Kapičić zaplakao: Moraju se čuvati granice Crne Gore

"Ne treba sila, ali treba zakon. A zakon je jedna oštra stvar", poručio je Kapičić
103 pregleda 174 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2012. 20:11h

Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore čeka svijetla budućnost i nastavak putem koji su “osvijetlile trinaestojulske vatre”, poručio je predsjednik Andrija Nikolić na petom Kongresu, kojem su pristutvovale brojne zvanice iz političkog života.

“Znamen naše boračke i antifašističke organizacije je onaj barjak časti i slobode na kojem je dvoglavi orao izbušen mecima i onaj crveni sa srpom i čekićem u rukama boraca crnogorskih proleterskih brigada i ovaj današnji sa dvoglavim orlom”, istakao je Nikolić.

TV Vijesti, Marko Mišić

Penzionisani general i nekadašnji šef UDBE Jovo Kapičić je zapalio atmosferu nakon što je kritikovao vlast zato što je "meka", navodeći kao primjer izgradnju crkve na Rumiji koja je napravljena da "zavadi Albance i Crnogorce".

"Ne treba sila, ali treba zakon. A zakon je jedna oštra stvar", poručio je Kapičić.

"Ne moraju svi da budu Crnogorci", ali da se moraju čuvati granice Crne Gore "jer su krvlju...", nije uspio da završi rečenicu Kapičić jer su mu na oči navrle suze, a glas zadrhtao.

Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić kazao je da emotivno doživljava skup: “Sreća Crne Gore je da na antifašizmu gradi budućnost, jer je to i suština građanske države”.

Kongresu je prisustvovao i predsjednik države Filip Vujanović, koji je podsjetio na najveće bitke protiv fašizma i naglasio da je 13. jul najveći praznik zbog poruke fašizmu da je “samo pitanje kada će biti poražen”.

“Trinaestojulska bitka geografski se nije odigrala na istoj teritoriji, ali je po značenju i slobodarstvu predstavljala cijelu Crnu Goru'', rekao je Vujanović.

Skupu su prisustvovali predstavnici delegacija iz Srbije, Hrvatske i Ukrajine kao i predstavnici izviđačkih odreda.

Na kongresu je usvojena Rezolucija o daljem razvoju organizacije, predstavljena je i nova himna koju si izveli članovi hora KUD-a ''Stanko Dragojević'', a stihove partizanskih pjesama govorili su glumci Kristina Stevović i Mišo Obradović.

Galerija

Bonus video: