Od porodičnog maslinarskog posla do biznisa sa unikatnom kozmetikom

Svi Babići su angažovani u mikrobiznisu: suprug Marko brine o maslinjacima i ulju, djeca Marija i Božidar pomažu oko berbe maslina, a najstarija Dragana oko sapuna
382 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2012. 22:17h

Poštujući lokalnu tradiciju, Mira Babić iz sela Zupci pored Bara ne samo da godinama popravlja porodični budžet već i Crnoj Gori daje novi, unikatni suvenir, a svima zainteresovanima za preduzetništvo jak podstrek da preuzmu sudbinu u sopstvene ruke.

Biznis pravljenja sapuna od maslinovog ulja Mirine zanatske radnje „Olivmont“ prema izboru Evropske komisije (EK) 2010. godine uvršten je najinventivnijih 36 u isto toliko zemalja Evrope. Od 2010. do danas tri godine zaredom na poziv EK Mira Babić je u Briselu na Evropskoj nedjelji preduzetništva svojevrsni državni reprezentativac u preduzetništvu: ovi susreti joj služe da proširi svoju bazu kontakata, ali i da se upozna sa novim biznis idejama koje po povratku u Bar nesebično prenosi kolegama.

"U preduzetništvu sam se našla jer sam počela da razmišljam kako bih se još mogla koristiti maslina, mimo proizvodnje ulja. Mi u Zupcima imamo porodični maslinjak sa više od 200 stabala, svako starije od 200 godina i imamo kvalitetno ulje.

Od pokojne svekrve Anđe naučila sam mnogo starinskih recepata za korišćenje maslinovog ulja, od hrane do proizvodnje domaćeg sapuna, koja je vremenom u Baru zaboravljena. Dakle, maslinovo ulje nije dobro samo za ishranu, već i za kožu", počinje priču Mira koju je reporter „Vijesti“ zatekao upravo u maslinjaku.

Cijela porodica u poslu

Ovaj mikrobiznis angažovao je cijelu porodicu Babića i svako doprinosi koliko može. Suprug Marko, zaposlen u Vodovodu, glavni je za brigu oko maslinjaka i proizvodnje ulja, oko sapuna pomaže najviše najstarija ćerka Dragana, student, a sin Božidar i ćerka Marija, đaci 9. i 8. razreda, uglavnom su tu da pomognu oko berbe maslina.

"Kada sam počela da pravim sapune, dodavala sam im eterična ulja sa ovog područja - citrus, lavandu, mentu, majčinu dušicu, pelin, a te prve sapune sam poklanjala prijateljima, najviše onima koji su dolazili iz inostranstva.

Njima nije bilo praktično da nose boce sa uljem, a željeli su da imaju nešto prepoznatljivo, da ih nakratko vrati u djetinjstvo i da ih asocira na Bar. Slučajno sam se prijavila 2008. na konkurs Biznis Start-Ap centra Bar (BSCB) za najbolju biznis ideju, dobila sam nagradu i tako je sve krenulo", nastavlja Mira.

Po struci ekonomista, Mira sada u Biznis-inkubatoru BSCB ima kancelariju, a njen biznis je svrstan u grupu onih koji podržavaju zaštitu životne sredine, bez štetnih posljedica po okolinu. Navodeći da nije izmislila ovaj sapun, već samo unaprijedila njegovu tradicionalnu recepturu, Mira podsjeća da je u Baru prva fabrika sapuna otvorena još daleke 1888.

"Naš moto je „Živjeti sa prirodom, koristiti njena dobra i čuvati je za buduće generacije“. Nekadašnji hobi BSCB je podržao kroz razradu biznis-ideje i izradu biznis-plana, da bi sada prešli u porodični biznis sa perspektivom", kaže Babić.

Ona dodaje da živimo u vrijeme instant-proizvoda „u kojem se sve želi u kesici i kockici i da se za čas konzumira“. Njena biznis filozofija je daleko od poslovnog mejnstrima, kaže, želi prirodne proizvode jednostavne recepture „a za koje treba vrijeme“.

Četiri sedmice da se napravi sapun

"Da bi se proizveo moj sapun trebaju četiri nedjelje. U njemu nema nikakve hemije, nakon rezanja sapuna u kalupe i njegovog sušenja, sami ga kući pakujemo. Ista stvar je i sa drugim našim proizvodima, sve se radi ručno i u te proizvode mi unosimo energiju, najviše volim kad mi kupac uzvrati osmijehom, dakle, ne razmišlja koliko proizvod košta, već je zadovoljan što ga ima, iako je skuplji od industrijskog sapuna. Inače, ove sapune uglavnom plasiram suvenirnicama", nastavlja Mira.

Naš moto je „Živjeti sa prirodom, koristiti njena dobra i čuvati je za buduće generacije“. Nekadašnji hobi BSCB je podržao kroz razradu biznis-ideje i izradu biznis-plana, da bi sada prešli u porodični biznis sa perspektivom

"To je zbog eteričnih ulja lavande, pelina, ruzmarina i majčine dušice koje dodajem sapunu da mu podignu ljekovitost, pa se on može koristiti i u aromaterapiji. Osnovna sirovina je ulje autohtone barske sorte žutica koju želim da valorizujem, a tu su još i kokosovo, palmino i bademovo ulje. Kako se tretiraju na niskim temperaturama, zadržavaju sva ljekovita svojstva i Ph vrijednost ovog sapuna je veoma niska", dodaje Babić.

Ukazujući da je upravo zato visoka proizvodna cijena sapuna, ona smatra da ima konkurentan proizvod „upoređujući sa uvoznima sličnog kvaliteta i svojstava, a što pokazuje i tražnja“.

Kreme i ulja za masažu

Mira je upravo osvojila prvo mjesto na tradicionalnom BSCB takmičenju za najbolji biznis plan, žiri je ocijenio da je najkvalitetnija njena ideja da u poslovanje “Olivmonta” uvede nove proizvodne linije ulja za masažu i prirodnih krema na bazi maslinovog ulja. Na to su je, kaže, inicirala pitanja mušterija koji su nakon kupovine sapuna uvijek pitali ”ima li još nešto drugo u ponudi“.

"Mira je pozitivan primjer žene preduzetnice koja je od BSC-a 2008. dobila mikrokreditnu podršku za započinjanje sopstvenog biznisa – proizvodnje sapuna na bazi maslinovog ulja, uredno otplatila kredit i aplicirala za proširenje proizvodnje", obrazložili su iz BSCB.

Sagovornica „Vijesti“ akcentuje da joj je želja da u Baru i u državi bude što više uspješnih žena preduzetnica.

"Ja sam imala taj preduzetnički duh, a stalno me interesovalo zašto u biznisu nema više žena. Samo ekonomski nezavisna žena je ujedno i emancipovana, zato sam se uključila u rad nevladinih organizacija koje podstiču žene da pokreću svoje poslove. Već sada sarađujem sa nekoliko žena koje su na osnovu naše podrške i same ušle u biznis", kaže Mira.

Među pet sertifikovanih suvenira

Mira je pozitivan primjer žene preduzetnice koja je od BSC-a 2008. dobila mikrokreditnu podršku za započinjanje sopstvenog biznisa – proizvodnje sapuna na bazi maslinovog ulja, uredno otplatila kredit i aplicirala za proširenje proizvodnje

"U poslu mi je do sada bilo najteže što u Crnoj Gori nema ljudi iz struke - tehnologa za prirodnu kozmetiku, pa sam se morala oslanjati na literaturu i studijska putovanja u inostranstvo. Sada nemam dovoljno ulja za proizvodnju pa kupujem dodatne količine, ali isključivo barsko maslinovo ulje od autohtone sorte žutica. Mi se sa svijetom u proizvodnji ne možemo takmičiti kvantitetom, već moramo raditi na visoko kvalitetnim proizvodima. Tvrdim da ima još prostora za razvoj ljekovitih i kozmetičkih preparata na bazi maslinovog ulja", zaključila je Babić.

Preporuka za početnike

"Moja iskustva su iz proizvodnje i samo o tome mogu da pričam. Prije svega, nema brze zarade u proizvodnji, do pozitivne nule treba čekati treću godinu, stalno ulagati, pratiti trendove i inovacije, obilaziti sajmove…

Preporučujem da se u svoj biznis ulazi korak po korak - osvrnite se oko sebe, pogledajte u čemu ste najbolji, koje su vam sirovine na dohvat ruke. Kasnije će vas biznis sam povesti jer stižu kontakti, razvija se tržište", poručuje Mira Babić.

Galerija

Bonus video: