Počelo napajanje sa nove trafostanice Podgorica 5

Trafostanica Podgorica 5 predstavlja dugoročno rješenje za veće energetske zahtjeve
155 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2012. 11:09h

Napajanje potrošača sa nove trafostanice Podgorica 5, počelo je danas priključenjem i puštanjem pod napon novog desetokilovoltnog kabla Gintaš, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Kablom će se napajati deset trafo reona za potrošače naselja Zabjelo, Blok 13, Drpa Mandića, Drača i ostalih koji se nalaze u tom dijelu grada.

"Ovim je započeto rasterećenje postojeće trafostanice Podgorica 3, koje će u narednom periodu biti nastavljeno priključenjem novih kablova čime će se se značajno poboljšava kvalitet, pouzdanost i sigurnost u snabdijevanju električnom energijom potrošača", navedeno je u saopštenju EPCG.

Trafostanica Podgorica 5 trebalo bi značajno da rastereti i trafostanicu Centar. Nova trafostanica će preuzeti i potrošače koji se napajaju sa trafostanice Ljubović, uključujući i konzum koji se napaja sa oko 100 manjih trafostanica, što će u budućnosti omogućiti značajno povećanje kvaliteta u napajanju električnom energijom dijela glavnog grada od hotela Siti /City/ i naselja Dahna, Zabjelo i Zelenika do Kombinata aluminijuma (KAP).

Ovim je započeto rasterećenje postojeće trafostanice Podgorica 3, koje će u narednom periodu biti nastavljeno priključenjem novih kablova čime će se se značajno poboljšava kvalitet, pouzdanost i sigurnost u snabdijevanju električnom energijom potrošača

Iz kompanije podsjećaju sa je nova trafostanica 110/10 kV Podgorica 5 puštena u pogon prošle sedmice i najvredniji je dio višemilionskog investicionog ciklusa od šest trafo stanica koje će uskoro početi da rade.

Vrijednost ugovorene opreme i radova za postrojenje od deset kV i uklapanje u desetokilovoltnu mrežu iznosi 4,2 miliona eura.

"Trafostanica Podgorica 5 imaće veliki značaj i za napajanje buduće servisno-uslužne zone na području Podgorice, odnosno predstavlja dugoročno rješenje za veće energetske zahtjeve", ocijenili su u EPCG.

Bonus video: