"Stadion" gradi hotel kod Ostrva cvijeća

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo dozvolu za izgradnju hotela u Tivtu firmi koja se dovodi u vezu sa guvernerom Centralne banke Crne Gore
397 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2012. 20:05h

Jedan od ukupno deset hotela, za čiju izgradnju na crnogorskoj obali je još aktuelni ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić dao zeleno svjetlo, je i podgoričkog biznismena Vojina Žugića, na lokalitetu rta Ponta u južnom dijelu Tivatskog zaliva.

Lokacija na kojoj je planiran hotel je u obuhvatu Državne studije lokacije “Kalardovo-Ostrvo cvijeća, Brdišta” u opštini Tivat. Atraktivna parcela na morskoj obali nalazi se usred uvale Sveto trojstvo kod Ostrva cvijeća, u narodu poznatijoj kao “Vila Zagreb” jer je na tom mjestu 1941. godine poginuli narodni heroji Milan Sasić i Sergej Mašera potopivši razarač “Zagreb” Kraljevske mornarice Jugoslavije.

Firma “Stadion”, akcionar Prve banke, našla se u žiži javnosti, zbog placa u Krašićima od 222 kvadrata, koji su pola za 75.000 eura, prije četiri godine kupili Vojin Žugić i aktuelni guverner Centralne banke Radoje Žugić

Urbanističko-tehnički uslovi koji su preduslov za dobijanje građevinske dozvole, izdati su za gradnju hotela sa najmanje pet zvjezdica, na urbanističkoj parceli površine 9.049 kvadrata. Budući hotel može imati maksimalnu spratnost podrum, prizemlje i četiri sprata, te maksimalnu bruto građevinsku površinu od 7.239 kvadrata.

Hotelski kompleks mora imati najmanje 40 odsto zelenih površina. Imanje ove firme u Đuraševićima, pod hipotekom drži “Sosijete ženeral banka Montenegro”, na ime kredita od tri miliona eura koje je “Stadion” uzeo.

Inače, firma “Stadion”, akcionar Prve banke, familije Đukanović, našla se u žiži javnosti, zbog placa u Krašićima od 222 kvadrata, koji su pola za 75.000 eura, prije četiri godine kupili Vojin Žugić i aktuelni guverner Centralne banke Radoje Žugić.

Radoje Žugić

Iz MANS-a su ranije saopštili da prema podacima Centralne depozitarne agencije, podgorička kompanija “Stadion” iz Podgorice, vlasnik je oko 1.4 odsto akcija “Prve banke”, a njen osnivač i izvršni direktor je, prema podacima Centralnog registra Privrednog suda, Vojin Žugić.

“Kontrola Centralne banke koja je izvršena krajem februara 2010. godine je pokazala da kompanija 'Stadion' ima i aktivan kredit kod “Prve banke”, te da stanje po tom kreditu na dan kontrole iznosi 560.000 eura”, kaže se u saopštenju MANS-a.

“Stadion” je investitor i “turističke vile” koja se gradi bukvalno na samoj pjeni od mora, na nekadašnjoj prirodnoj kamenitoj plaži u Krašićima kod Tivta

Istraživanje mreže novinara OCCRP-a o “Prvoj banci” je pokazalo da je ova banka kreditirala lica i kompanije bliske vlastima, dominantno se koristeći depozitima državnih institucija i preduzeća”, naveli su iz MANS-a.

Nakon kupovine placa u Krašićima, u Upravi za nekretnine kao ravnopravni vlasnici parcele, sa po 50 odsto udjela uknjižena su oba Žugića.

U saopštenju piše da prema podacima Komisije za sprečavanje konflikta interesa, Radoje Žugić nije imao zvaničnih sredstava kojima bi mogao da finansira ovu kupovinu.

“Prijava za 2008. godinu u kojoj je Radoje Žugić kupio plac u Krašićima ne postoji, dok u prijavi za prethodnu godinu nema sredstava koje bi Žugić mogao odvojiti za učešće u projektu sa kompanijom 'Stadion'. Postavlja se pitanje odakle onda Žugiću 35.000 eura, koliko iznosi polovina cijene, za kupovinu placa u Krašićima. Važno je napomenuti da je upravo u tom periodu Radoje Žugić bio predsjednik odbora direktora Prve banke”, istakli su i MANS-a.

Vila u Krašićima na pjeni od mora

“Stadion” je investitor i “turističke vile” koja se gradi bukvalno na samoj pjeni od mora, na nekadašnjoj prirodnoj kamenitoj plaži u Krašićima kod Tivta. Ispod vile napravljen je nelegalni nasip pijeska, kamena i zemlje u more.

Vila u Krašićima nikla na samoj obali, vlasništvo Žugića

MANS je sredinom jula uz podršku nezadovoljnih mještana Krašića, ispred gradilišta te vile održao performans kada su aktivisti te NVO na vili postavili tablu sa natpisom:

“'Naša banka CG – ovaj spomenik bezakonju i neukusu je podignut zahvaljujući odličnim vezama guvernera Centralne banke Crne Gore i Prve familije'”. Predstavnica

MANS-a Marijana Subotić tom je prilikom rekla da je “ta vila proizvod saradnje guvernera CBCG Radoja Žugića i jednog od akcionara Prve banke Crne Gore, firme „Stadion“ d.o.o. Podgorica i kao takva, ona predstavlja spomenik dobrim vezama koje guverner održava sa Prvom bankom, ali je nažalost i obilježje brutalne servilnosti i ličnih interesa koje u kompletnoj aferi sa Prvom bankom ima guverner Žugić”.

Ovaj objekat za žitelje Krašića predstavlja i simbol beskrupulozne moći građevinskog lobija kojem je dopušteno da gradi kako hoće i gdje hoće, bez obzira na planove, zakone i propise koji se prilagođavaju njihovim potrebama, već i na međunarodne konvencije koje je potpisala Vlada CG i na čije se ispunjavanje i poštovanje obavezala”, istakla je tom prilikom Subotić.

Galerija

Bonus video: