GA: Crna Gora nije dovoljno tolerantna

"Nesklonost da se prihvate oni koji su drugačiji ili oni koji imaju samo drugačije mišljenje, je obilježje velikog broja naših sunarodnika"
100 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2012. 14:05h

Nedostatak tolerancije u Crnoj Gori temelj je svih loših stvari, a nesklonost da se prihvate drugačiji ili oni koji imaju samo različito mišljenje obilježje je čak i najodgovornijih državnika, smatraju u nevladinoj organizaciji (NVO) Građanska alijansa.

“U društvima poput našeg, s velikim brojem razlika, slabe međusobne komunikacije, naslijeđenog polu-plemenskog odnosa, pre-političke zajednice bez demokratske tradicije-uzgoj, obrazovanje i medijsku promociju tolerancije treba poštovati i podržavati", kazala je programski direktor te NVO Ajša Hadžibegović.

Ona je agenciji MINA, povodom Međunarodnog dana tolerancije, kazala da se Crna Gora ne može podičiti činjenicom da je tolerantno društvo što, kako je navela, pokazuju brojni primjeri politički motivisanog nasilja, istraživanja javnog mnenja, ali i čitava istorija dvadesetog vijeka “koja je bila puna ratova i političkih incidenata”.

“Nedostatak tolerancije u našem društvu je temelj svih loših stvari koje se događaju kod nas neprestano. Nesklonost da se prihvate oni koji su drugačiji ili oni koji imaju samo drugačije mišljenje, je obilježje velikog broja naših sunarodnika, čak i najodgovornijih političara i državnika”, ocijenila je Hadžibegović.

Prema njenim riječima, nespremnost društva a i institucija da se prihvate razlike, i konstantno forsiranje identitetskih pitanja na političkom dnevnom redu “i to u vrlo negativnom kontekstu”, samo pojačava netrepeljivost i neće uticati na rješavanje tih problema.

Ona smatra da društvo još mora mnogo raditi na razvijanju tolerancije, a da prvi korak mora biti promjena prakse na javnoj sceni.

“Neophodno je sa visokog političkog nivoa baviti se egzistencijalnim pitanjima i poboljšanjem kvaliteta života svih stanovnika, a osigurati da u praksi obrazovne, zdravstvene, socijalne i politike zapošljavanja moraju biti ne-diskriminatorne. Tako će građani moći da se vrate tradicionalno prisutnoj kulturi suživota i tolerancije koja se u divljim vremenima tranzicije izgubila”, kazala je Hadžibegović.

CGO: Spriječiti ugrožavanje ljudskih prava

Centar za građansko obrazovanje (CGO) apelovao je na organe vlasti da učine dodatne napore kojima bi spriječili sve pokušaje napada na čovjeka, imovinu i druga ljudska prava, u cilju razvijanja osjećaja i brige za drugačije.

U saopštenju te nevladine organizacije (NVO)povodom Međunarodnog dana tolerancije, navodi se da je crnogorsko društvo "još daleko od tolerantnog, odnosno onog u kojem se poštuju različitosti, a svi građani neometano ostvaruju svoja prava”.

Iz CGO su podsjetili da je Crna Gora donijela veliki broj propisa koji treba da doprinesu stvaranju klime u kojoj će se razvijati i njegovati tolerancija, ali upozoravaju da je jaz između proklamovanih politike i zakona na jednoj, i prakse na drugoj strani, još nedopustivo veliki.

Prema njihovim riječima, primjeri takve prakse su mnogobrojni, a njoj su najviše izložene osobe sa invaliditetom, LGBT populacija, Romi, nacionalne manjine, žene, siromašni, osobe koje se odvikavaju od bolesti zavisnosti i HIV pozitivne.

“Ti oblici netolerancije izražavaju se u društvenoj marginalizaciji tih grupa, diskriminaciji prilikom zapošljavanja, pristupu zdravstvenim uslugama ili socijalnoj zaštiti", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su pripadnici tih grupa nerijetko mete verbalnih, čak i fizičkih napada, u čijoj je osnovi mržnja koja zahtijeva efikasnu sankciju i nadležnih organa i samog društva.

Galerija

Bonus video: