Varanjem do desetke na ispitu za stotinak eura

Disciplinska komisija na Ekonomskom fakultetu procesuirala 15 slučajeva korišćenja nedozvoljenih pomagala prilikom ispita
662 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2012. 19:13h

Vrijeme kada su studenti za ispit spremali knjige od po nekoliko stotina strana skoro da je prošlo. Čak i skripte, koje su nekada bile glavni oslonac nedovoljno pripremljenim studentima, čini se da gube popularnost, a njih zamjenjuju mnogo sofisticiranije i skuplje tehnike.

Bubice, mikro kamere, telefoni i satovi za prepisivanje, ali i prisluškivanje, samo su dio ponuđenih pomagala za polaganje ispita. A oglasi za njihovu prodaju mogu se naći bilo gdje: na zidovima kopirnica, u medijima, na Fejsbuku ili posebnim veb sajtovima, ali i na samim fakultetima.

Tako se u jednom oglasu na Internetu navodi da su bubice idealne za polaganje ispita, pismenih zadataka, vozačkih ispita, čak i za poslovne razgovore.

"Aparat je bežičan, stavlja se u ušni kanal i, ono što je najbitnije, potpuno je nevidljiv... Zvuk je besprekoran, čak i bolji nego kada pričate preko mobilnog aparata, jer je uređaj u vašem ušnom kanalu, tako da se odlično čuje. Zvuk čujete jedino i samo vi. Bubica je sada pristupačna svima, i vrijeme je za polaganje ispita", stoji u oglasu na sajtu www.bezicnebubice.com.

"Vijesti" nijesu uspjele da pitaju prodavce prisluškivača da li znaju da krše zakon ovakvim radom. Nakon što se novinar predstavio, oni su prekinuli telefonsku vezu

A modela ima mnogo, mada se najčešće nude blutut (bluetoot) bubice Nokia i Sony Ericson. Bubica je priključena na mobilni telefon, a osnovni uslov jeste da studenti pronađu nekog kome će čitati pitanja, a ko će im potrebne odgovore pronaći u knjizi.

Studenti koji su koristili ovakva pomagala ispričali su “Vijestima” da se mogu nabaviti za 140 eura, zavisno od modela.

Iz Uprave policije “VIjestima” je saopšteno da svako korišćenje bubica i sličnih sredstava predstavlja krivično djelo, ali da oni nijesu imali prijave o zloupotrebama.

Uprava Ekonomskog fakulteta je obaviještena da pojedini studenti pokušavaju prevarom i bez znanja da dođu do dobrih ocjena i do diplome.

Kako je "Vijestima“ kazala portparol ovog fakulteta, Magdalena Raičković, oni su postavili ometače signala za mobilne telefone i angažovali dežurstvo saradnika u nastavi na ispitima i kolokvijumima.

"Saradnici su dužni da osiguraju transparentnost čitavog procesa i spriječe eventualne zloupotrebe. Međutim, bez obzira na te mjere, postoje studenti koji pokušava ju da iskoriste razne oblike listica na kojima se nalazi dio gradiva, mobilne telefone ili, u krajnjem slučaju, pokušavaju da iskoriste bubice", istakla je Raičković.

Ona je kazala da je Disciplinska komisija na Ekonomskom fakultetu tokom ove godine procesuirala 15 slučajeva korišćenja nedozvoljenih pomagala prilikom ispita, koje je, u zavisnosti od težine prekršaja, kaznila zabranom polaganja ispita od 6 mjeseci do godinu dana.

Međutim, na sajtovima se nude rješenja i za ometače, odnosno takozvani voki-toki koji radi na malim frekvencijama, pa ih nije moguće ometati.

“Komplet sadrži dvije motorole, punjač i bubicu. Model je marke 'cobra', što podrazumijeva odlične karakteristike”, navodi se u opisu.

Takođe, osim bubica nude se i mini kamere. Za njih se tvrdi da su najsigurniji način za dostavljanje ispitnih pitanja pomagaču ili za prenos video snimka sastanka.

Rade tako što je kamera, poznata kao “dugme”, postavljena na rukavu i šalje sliku na mp4 plejer ili na laptop daljine do 700 metara.

Neki studenti, međutim, tvrde da je ova tehnika zastarjela. Naime, na Facebooku je odskora dostupan profil “Satovi za prepisivanje (Crna Gora)”.

Reporter “Vijesti” je kontaktirao prodavca ovog, kako tvrdi, “modernizovanog sata”, predstavljajući se kao zainteresovani student. Trgovac je objasnio da je riječ o vrlo jednostavnoj spravi, koja funkcioniše poput telefona ili mp4 plejera.

“Prosto je. Iskucaš tekst na kompjuteru i USB-om ga prebaciš na sat. Sat ima memoriju od 4 gigabajta (GB), a jedini problem je što tekst moraš kucati u notepadu, jer Word ne prepoznaje. Na satu dobijaš malo sitniji tekst, ali to nije neki problem”, kazao je naš sagovornik, koji nije krio zadovoljstvo zbog velike potražnje za satovima.

Prema njegovim riječima, za vrijeme prepisivanja sat svijetli slično telefonu, pa profesori mogu da posumnjaju da je riječ o prepisivanju jedino ukoliko student okrene sat prema njima.

"Sat je poseban jer ima tipku koja omogućava brzi izlazak u slučaju opasnosti, pa su šanse da budeš uhvaćen svedene na minimum", istakao je on.

Oni koji odluče da na ovaj način polože ispit, za kupovinu sata će morati da izdvoje 60 ili 90 eura, što zavisi od modela za koji se odluče. Za one koji, ipak, nijesu spremni da toliko izdvoje za ovaj sat, mogu ga iznajmiti. Iznajmljivanje se vrši jedino u Budvi i Podgorici i to za 15 eura dnevno.

"Vijesti" nijesu uspjele da pitaju prodavce prisluškivača da li znaju da krše zakon ovakvim radom. Nakon što se novinar predstavio, oni su prekinuli telefonsku vezu.

Studenti do sada najblaže kažnjavani

Na Univerzitetu su obaviješteni o pokušajima studentske dovitljivosti. U Rektoratu podsjećaju da postoji Pravilnik o disciplinskom postupku i odgovornosti onih koji varaju na ispitima, na osnovu koga su predviđene i adekvatne kazne.

Neki fakulteti ugradili ometače signala mobilnih telefona, dok su drugi veoma rigorozni u kažnjavanju korišćenja nedozvoljenih sredstava prilikom polaganja ispita

Kao najstroža kazna predviđa se isključenje sa Univerziteta, odnosno organizacione jedinice Univerziteta u trajanju do dvije studijske godine.

“Prema članu 27 konačna odluka o disciplinskoj mjeri objavljuje se na oglasnoj tabli fakulteta i upisuje u indeks i dosije studenta”, istakli su iz Rektorata. Iz ove institucije su objasnili da je Senat Rektorata zadužen za isključivanje studenata sa Univerziteta, dok su za propisivanje ostalih kaznenih mjera zaduženi fakulteti.

“Senat je u 2012. godini odlučivao o 15 slučajeva, studenti su uglavnom isključeni sa Univerziteta na jedan semestar zbog korišćenja nedozvoljenih sredstava, najčešće listića i mobilnih telefona”, kazali su “Vijestima” iz Rektorata.

Oni su objasnili da su neki fakulteti, poput Ekonomskog, Elektrotehničkog i Fakulteta za turizam, ugradili ometače signala mobilnih telefona, dok su drugi veoma rigorozni u kažnjavanju korišćenja nedozvoljenih sredstava prilikom polaganja ispita. Prema njihovim riječima, dosljednost u kažnjavanju dovodi do smanjenja ovakvih pojava.

Policija se nije bavila "bubicama"

Povodom ponuda na internet sajtovima gdje s emogu kupiti “bubice” za prepisivanje, ali i prisluškivanje iz Uprave policije je saopšteno da oni “protekle tri godine nijesu imali procesuirane prijave prema nadležnom tužilaštvu na okolnosti neovlašćenog prisluškivanja i snimanja”.

“Uprava policije, svjesna promjena koje je donijela digitalizacija i stalni trend razvoja tehnoloških dostignuća i rizika da se ista mogu takođe koristiti za izvršenje krivičnih djela, značajnu pažnju posvećuje ovoj problematici.Činjenica je da nova tehnološka dostignuća omogućavaju raznovrsnu namjenu, te je određenim hardverskim i softverskim rješenjima moguće njihovo korišćenje u svrhu nadzora, praćenja i prisluškivanja. Međutim, važno je istaći da je svako korišćenje tih sredstava u vršenju nezakonitih radnji kažnjivo, shodno odredbama Krivičnog zakonika Crne Gore član 173 KD neovlašćeno snimanje i prisluškivanje", piše u odgovoru UP.

Galerija

Bonus video: