Predsjednik Osnovnog suda: Građani, koristite besplatnu pravnu pomoć

Građani lošijeg imovnog stanja imaju pravo da u mjestu gdje žive zatraže besplatnu pomoć u pravnim predmetima
99 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Radović, Branka Lakočević, Biljana Đuričin, Foto: Savo Prelević
Zoran Radović, Branka Lakočević, Biljana Đuričin, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.11.2012. 20:24h

Predsjednik Osnovnog suda u Podgorici Zoran Radović pozvao je juče građane Crne Gore da koriste besplatnu pravnu pomoć u postupcima koje vode, navodeći da iskustvo tog suda pokazuje da veliki dio stanovništva i ne zna za pogodnosti angažovanja besplatnog advokata.

Radović je rekao da su se kancelariji za besplatnu pravnu pomoć tog suda najviše javljali korisnici materijalnog obezbjeđenja, a zatim osobe slabog imovnog stanja.

“Lica sa posebnim potrebama, djeca bez roditeljskog staranja, žrtve trgovine ljudima i porodičnog nasilja nijesu nam se maltene uopšte obraćala”, kazao je Radović na skupu koji su organizovali Pravni fakultet i Ministarstvo pravde.

U januaru 2013. se navršava godina kako je stupio na snagu Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, odnosno od kada su otvorene kancelarije pri svim osnovnim sudovima.

Građani lošijeg imovnog stanja imaju pravo da u mjestu gdje žive zatraže besplatnu pomoć u pravnim predmetima, tako što će se javiti osnovnim sudovima.

Radović je kazao da je najviše zahtjeva za besplatnu pravnu pomoć podnijeto zbog rješavanja bračnih i porodičnih sporova

Prema statistici podgoričkog Suda, oni su do 13. novembra primili 202 zahtjeva za odobravanje besplatne pravne pomoći, od čega je riješno 70 odsto.

Radović je ukazao da zakon treba popularizovati, naročito prema žrtvama nasilja, koje imaju zakonsku mogućnost da koristi besplatne advokate. On je dodao da je najviše zahtjeva za besplatnu pravnu pomoć podnijeto zbog rješavanja bračnih i porodičnih sporova.

Na skupu, kome su prisustvovali studenti Pravnog fakulteta i nekoliko profesora, među kojima i bivši dekan Ranko Mujović, pomoćnica ministra pravde Branka Lakočević opisala je proceduru donošenja zakona i objasnila da Ministarstvo nadzire rad sudske vlasti, tužilačke uprave, notare i uskoro i izvršitelje.

Ona je podsjetila da efikasnije pravosuđe podrazumjeva “rasterećenje sudova od predmeta koji po svojoj prirodi nisu sudski”. U tom smislu uvedena je, rekla je, profesija notara i sudskih izvršitelja (za neplaćene račune za struju, vodu, telefon).

Lakočević je ukazala da se, u cilju veće efikasnosti, favorizuju i alternativni načini rješavanja sporova (Centar za posredovanje) i korišćenje pravnih sredstava zaštite prava na suđenje u razumnom roku”, odnosno kontrolni zahtjev i tužba za pravično zadovoljenje.

“Sprovođenje ovog zakona je posebno značajno sa aspekta jačanja efikasnosti pravosuđa”, istakla je Lakočević.

Đuričin: Studenti treba da pomažu advokatima

Profesorica Pravnog fakulteta UCG je kazala da se takva praksa već primjenjuje u Americi

Profesorica Pravnog fakulteta Biljana Đuričin predložila je da studenti te institucije provjeravaju svoje teoretsko znanje time što bi pomagali u kancelarijama za besplatnu pravnu pomoć, koje se nalaze pri svim osnovnim sudovima.

Ona je rekla da se takva praksa već primjenjuje u Americi.

Predsjednik podgoričkog suda, koji se juče, kako je rekao, na Pravnom fakultetu sjetio svojih studentskih dana, kazao je da je otvoren za takvu ponudu.

Bonus video: