Građani protestovali zbog najavljene izgradnje tunela kroz brdo Gorica

Građani smatraju da bi 9 miliona trebalo pametnije potrošiti
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2012. 19:39h

Grupa građana Podgorice poručila je da se protivi najavljenoj izgradnji tunela kroz brdo Gorica, istakavši da se devet miliona eura može pametnije utrošiti - za izgradnju vrtića, škola i poboljšanje infrastrukture.

Sugrađani su na centralnoj javnoj raspravi o Nacrtu strateškog plana Podgorice od 2012. do 2017. godine bili saglasni da neće dozvoliti da se uništi Gorica, koja za Podgoričane predstavlja "pluća grada".

Odgovarajući na pitanje Zorana Bojovića šta je obrađivače motivisalo da planiraju izgradnju tunela, zamjenik gradonačelnika Vladan Vučelić kazao je da za to odranije postoje inicijative građana i da su određene studije saobraćaja definisale potrebu za gradnju.

"Određena dokumenta su pokazala da bi to značilo rasterećenje ili izmještanje jednog saobraćajnog toka, gdje se stvaraju čvorišta na saobraćajnicama", kazao je Vučelić.

On je istakao da bi prije izgradnje trebalo da se realizuju urbanističko-planske, tehničke pretpostavke, da se napravi studija izvodljivosti projekta i utvrdi da li se sa stanovišta zaštite životne okoline može ugroziti Gorica.

Goricu Nikač je interesovalo da li je neophodno graditi tunel, u trenutku kada ima mnogo nezaposlenih i kada su vrtići i škole prebukirani.

"Moji sin i kćerka ne rade... Znate li koliko omladine ne radi? Mnogi od njih kad me sretnu kažu da nemaju ni čarape da kupe, a vi pravite tunel. Nećete preko mene žive", kazala je Nikač, uz aplauz prisutnih.

Stanka Božović je kazala da se ne smije izgubiti zelenilo na Gorici, samo zato da bi 15.000 građana Zagoriča za tri i po minuta stiglo do centra grada.

"Neka idu pješke preko Gorice i dišu kiseonik, a oni koji će kolima neka pet minuta putuju do centra", kazala je Božovićeva.

Odbornica SNP-a Zdenka Popović istakla je da će se ovaj projekat izgraditi samo ako se izađe iz ekonomske krize.

"Vi ste predvidjeli da se ovaj projekat finansira iz evropskih fondova i donacija. Da li će neko iz EU, čiji je cilj zaštita životne sredine, prihvatiti takav projekat. Činjenica je da će se izgradnjom tunela uništiti pluća grada", ocijenila je Popovićeva.

Vučelić je odgovorio da niko iz EU ne bi pomislio da da makar jedan euro, ako bi to značilo devastiranje prostora.

Stojan Batrićević je pitao ima li šanse da se spriječi divlja gradnja na Gorici i da se "ono što je od nje ostalo" pošumi sa što više zelenila.

Odbornik SNP-a Mitar Vuković smatra da je od izgradnje tunela bitnije urediti Momišku škalu, gdje je do sada stradalo mnogo ljudi, i poboljšati infrastrukturu rubnog područja grada.

Video: Zoran Bojović

Jovan Vuksanović iz MZ Zagorič kazao je da su pješaci i vozači opterećeni načinom komunikacije sa glavnim gradom, jer naselje sa gradom povezuje preopterećeni kružni put i Ulica Nikole Tesle.

"Odavno smo ovaj predlog stavili u program razvoja mjesnih zajednica. Ljudi koji su radili na tome to nijesu napamet radili, već iz objektivnih razloga", kazao je Vuksanović.

Mještanin Pipera Milutin Ljumović predložio je da se Strateškim planom Radovče planira kao sportsko-rekreativni centar ili turistička destinacija i da bi se dio ispod Radovča mogao iskoristiti za solarnu energiju.

Učio od Mugoše o komunikaciji

Vučeliću je zasmetalo kada je Dalibor Vuksanović kazao da je "građanin koji plaća porez državi i gradu od kojeg se džepovi pojedinaca pune", istakavši da na takav način ne želi da komunicira.

"Učim od našeg gradonačelnika...", kazao je Vuksanović.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

U odbranu Miomira Mugoše odmah je stao njegov zamjenik, konstatujući da nije u redu da se vrijeđa neko ko nije prisutan. "Rekao sam da se od poreza plaćaju vaše plate i pune vaši džepovi.

Da li je devet miliona eura pametnije uložiti u gradnju vrtića i infrastrukture, osnovnih i srednjih škola", odgovorio je Vuksanović.

Peticija protiv gradnje

Članovi Udruženja ljubitelja Gorice i prirode, NVO ''Soko'' i građani okupili su se ispred KIC-a ''Budo Tomović'' , noseći transparent sa napisom “Ne tunel kroz Goricu”.

Građani su peticiju protiv izgradnje tunela proslijedili Vučeliću. Iz Udruženja su istakli da bi gradska uprava morala javno da objasni i upozna građane sa podacima o projektu, ekonomskoj isplativost i mogućem uticaju na živi svijet.

Član NVO ''Soko'' Aleksa Prelević istakao je da bi na tabli koja stoji na ulazu u Goricu sa ispisanom molitvom šume, trebalo dodati i dio da se ne gradi tunel.

Galerija

Bonus video: