Sedam dana nakon požara: Aleksići ne znaju gdje će dočekati zimu

“Za tri sata je planulo sve što smo kućili 32 godine. Teško se živi... Već sedam dana je prošlo, a niko nam ništa ne kaže..."
2 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2012. 19:12h

Ni sedam dana nakon požara koji im je progutao kuću u starobarskom naselju Podgrad, porodica Aleksić ne zna šta da radi, niti gdje će sačekati nadolazeću kišnu sezonu.

Nada Aleksić sa suprugom Milutinom Đurđevcom i sinovima Brankom i Bobanom i dalje je kod zeta Dragana i kćerke Violete, koji imaju dvije male kćerke. Pod jednim krovom u dvije sobe iznamljene kuće u Popovićima sada je njih osmoro, a radi samo Dragan. Nadina penzija je 60 eura, sinovi su nezaposleni, dok je Milutin nedavno ostao bez posla u komunalnom preduzeću.

U vatri su im nestala i dokumenta, ali i namještaj i kompletna garderoba.

U vatri su im nestala i dokumenta, ali i namještaj i kompletna garderoba

“Za tri sata je planulo sve što smo kućili 32 godine. Teško se živi... Već sedam dana je prošlo, a niko nam ništa ne kaže... Od kuće je ostalo samo zgarište. Tuga me uhvati kad samo pomislim na nju”, usporeno priča Nada, koja je ranije pretrpjela moždani udar.

Oni se s mukom prisjećaju kako je prošlog utorka oko deset sati izbio požar. Dim je prvi primijetio Branko, inače težak bolesnik, alarmirao porodicu da bježi iz kuće i zvao vatrogasce. Sve je izgorjelo do temelja...

Milutin kaže da se još čeka zvanični nalaz sudskog vještaka o uzroku požara, zasad im je samo rečeno da nije pitanju ljudski faktor.

“Rečeno nam je i da će izaći opštinska komisija za procjenu štete. Ostali smo bez svega. Evo, ovo što nosim dobio sam od zeta. Niko nam se još nije okrenuo. Nadamo se da će barska humanost biti pokazana i ovog puta”, dodaje Milutin, dobrovoljni davalac krvi 82 puta.

Dok su vatrogasci još bili na kući, pričaju nevoljnici, prišao im je komšija Dragan Asović i ponudio im smještaj. Iz Mjesne zajednice Stari Bar Đuro Perčobić i Đedo Begzić donijeli su im 130 eura jednokratne pomoći od MZ i Udruženja penzionera. U Crvenom krstu su dobili nešto odjeće, ali malih veličina.

Sada im, vele, znači bilo kakva pomoć i u odjeći i u hrani.

Galerija

Bonus video: