Carsko selo u Budvi dobilo prve stanare

Završeno 20 od ukupno 36 vila u atraktivnom naselju iznad Svetog Stefana
805 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2012. 09:05h

Prodaja luksuznih vila u naselju Carsko selo, izgrađenom na liticama brda Česminova iznad Svetog Stefana, uveliko traje, a već šest bogatih Rusa se uknjižilo kao novi vlasnici.

Poslije sedam godina od kada je započela izgradnja, izgleda da se polako stavlja tačka na priču o nesvakidašnjem naselju - “čardaku ni na nebu, ni na zemlji“, nekadašnjem Ruskom selu.

Naselje, zamišljeno kao luksuzno sa 36 vila, koje je trebalo da bude pandam grad hotelu „Sveti Stefan“, od početka su pratile brojne kontroverze.

U početku je bilo nazvano Rusko selo jer se očekivalo da najveći broj budućih stanara budu milioneri iz te države. Potom je tokom godina mijenjalo izgled, pa i vlasnike.

Savremena rješenja: Iz jedne od vila

Sve je počelo onda kada je kompanija "Bepler & Džejkobson", vlasništvo biznismena Zorana-Ćoća Bećirovića, koja je gazdovala i kolašinskim hotelima “Bjanka” i “Lipka” i budvanskom “Avalom”, kupila od mještana istočnu stranu brda, kojim dominira crkva Sveta Neđelja.

Ubrzo je započeta izgradnja, a kompanija je postigla dogovor sa Opštinom, te otkupila i zapadnu stranu strmog brda gdje je proširila naselje.

Usvajanjem planskih dokumenata, studije lokacije „Blizikuće“ i „Tudorovići“, legalizovano je i naselje iznad Svetog Stefana, čija gradnja je započela bez ijednog papira.

Naselje je prije četiri godine dobilo građevinske obrise, koji su promijenili panoramu paštrovskog kraja, zaleđa Svetog Stefana.

Zasebna dvorišta: Pogled na Sveti Stefan

U međuvremenu, projekat je preuzela korporacija "Trejdjunik", koja je jedna od najjačih građevinskih firmi u regionu.

Poznata po gradnji "Splendida", te zajedničkom poslu sa Opštinom u vezi sa izgradnjom luksuznog poslovno-stambenog centra „TQ Plaza“ u centru Budve, kompanija je na sebe uknjižila cijeli kompleks, te nastavila izgradnju.

Iako je cijena poslovna tajna, prvobitno je bilo planirano da se inkasira najmanje pola miliona od prodaje jedne vile, što znači da je za jedan kvadrat trebalo izdvojiti oko 3.000 eura

“Završili smo vile, uređen je kompletan prostor, sve je završeno. Već smo uspjeli da šest vila prodamo i vlasnici su se uknjižili u Upravi za nektretnine. Oni su ljetos i uživali odmarajući u njima“, kazao je Latinović.

Problem struje i vode je, dodao je on, riješen izgradnjom nove trafo-stanice, te velikog rezervoara.

"Imamo sve papire, dobijene su građevinske dozvole", istakao je Latinović.

Kompanija je, u međuvremenu, riješila i nesporazum sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom u vezi sa grobljem, koje se nalazi kod crkve Sveta Neđelja u centralnom dijelu naselja.

Mještani i Mitropolija su tražili da se riješi problem, jer je prilikom kupovine, sa velikom zemljišnom parcelom, prodat i dio groblja.

Nesporazum je prevaziđen, pa je dio groblja vraćen crkvi i mještanima, a kompanija „Trejdjunik” je cijeli kompleks oko groblja odvojila zelenilom.

Kvadrat 3.000 eura

Iako je cijena poslovna tajna, prvobitno je bilo planirano da se inkasira najmanje pola miliona od prodaje jedne vile, što znači da je za jedan kvadrat trebalo izdvojiti oko 3.000 eura.

“Kompleks je osiguran kapijama i ima svoj parking plato. Vile su od 170 do 240 kvadrata, svaka je posebna jedinica za sebe sa sopstvenim dvorištem, što zauzima površinu od oko 600 kvadratnih metara. Vile su dizajnirane u tradicionalnom crnogorskom stilu sa savremenim tehničkim rješenjima. Kombinacija drveta i kamena i komforni prostori omogućavaju dosta sunčeve svjetlosti i na taj način stvaraju jedinstvo. Terase i bašte svake vile imaju predivan pogled na more i Sveti Stefan”, navodi se na sajtu kompanije.

Galerija

Bonus video: