Novak Đoković neće biti počasni građanin Podgorice

Mugoša je kazao da su Đokoviću i drugim sportistima koji žele da investiraju u glavni grad preko sporta ili drugih investicija, vrata širom otvorena
150 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2012. 20:08h

Vodeći teniser na ATP listi, Novak Đoković neće biti izabran za počasnog građanina Podgorice, ali će mu vrata glavnog grada uvijek biti otvorena ukoliko poželi da investira.

Takav zaključak donijeli su članovi skupštinskog Odbora za izbor i imenovanja, koji su se izjasnili da, prema važećim propisima glavnog grada, još uvijek nema uslova da se proslavljeni sportista proglasi za počasnog građanina Podgorice.

Protiv takvog stava bili su odbornici SNP-a Dragan Milić i Mitar Vuković, koji su pored preostalih osam odbornika tog kluba u Skupštini glavnog grada, potpisnici inicijative da se Đoković proglasi za počasnog građanina Podgorice.

Nikšić je logični izbor

Predsjednica odborničkog kluba PzP-a Branka Bošnjak pitala je da li Đoković uopšte zna da je predložen za to priznanje, istakavši da bi članovi odbora trebalo da imaju u pisanoj formi njegov pristanak.

“Bilo bi mi logičnije da to bude u Nikšiću, ali je čast bilo kom gradu da ga ima za počasnog građanina”, kazala je Bošnjak.

Vuković je odgovorio da je poznati teniser prilikom svoje posjete Crnoj Gori upoznat s inicijativom SNP-a.

Odbornik DPS-a Ranko Jovanović istakao je da ne podržava predlog SNP-a, jer mu je bitnije da li je Đoković uradio nešto za glavni grad od toga da li je rođen u Crnoj Gori.

“Da li je napravio neke teniske terene ili slično? Ne znam ni je li ikad došao u Podgoricu”, kazao je Jovanović.

“Ne smijemo ni njih povrijediti tako što ćemo možda prihvatiti inicijativu za koju je pomalo rano. Radovaćemo se ako Đoković i njegova porodica budu članovi naše zajednice na bilo koji način, ali ne smijemo da dozvolimo da se prema javnosti i građanima ovo tumači kao naš politički odnos prema Đokoviću ili politizuje ova priča”

“Koje su to vrijednosti kojima je on uticao na razvoj glavnog grada. Ne sumnjam da je svima čast da razgovaramo o njemu i da ga imamo u svojoj sredini, ali sa stanovišta propisa, da bismo takav predlog utvrdili, moramo navesti u obrazloženju predloga odluke prema Skupštini koje su to vrijednosti kojima je on afirmisao Podgoricu”, kazala je Maraš.

Odbornik SNP-a Mitar Vuković istakao je da je inicijativa SNP-a stara više od godinu i da je namjerno nijesu predložili prije izbora, da se to ne bi shvatilo kao politički potez.

“Razočaralo me kad kažete da se nijesu stekli uslovi za proglašenje. Nikada nijesam govorio politički, ali sada moram. Nećete valjda reći da ćete odbiti Đokovića za počasnog građanina Podgorice zato što je Srbin. Molim vas da o tome dobro razmislite”, kazao je Vuković.

Predsjednica Odbora Daliborka Pejović kazala je da građani, građanske inicijative i NVO nijesu previše ovakvih zahtjeva uputili Skupštini, te da joj “ne pada na pamet” da pomisli koji bi sve ljudi, koji i danas žive u Podogrici ili su nekada živjeli, mogli da dobiju ovakvu nagradu.

“Ne smijemo ni njih povrijediti tako što ćemo možda prihvatiti inicijativu za koju je pomalo rano. Radovaćemo se ako Đoković i njegova porodica budu članovi naše zajednice na bilo koji način, ali ne smijemo da dozvolimo da se prema javnosti i građanima ovo tumači kao naš politički odnos prema Đokoviću ili politizuje ova priča”, kazala je Pejović.

Gradonačelnik Miomir Mugoša kazao je da su Đokoviću i drugim sportistima koji žele da investiraju u glavni grad preko sporta ili drugih investicija, vrata širom otvorena.

“Podržali bismo ih bez obzira na političke zađevice ili pokušaje zlouptrebe bilo čijeg imena i prezimena. Đokoviću neka je sa srećom, a da li će biti počasni građanin Podgorice u narednom periodu, vidjećemo”, kazao je Mugoša.

Odbor je juče predložio Skupštini da usvoji predloge za imenovanje žirija za dodjelu Nagrade “19. decembar“, Komisije za dodjelu studentske nagrade za 2012. godinu i za imenovanje Upravnog odbora JP „Vodovod i kanalizacije“.

I Kličko da dođe, bilo bi puno mladih

Na Vukovićevo zapažanje da je tokom Đokovićeve posjete Jasenovom Polju bilo puno mladog svijeta, Jovanović je kazao da bi slično bilo i da je došao poznati ukrajinski bokser Kličko, koji je prvak svijeta u više verzija i pomaže sportistima iz Crne Gore.

“Poručio bih vam da ga (Đokovića) prvo predložite za počasnog člana partije, pa ga poslije predložite za neke druge funkcije”, kazao je Jovanović.

Vuković je kazao da kakav je Đoković sportista pokazuje i to što gradonačelnik tokom jednog njegovog meča nije slučajno uskliknuo: “Bravo, Nole”.

Miomir Mugoša glasno uz Đokovića u meču protiv Federera >>>

“Zamislite da sam i ja imao prilike da budem pored gradonačelnika i da zajednički navijamo, onaj (Rodžer Federer) ne bi umio s loptom da se sastavi”, kazao je Vuković.

Mugoša je kazao da je objavljivanje toga bilo malo zadiranje u njegovu privatnost.

Milić: Čime je Mesić zaslužio priznanje?

Odgovarajući na Milićevo pitanje ko je do sada proglašen za počasnog građanina Podgorice, Maraševa je odgovorila da je to priznanje do sada dobio nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

“Koje su to zasluge Mesića za Podgoricu i Crnu Goru? Više biste vi kao partija “ kupili” javno mnjenje nego što bismo mi dobili ako prihvatite naš predlog. Ali, vi radite onako kako vam je sugerisano”, kazao je Milić.

Maraš je kazala da je riječ o izuzetnim priznanjima koja su uvedena u Statut i da su dati uslovi za ostvarenje tih priznanja, ali da trenutno nema uslova za uručivanje priznanja Đokoviću.

“To ne znači da uslova neće biti u narednom periodu, ako bude konkretnih stvari koje će uticati na razvoj glavnog grada ili države”, kazala je Maraševa.

Galerija

Bonus video: