Za nabavku dodatnih ljekova 970 hiljada eura

“Te količine će biti dovoljne do kraja januara, do kad očekujemo da se završi godišnji tender za narednu godinu"
1 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2012. 14:47h

Vrijednost dodatne nabavke ljekova za državne apoteke Montefarma je 970.000 eura i očekujemo da te zalihe traju do kraja januara, do kada se nadamo da će se završiti i tenderska procedura za narednu godinu, kazao je direktor te ustanove dr Budimir Stanišić.

Vlada je u četvrtak odobrila toj ustanovi nabavku ljekova, koji će biti nabavljeni po istim cijenama i uslovima kao i prilikom pregovaranja sa dobavljačima.

“To je nabavka koju smo tražili zbog toga što apoteke Galenike čitavu godinu dana nijesu radile. Mi smo kroz informacioni sistem uvijedjeli da može doći do nestašice nekih ljekova. Znači, nema prekida u kontinuitetu nabavke, već ćemo sa istim dobavljačima potpisati nove ugovore za količine koje nam je Vlada odobrila”, kazao je Stanišić.

To je, prema njegovim riječima, bio jedini mogući način da u zakonskim okvirima obezbijede tržište ljekovima, posebno “jer nisam siguran kada će apoteke Galenike početi da rade”.

Ministar Radunović je kazao da je snadbijevanje ljekovima u posljednja dva mjeseca "apsoulutno normalizovano"

“Te količine će biti dovoljne do kraja januara, do kad očekujemo da se završi godišnji tender za narednu godinu. Očekujemo da do kraja naredne sedmice raspišemo tender za narednu godinu, a otvaranje oko 10. januara naredne godine. Vrijednost je skoro 30 miliona erua, a riječ je o svim ljekovima koji se koriste u javnim zdravstvenim ustanovama”, kazao je Stanišić.

"Apsolutno normalizovano snadbijevanje ljekovima"

Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović kazao je da je snadbijevanje ljekovima u posljednja dva mjeseca "apsoulutno normalizovano".

“Nedjeljni izvještaji te ustanove pokazuju da je možda nekoliko dana falilo dva ili tri lijeka, sa dominatnom žalbom da je dva dana nije bilo “monotpil plusa” u apotekama, a nijesam upoznat da su nedostajali drugi ljekovi”, kazao je Radunović.

On je rekao da realizacijom godišnjeg tendera očekuje da u narednoj godini bude potpuno normalizovano tržište ljekova, te da se neće ponoviti nestašice koje su bile prisutne u toku godine.

Radunović je ponovo optimista kada je u pitanju riješavanje spora Galenike i Fonda za zdravstveno osiguranje: “Obzirom da smo već dogovorili medijaciju, znam da je pokrenut sudski spor, ali očekujem da se za 2-3 nedjelje izmiri sporan dug, da zaživi Galenika i da potpisani ugovor počne da se primjenjuje”.

Ipak, nije jasno na koji način će Fond uspjeti da nađe ta sredstva imajući u vidu finansijske teškoće, ali i činjenicu da se novac planiran za ugovor sa "Galenikom" daje Montefarmu.

Slučaj će dobiti i sudski epilog, jer je "Galenika" tužila Fond Privrednom sudu, zbog odbijanja te ustanove i budžetskih vlasti da prihvate dug od oko milion eura prema toj kompaniji.

Od početka godine građani su u nemogućnosti da uzimaju ljekove na recept u apotekama "Galenike". Najveće posljedice osjećaju oni koji žive u mjestima gdje su "Galenikine" apoteke bile jedine, kao što su Risan, Virpazar, Tuzi, Bijela i Sutomore, a koje je u martu zatvorila uprava.

Skoro otvaranje apoteka najavio je novi direktor Miodrag Ivanović još u toku avgustu, ali do toga nije došlo. Osim što se bavi privatnim biznisom, prije dolaska u "Galeniku" Ivanović je bio direktor državnog lista "Pobjeda".

Ministri ne znaju zadržavaju li fotelje

Aktuelni ministri zdravlja i poljoprivrede, Miodrag Radunović i Tarzan Milošević, prema njihovim riječima, i dalje ne znaju da li će zadržati trenutne resore.

Radunović je kazao da je razgovarao sa novim mandatarom Milom Đukanovićem, ali da nije bilo priče o personalim rješenjima za resor zdravstva.

“Bilo je razgovora o presjeku svega što je do danas urađeno u podizanju kvaliteta zdravstvene zaštite, i onome što treba raditi ubuduće u resoru zdravstva. Vjerujem da je na mandataru da odluči ko će biti novi ministar”, kazao je on.

Ništa određeniji nije bio ni Milošević: “Na mandataru je da odredi sastav nove Vlade, siguran sam da će tražiti ljude koji će odgovoriti ovom izuzetno teškom vremenu. Nisam do sad razgovarao na temu mog daljeg angažmana i prepustio bih da se o tome izjasni mandatar”.

Bonus video: