Zeleno svjetlo za pješake samo 12 sekundi: Dovoljno?

Šef semaforske signalizacije u JP "Komunalne usluge" smatra da pješaci imaju dovoljno vremena da pređu ulicu
14 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2012. 15:21h

Zeleno svjetlo na semaforu na raskrsnici Moskovske ulice i Bulevara svetog Petra Cetinjskog, iz pravca sjever-jug traje svega 12 sekundi, pa pješaci moraju da trče preko zebre ako žele da pređu na vrijeme.

Pješaci iz suprotnog pravca imaju vremena da normalno pređu preko široke ulice, jer zeleni signal traje 20 sekundi.

Šef semaforske signalizacije u JP "Komunalne usluge" Zoran Vučetić, međutim, smatra da pješaci imaju dovoljno vremena da pređu ulicu, iako to mnogi jedva uspiju i trčeći.

Vučetić je pojasnio da je na raskrsnici takav režim saobraćaja na osnovu saobraćajnog projekta i broja automobila koji saobraća bulevarom.

"Rad pješačkih laterni na tom semaforu je projektovan na uštrb pješaka, i na osnovu procjene saobraćajnog projektanta, kako bi se omogućilo postojanje zelenog talasa. Ukoliko bi se promijenio režim rada, izgubio bi se zeleni talas na cijeloj dužini Bulevara svetog Petra Cetinjskog. Ukoliko bi produžili vrijeme za pješake, smanjili bismo vrijeme za automobile, stvarale bi se gužve i narušio se kontinuitet", rekao je Vučetić.

On je napomenuo da pješaci imaju oko 12 sekundi da prođu preko zebre na drugi kraj bulevara, ali da je režimom rada pješačkih laterni omogućeno još nekoliko sekundi dok se zeleno svjetlo ne promijeni u crveno.

"Iako zeleno traje 12 sekundi, do konačne promjene u crveno ima još 4-5 sekundi i to je sasvim dovoljno da za pješake prelazak preko ulice bude bezbjedan", rekao je Vučetić.

Galerija

Bonus video: