Držite djecu dalje od hemije: Djeca gutaju mišomor i deterdžente

Zbog trovanja sredstvima za održavanje higijene, u bolnici za dvije godine završilo 35 mališana
732 pregleda 4 komentar(a)
dijete, beba, trovanje, Foto: Shutterstock
dijete, beba, trovanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.11.2012. 15:08h

Zbog trovanja preparatima za održavanje higijene, u bolnici je u protekle dvije godine završilo 35-oro djece. Među zbrinutim malim pacijentima na Institutu za bolesti djece KCCG, najveći broj otrovane djece bio je uzrasta od jedne do šest godina.

Prema riječima pedijatra-kardilologa Istituta dr Draška Nikčevića, uz trovanje ljekovima i alkoholom, djeca iz znatiželje i neznanja najčešće stradaju od mišomora i preparata kućne hemije.

"Djeca se najčešće otruju sredstvima za čišćenje u domaćinstvu, korozivnim sredstvima, kozmetičkim preparatima, parfemima, alkoholnim preparatima, mišomorom, razređivačem, mineralnim ili motornim uljima, pesticidima"... naveo je u razgovoru za "Vijesti" dr Nikčević.

Djeca se najčešće otruju sredstvima za čišćenje u domaćinstvu, korozivnim sredstvima, kozmetičkim preparatima, parfemima, alkoholnim preparatima, mišomorom, razređivačem, mineralnim ili motornim uljima, pesticidima

"Na primjer, 15-mjesečno dijete može umrijeti nakon samo jednog gutljaja motornog ulja. U slučajevima trovanja ishod može da zavisi i od opšteg zdravstvenog stanja ili prisustva određenih bolesti kod djeteta", upozorio je dr Nikčević.

Jedan smrtni slučaj u proteklih par godina

Na Institutu je u proteklih par godina bio jedan smrtni slučaj usljed trovanja kombinacijom pojedinih ljekova, ali je unošenje jakih hemijskih sredstava, prema njegovim riječima, kod par djece dovelo do trajnog oštećenja probavnog trakta, što je potvrđeno endoskopijom.

"Većina pacijenata je uspješno liječena bez trajnih posljedica, ali pamtim i slučaj djevojčice kod koje je nakon trovanja mravljom kiselinom, bilo neophodno obaviti operaciju suženja jednjaka. Bilo je slučajeva aspiracione pneumonije (zapaljenja pluća ) usljed trovanja benzinom, zastoja disanja uzrokovanog pesticidima, dok većina djece otrovane mišomorom nije imala značajnija krvarenja", kazao je Nikčević.

Najčešće mjere prve pomoći podrazumijevaju ispiranje želuca, ako je dijete dovedeno u periodu kraćem od jednog sata od unosa otrova, nakon čega se daje medicinski ugalj

"Preporuka roditeljima je da ništa ne preduzimaju, već da dijete što prije dovedu u referentnu zdravstvenu ustanovu, Službu hitne pomoći ili na Institut. Veoma je važno da sa djetetom dođe osoba koja je prisustvovala incidentu i da donese originalno pakovanje preparata koje je dijete uzelo. Najbolje je kada se ljekar detaljno informiše o vrsti unijete supstance tj. njenim sastojcima, količini, proteklom vremenu od momenta unosa do dolaska u zdravstvenu ustanovu, kada je dijete posljednji put uzelo obrok i njegovom zdravstvenom stanju", objasnio je dr Nikčević.

Hemiju držati van dometa „malih ruku”

Okolnosti trovanja često su nepouzdane, ali, kako je naveo dr Nikčević, akutno trovanje u dječjem dobu uvijek je urgentno stanje bez obzira na ispoljenost simptoma.

"Najčešće mjere prve pomoći podrazumijevaju ispiranje želuca, ako je dijete dovedeno u periodu kraćem od jednog sata od unosa otrova, nakon čega se daje medicinski ugalj. Uvijek se konsultuje regionalni toksikološki kontrolni centar, a terapija zavisi od vrste trovanja", navodi dr Nikčević.

Dr Nikčević je napomenuo da se kućna hemija i ljekovi moraju držati što dalje od “malih ruku”.

"Preparati namijenjeni za održavanje higijene i slični njima moraju se čuvati u originalnim pakovanjima, van domašaja djece i nikako uz hranu. Djeca moraju biti pod stalnim nadzorom, jer dovoljan je trenutak nepažnje da dođe do trajnih posljedica po organizam, koje ne mogu da se isprave", savjetovao je dr Nikčević.

Trovanja uz rame sa karcinomom

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u prometu je preko deset miliona hemijskih materija od kojih mnoge na različite načine dospijevaju u organizam i izazivaju akutna trovanja.

Trovanja, po učestalosti i stopi godišnjeg rasta, nisu manje aktuelan zdravstveni problem od malignih i kardiovaskularnih bolesti. Ljekari Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojno-medicinske akademije iz Beograda nedavno su upozorili nadležne da ograniče slobodnu prodaju koncentrovane sirćetne kiseline koja je kupcima dostupna na svakom prodajnom mjestu, a uzrok je najtežih trovanja koja se nerijetko završavaju smrću.

Oni su objasnili da je u slučaju trovanja korozivnim sredstvima (kiseline i baze) procenat smrtnosti i do deset odsto. Takva trovanja, kako su pojasnili ljekari VMA, uslovljavaju teške invaliditete i često se pacijenti moraju da podvrgnu operaciji, odstranjuje im se dio želuca, radi plastika jednjaka.

Šta znače oznake na proizvodima

IRITATIVNO 1. sredstvo za pranje sudova 2. deterdžent za pranje veša 3. sredstva za čišćenje sanitarija Rizik od teškog oštećenja oka Iritativno za kožu U slučaju dodira sa očima odmah isprati sa dosta vode i zatražiti ljekarsku pomoć. U slučaju nezgode ili zdravstvenih tegoba, hitno zatražiti ljekarsku pomoć.

KOROZIVNO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE ODVODA Izaziva teške opekotine. U slučaju dodira sa očima, odmah isprati sa dosta vode i zatražiti ljekarsku pomoć. Poslije dodira sa kožom, odmah isprati sa dovoljno vode. Nositi zaštitne rukavice i zaštitna sredstva za oči (lice).

Bonus video: