Ragbi duel: Budućnost protiv Arsenala u Tološima

Za razliku od trening utakmice od prošlog vikenda, sjutrašnja će se igrati po svim pravilima ragbija 15
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2012. 07:28h

Novoosnovani Ragbi klub “Budućnost”, pojačan sa nekoliko igrača iz inostranstva, odigraće sjutra u 15 časova na stadionu “Crvene stijene” u Tološima prvu samostalnu utakmicu protiv ekipe “Arsenala” iz Tivta, prvog crnogorskog ragbi kluba.

Sat vremena ranije, snage u ovom atraktivnom sportu odmjeriće ženske ekipe ova dva tima.

Za razliku od trening utakmice od prošlog vikenda, sjutrašnja će se igrati po svim pravilima ragbija 15, tako da se očekuje mnogo kvalitetniji i za gledanje zanimljiviji meč, a posjetioci će moći da saznaju kako se igraju skram, rak, mol, i da vide zašto je ovaj sport u svijetu treći po popularnosti, odmah iza fudbala i košarke.

Svi oni koji budu malo više zainteresovani, ili oni koji budu imali prilike da se praktično upoznaju sa pravim osnovama ovog sporta, odbaciće predrasude da je to sport grubijana. Ragbi se naziva sportom džentlmena.

U “Budućnosti” sada trenira oko 35 muškaraca i desetak dama.

Trening podgoričkih ragbista, koji će biti održan danas u 12 časova na istom stadionu, vodiće bivši kapiten Zapadne Samoe Tlandiris Tavana, koji inače trenira tivatski “Arsenal”.

Stalni trener podgoričke “Budućnosti” je Miloš Kućančanin iz Beograda, koji je bio i reprezentativac SR Jugoslavije, a treninzi se stalno održavaju utorkom i četvrtkom oko 15.30 na stadionu “Crvene stijene”.

Prvi crnogorski ragbi klub osnovali su početkom 2011. godine zaposleni u marini Porto Montenegro, većinom Englezi i Australijanci u čijim zemljama je ragbi nacionalni sport.

Sponzor ovog kluba i ragbija u Crnoj Gori je Porto Montenegro.

Osim “Arsenala” i “Budućnosti” u Crnoj Gori, postoji i Ragbi klub “Krstaš” iz Kotora, a u toku je osnivanje kluba “Otrant” u Ulcinju.

“Arsenal” i “Krstaš” već su igrali na turnirama u Bosni i Hercegovini i Srbiji, a klub iz Tivta bi od naredne sezone mogao igrati regionalnu ragbi ligu.

Naredne godine bi i crnogorska ragbi reprezentacija mogla da odigra prve zvanične utakmice.

Početak ragbija vezuje se za 1823. godinu kada je na koledžu u gradiću Ragbi u Srednjoj Engleskoj učenik Vilijam Veb Elis za vrijeme sportskih aktivnosti, u jednoj igri loptom, uzeo loptu u ruke i potrčao ka protivničkoj liniji poentiranja.

U to vrijeme u Britaniji je postojala igra preteča i fudbala i ragbija gdje je lopta smjela samo da se udara ili gura, nogama ili rukama, ali nije bilo dozvoljeno da se nosi.

Od te igre u mnogim Britanskim kolonijama razvili su se i neki drugi slični sportovi poput američkog fudbala, koji mnogi greškom zovu ragbi, kao i australijski fudbal gdje je i teren u obliku elipse kao i lopta. Postoji i irski fudbal, koji ima elemente i fudbala i ragbija.

Najveće takmičenje u ragbiju je Svjetski kup koji se po posjećenosti nalazi odmah poslije Svjetskog prvenstva u fudbalu i Olimpijskih igara, a traje čak 45 dana jer zbog fizičke zahtjevnosti igrači imaju dva dana odmora između utakmica.

Pravila od 1895. godine

Zvanična pravila ragbija kao posebnog sporta uvedena su 1895. godine, kada je došlo do podjele na ragbi 15 i ragbi 13 koji se razlikuju po broju igrača i mnogim pravilima. Ragbi 15 je bio u programu Olimpijskih igara 1900, 1908, 1920. i 1924. godine, a njegova kraća verzija ragbi 7 je uvršten u program igara koji će se održati u Brazilu 2016. godine.

Najosnovnije pravilo ragbija je da se lopta ne smije bacati naprijed, osim kada se udara nogom za šta je potreban poseban talenat jer lopta nije okrugla. Cilj igre je prenijeti loptu u protivnički gol prostor - esej. Za esej se dobija pet poena, a zatim se šutira takozvano pretvaranje (šutiranje lopte na gol kojeg čine dvije visoke prečke) za dva poena. Kazneno pretvaranje kao i "dropgol" - udarac nogom lopte iz igre koja prođe koz prečke vrijedi tri poena.

Galerija

Bonus video: