Vlahović dala 40.000 za službeni automobil

Iz kabineta ministarke nauke Sanje Vlahović su kazali da su se obratili Ministarstvu finansija za davanje saglasnosti za nabavku vozila
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2012. 15:30h

Ministarstvo nauke prošle godine, uprkos ekonomskoj krizi, kupilo je službeni automobil vrijedan 39.620 eura. Nepravilnosti u nabavci automobila je zabilježila državna revizorka institucija u izvještaju o reviziji završnog računa budžeta za prošlu godinu.

Revizori su utvrdili da je Ministarstvo iz pozicije - ugovorene usluge, platilo izdatak za nabavku putničkog vozila, vrijednog 39.620 eura.

“Sredstva za kupovinu vozila treba planirati i realizovati u okviru kapitalnih izdataka na poziciji - izdaci za opremu. Sa pozicije - ugovorene usluge isplaćivani su računi za hotelski smještaj i avio-karte, što je trebalo evidentirati na poziciji - rashodi za službena putovanja. Isplata izdataka u neto iznosu od 18.010 eura po osnovu naknade članovima radnih grupa zaposlenih u Ministarstvu, mogu se isplaćivati do nivoa planiranih izdataka na poziciji - Ostale naknade”, piše u izvještaju.

Iz kabineta ministarke nauke Sanje Vlahović su kazali da su se obratili Ministarstvu finansija za davanje saglasnosti za nabavku vozila, budući da nije bilo mogućnosti za dobijanje putničkog automobila na raspolaganje od nekog drugog ministarstva ili državnog organa.

Ministarstvo finansija

“Tražili smo nabavku na osnovu sprovedene tenderske procedure, sa jedine stavke iz budžeta kojom je Ministarstvo raspolagalo – ugovorene usluge. Ministarstvo finansija je dalo saglasnost na to”, kazala je sekretarka Ministarstva Smiljana Prelević.

Ona je napomenula da u toku postupka nije podnijeta nijedna žalba, kao ni prigovor od strane učesnika tendera, a primjedbi nije imala ni ovlašćena revizorka Državne revizorske institucije. Prelević, međutim, nije precizirala zbog čega se nijesu odlučili da kupe jeftiniji automobil.

Ona je objasnila da je taj resor počeo sa radom 1. marta prošle godine, te da je preuzeo budžet ranijeg Sektora za nauku Ministarstva prosvjete i nauke. “Stoga u ovom budžetu nijesu bile razvrstane stavke koje sadrže budžet svakog ministarstva, ili ustanove za potrebe njenog funkcionisanja i rada”, kazala je Prelević.

Revizori dalje u izvještaju ukazuju navode da u Ministarstvu nije popisivana gotovina u blagajni i nijesu za pravdanje putnih naloga sačinjavani izvještaji o službenom putovanju.

“Nijesu ni vraćena neutrošena sredstva avansa u iznosu od 1.627,74 eura posljednjeg dana fiskalne godine na glavni račun Državnog trezora, kako je propisano uputstvom o radu Državnog trezora... Ministarstvo nauke, zaključno sa 31. 12. 2011. godine, nije evidentiralo imovinu koja je najvećim dijelom dobijena od Ministarstva prosvjete i nauke”, piše u izvještaju.

Članovima radnih grupa podijeljeno 80.000 eura

Državni revizori su ustanovili da je Ministarstvo zdravlja, umjesto planiranih 30.000 eura, na nadoknade zaposlenima za rad u radnim tijelima i grupama formiranim odlukama Vlade i rješenjima ministra, potrošilo 78.591,19 eura.

“Revizijom je utvrđeno da su rješenja o isplati naknada donosena i naknade isplaćene bez podnesenog izvještaja radnog tima o završetku rada”, piše u izvještaju.

Kako su “Vijesti” ranije pisale, radne grupe služe da se funkcionerima i činovnicima iz DPS i SDP obezbijedi dodatna zarada i to za “rad” koji im je inače u opisu posla na mjestima na kojima se nalaze.

To je potvrđeno i u nalazu DRI.

Galerija

Bonus video: