Većini mladih u Crnoj Gori nuđena droga

Podaci sa terena pokazuju da najveću izloženost riziku od droge u Crnoj Gori imaju mladi u Nikšiću
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2012. 21:04h

Većina mladih u regionu je u riziku da pod uticajem neposrednog okruženja proba drogu, a podaci sa terena pokazuju da troje od četvoro mladih u Crnoj Gori poznaje nekoga u svom neposrednom okruženju ko uzima drogu. Taj procenat je manji u Srbiji (60 odsto) i Bosni i Hercegovini (57,6 odsto).

To je pokazalo regionalno istraživanje Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti „Vita“ iz Novog Sada.

“Dostupnost droge je jedan od vodećih faktora rizika širenja narkomanije, što potvrđuju i podaci da je 61,9 odsto mladih u Crnoj Gori direktno ponuđeno nekom od droga, 55,7 odsto njih u Srbiji i 46 odsto u BiH. Iskustvo sa drogom je imalo 23,5 odsto ispitanih mladih u Srbiji, 21,3 odsto u BiH i 25,7odsto u Crnoj Gori”, pokazalo je istraživanje.

Podaci sa terena pokazuju da najveću izloženost riziku od droge u Crnoj Gori imaju mladi u Nikšiću, gdje je čak 65 odsto potvrdilo da su bili ponuđeni nekom od droga (58,8 odsto u Podgorici), a 32 odsto njih je i probalo neku od droga.

“Istraživanje bolnice “Vita” nadalje pokazuje da među mladima i dalje dominiraju tipične zablude, kao na primjer podjela droga na 'lake i teške' koju odobrava 59,8 odsto mladih u Srbiji, čak 77,6 odsto u BiH i 51 odsto u Crnoj Gori. Dok zabludu da se droga može uzimati kontrolisano i u specijalnim prilikama ima 32,3 odsto ispitanih mladih u Srbiji, 42,4 u BiH i čak 43,3 odsto u Crnoj Gori. Ovakvi stavovi ukazuju na nedovoljnu kritičnost i distancu prema tzv. „lakim drogama“ što povećava rizik od njihove zloupotrebe”, upozoravaju istraživači.

Donekle ohrabruju rezultati onih koji narkomaniju prihvataju kao izlječivu bolest (Srbija 66,6 odsto, BiH 71,2 odsto, Crna Gora 62,6 odsto), što govori o spemnosti mladih da daju „drugu šansu“ zavisnicima verujući u mogućnost njihove resocijalizacije. Istraživanje „Dostupnost droge u regionu i informisanost i stavovi mladih o narkomaniji“, sprovedeno je tokom novembra 2012. godine na uzorku od 1.893 mladih od 15 do 30 godina iz Srbije, BiH i Crne Gore.

Bonus video: