveden primjer resora obrazovanja.

“U obrazovnom sektoru je javna potrošnja po glavi stanovnika prilično veliki, a rezultati tog sektora nijesu dobri koliko bi mogli biti”, poručio je zamjenik Ambasade Njemačke u Crnoj Gori, Olaf Peške.

On je kazao da je državna uprava kičma svake države, a njena reforma veliki zadatak.

“U Crnoj Gori treba dosta toga učiniti na poboljšanju efikasnosti državne uprave. Ekonomski izazovi sa kojima se suočava Crna Gora, ali i EU, ne dozvoljavaju preveliko trošenje javnih sredstava, već zahtijeva značajnu budžetsku disciplinu. Zato je neophodna reforma javne uprave kako bi se obezbijedila finansijska održivost države“, objasnio je on.

Da problema u sistemu ima smatra i funkcioner DPS-a Zoran Jelić, koji je kazao da ona nije “na nivou evropskih standarda”.

“Problem je i taj što mladi koji dolaze iz sistema obrazovanja nemaju dovoljno znanja”, kazao je on.

Novina je i to što će država ubuduće zapošljavati na nedoređeno vrijeme, uz određene izuzetke

Izvršna direktorka Monitora Milka Tadić-Mijović ocijenila je da je reforma javne uprave u Crnoj Gori složen zadatak.

„U državi sa ograničenim kapacitetima, sa jedva nešto više od 600 hiljada stanovnika, teško je izvršiti neophodne promjene i tranziciju ka efikasnoj i kompetentnoj javnoj upravi koja može odgovoriti zahtjevima vremena“, kazala je ona.

Na skupu je inicirano formiranje savjeta za implementaciju tog propisa, koji će pratiti njegovu primjenu. Skup je organizovao nedjeljnik Monitor koji, u saradnji sa Ambasadom Njemačke u Crnoj Gori, realizuje projekat Medijski monitoring reforme javne uprave.

Država od 2013. zapošljava samo na neodređeno

Na skupu su se mogle čuti i pohvale na račun novog zakonodavnog okvira koji reguliše ovu oblast.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Veselin Vukčević kazao je da će novim Zakonom o državnim službenicima i namještenicima biti stvoren normativni okvir koji omogućava dosljedno sprovođenje profesionalizacije i depolitizacije državnih službenika i namještenika u obavljanju njihovih poslova.

“Zakonom je, između ostalog, unaprijeđen postupak zapošljavanja, tako što su propisani jasni i jednoobrazni kriterijumi, kao i kazne za njihovo nepoštovanje. Novina je i to što će država ubuduće zapošljavati na nedoređeno vrijeme, uz određene izuzetke”, kazao je Vukčević.

Direktorka Uprave za kadrove Svetlana Vuković rekla je da će novi Zakon znatno proširiti nadležnosti te institucije, i da će imati mnogo više posla.

Bonus video: