Patnja i poniženje u bescijenje

Prostitutke na ulici prodaju usluge i za 10 eura, mnoge od njih žrtve fizičkog i psihičkog nasilja
284 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2012. 13:36h

Seksualne usluge prodaju se na podgoričkim ulicama i za 10 eura. U cijenu, naravno, nije uračunato nasilje, ali su mnoge prostituke fizički i seksualno zlostavljane.

Sredovječna Podgoričanka počela je da se bavi najstarijim zanatom devedestih godina prošlog vijeka, kako bi, pojasnila je, preživjela tadašnju inflaciju.

Tvrdi da je njen radni vijek prepun zlostavljanja, nasilja i diskriminacije.

Rođendanska čestitka za nevinog školarca

Ona zarađuje patrolirajući ulicama, a mušterije vodi u svoj stan. Zarađuje najviše od desetak “stalnih mušterija” i nema makroa koji joj organizuje posao.

“Često mi nabace i ponekog njihovog poznanika, najčešće nevinog srednjoškolca kome na taj način žele da čestitaju rođendan”, kazala je, uz pivo, u jednom podgoričkom lokalu.

Po prisnom odnosu sa konobarom, jasno je da česta gošća u toj kafani.

“Dok sam bila mlađa, zvali su me i tadašnji visoki funkcioneri... Sada je to posao, eto da se preživi... Mada, na primorju se može uzeti mnogo bolja para nego u Podgorici. Škrti su Crnogorci, a i ne možemo od 'finih cura' doći na red”

Tvrdi da je prije 20 godina mogla dobro da zaradi od prostitucije, a da danas jedva preživljava.

“Dok sam bila mlađa, zvali su me i tadašnji visoki funkcioneri... Sada je to posao, eto da se preživi... Mada, na primorju se može uzeti mnogo bolja para nego u Podgorici. Škrti su Crnogorci, a i ne možemo od 'finih cura' doći na red”, kazala je uz osmijeh.

Rekla je da seks košta od 30 do 50 eura, a da se može naći i za 10...

Nasilnici i policija

“Najčešće mušterije su oženjeni muškarci srednjih godina i srednjoškolci, a nerijetko i žene...“, kazala je, pomenuvši i neka mjesta u gradu na kojima je moguće kupiti seks.

Ona tvrdi da žene koje pružaju usluge po tim cijenama žive na ivici bijede...

Tokom dvadesetogodišnje karijere doživjela je brojne neprijatnosti od ljudi sa posebnim prohtjevima... i nasilnicima, ali se takvima nikada više nije javila.

“Najčešće mušterije su oženjeni muškarci srednjih godina i srednjoškolci, a nerijetko i žene...“

Tvrdi da je nekoliko puta privođena u policiju, ali da nikada nije imala većih problema sa zakonom.

U skladu sa Krivičnim zakonom Crne Gore, prostituisanje nije krivično djelo, a zakonski mogu da odgovaraju samo makroi.

Prema prošlogodišnjem istraživanju NVO “Juventas”, nasilju u porodici je bilo izloženo 45 odsto ispitanika, od čega 30 odsto seksualnom, psihičko nasilje pretrpjelo je 79 odsto ispitanika, a fizičko više od četiri petine. Većina, čak 71 odsto, nasilje nije prijavila policiji, a petina tvrdi da su i diskriminisani od policije.

U istraživanju piše da su osobe koje prodaju seksualne usluge “visoko diskriminisane i stigmatizirane” i da se nalaze se na samoj društvenoj margini. Izložene su stalnom nasilju i direktnom ugrožavanju života. Mali broj, međutim, tvrdi da su ih policajci zlostavljali i bili nasilni...

Pare za studije

Podgoričanka sa početka priče, ali i njena upola mlađa koleginica, od policije ne očekuju pomoć i zaštitu, jer tvrde da ih često diskriminišu.

Mlada djevojka kazala je da se prostitucijom bavi kako bi mogla da se školuje.

“Studije su skupe, a moram da plaćam i stan”, kazala je.

Ispričala je da mušterije najčešće pronalazi uveče, u klubovima, kada je i najviše raspoloženih za zabavu.

Obje tvrde da poznaju jako zgodne djevojke koje se bave “elitnom prostitucijom”, odnosno “poslovnom pratnjom”, i puno više zarađuju.

“Najčešće nijesu iz Crne Gore, a naše ljepotice to rade u inostranstvu”, kazala je žena koja se dvije decenije prostituiše.

Svaka osma počne do 15. godine

Iz Uprave policije od 25. septembra nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, između ostalih, koliko prostitutki je registrovano u Podgorici, a koliko makroa je procesuirano zbog podvođenja. NVO “Juventas” anketirala je lani 140 seksualnih radnica/ka, od čega je polovina iz Crne Gore.

Prema rezultatima istraživanja, 13 odsto je prostitucijom počelo da se bavi u uzrastu od 10. do 15. godine, gotovo polovina između 16. i 20. godine, a više od trećine od 21. do 27. godine.

Pet procenata počelo je da se bavi prostitucijom u starijoj dobi. Najviše seksualnih radnica/ka ima završenu srednju školu (60 procenata), a 23 odsto nema završenu ni osnovnu. U braku je 65 odsto ispitanika, od čega 74 odsto izdržava porodicu.

Galerija

Bonus video: