Ostavka šefa Windowsa nakon 23 godine

Legenda kaže da je Sinofski bio jedan od najzaslužnijih za ubjeđivanje Bila Gejtsa da je internet "važan" davne 1994. godine
1 komentar(a)
Stiven Sinofski, Foto: 9to5mac.com
Stiven Sinofski, Foto: 9to5mac.com
Ažurirano: 13.11.2012. 13:01h

Dvije nedjelje poslije promocije Microsoftovog novog aduta, Windowsa 8, čovjek najodgovorniji za njegov razvoj, Stiven Sinofski, odlučio je da napusti tu kompaniju.

Kadrovske promjene opet "drmaju" softverskog giganta iz Redmonda. Sinofski je već bio "viđen" kao nasljednik Stiva Balmera, a kompaniju napušta poslije 23 godine.

Legenda kaže da je bio jedan od najzaslužnijih za ubjeđivanje Bila Gejtsa da je internet "važan" davne 1994. godine, kada se činilo da Microsoft ne zanima previše ulazak u online sfere...

Sinofski je vodio tim zadužen za Office, programski paket koji kompaniji donosi najviše novca uz Windowse

Sinofski je u oproštajnom mejlu napisao da želi nove izazove i da je njegova strast da učestvuje u stvaranju nečeg novog jaka kao i prvog dana i da želi da se fokusira na slične projekte u budućnosti.

Sukob sa čelnim ljudima

Mediji su nagađali da je "sigurno" riječ o sukobu sa drugim čelnim ljudima Microsofta, a čule su se i glasine i da je problem u slabijoj prodaji Windows osmice i tableta Surface... Za vrijeme mandata Stiva Balmera na funkciji izvršnog direktora MS-a, iz kompanije je otišao niz vrhunskih menadžera.

Sinofskog će zamijeniti Džil Larson-Grin, koja je u Microsfotu od 1993. godine i koja se takođe bavila Windowsom

Sinofski je vodio tim zadužen za Office, programski paket koji kompaniji donosi najviše novca uz Windowse, a njegov je posao bio i da nekako ubijedi inženjere da ne pređu na Google već da razviju sopstveni "search engine".

Na čelo tima za Windows došao je 2009. godine, a ključni posao mu je bila tranzicija na osmicu, s posebnim ciljem da taj operativni sistem mora da bude dostupan i za tablete.

Sinofskog će zamijeniti Džil Larson-Grin, koja je u Microsfotu od 1993. godine i koja se takođe bavila Windowsom, a biće zadužena za hardver i softver za "osmicu".

Analitičari ne očekuju značajne promjene u poslovanju kompanije.

Bonus video: