Od marša ka Tomaševu ponovo nema ništa

Kurgaš je saopštio “da je savršeno jasno da je policija postupila po naređenju političkog vrha"
61 pregleda 16 komentar(a)
sahovicci_2, Foto: Beća Čoković
sahovicci_2, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 09.11.2012. 20:42h

Bjelopoljska policija ponovo je zabranila održavanje javnog okupljanja NVO „Broj 19“ iz Bara koje je zakazano za sjutra u 8 časova ispred Gasulhane u Bijelom Polju, kao i memorijalni marš od Bijelog Polja do Tomaševa, pod sloganom “Šahovići 1924-2012“.

U rješenju policije navodi se da postoji “stvarna opasnost” da bi održavanjem mirnog okupljanja bila ugrožena bezbjednost ljudi i imovine i da bi došlo do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

“Organizator Mirsad T. Kurgaš je dužan odmah po prijemu rješenja o zabrani da obavijesti javnost o tome i ukloni javno istaknuta obavještenja, odnosno oglase o sazivanju javnog okupljanja”, piše u rješenju policije.

U obrazloženju odluke o zabrani pored ostalog se navodi da je policija 2. i 5. novembra primila obavještenja od građana Vraneša i Grančareva u kojima piše da će građani sa tih područja u masovnom broju, istog dana u isto vrijeme, organizovati javno okupljanje u Tomaševu i marš na relaciji prema Bijelom Polju, kao reakciju na zakazani marš NVO “Broj 19”.

Organizator marša Mirsad Kurgaš saopštio je “da je savršeno jasno da je policija postupila po naređenju političkog vrha, kojem je do poštovanja Ustavom zagarantovanih prava koliko do lanjskog snijega“.

“Zabranom mirnog okupljanja i favorizovanjem ekstremnih šovinističkih elemenata, vladajući režim želi da i dalje muslimansko-bošnjačko stanovništvo drži u strahu nagovještajem nekih novih sukoba gdje se savršeno zna ko bi izvukao „deblji kraj“. Ovo takođe govori koliko je iskreno distanciranje aktuelnog režima od perioda devedesetih kao i usvajanje Rezolucije o Srebrenici. Zato je sasvim prirodna njihova koalicija sa Bošnjačkom strankom koja „ne želi da se vraća u devedesete jer bošnjačka omladina nije bila ni rođena u to vrijeme, dok bi podsjećanje na Šahoviće, Plav i Gusinje moglo da poremeti dobrosusjedske odnose”, saopštio je Kurgaš.

Kurgaš je marš planirao da održi u spomen progonu muslimanskog življa iz Šahovića (današnje Tomaševo) 1924. godine. Skup je bio zabranjen i u novembru prošle godine, a Kurgaševu namjeru osudila je i Islamska zajednica, koja nije odobrila ni postavljanje spomen ploče Huzer-age Dervovića, po mnogima najzaslužnijeg za to da se progon nije desio i u Bijelom Polju.

On je ipak najavio da će se predstavnik te NVO sjutra pojaviti na zakazanom mjestu, “kao znak otpora kolektivnom zaboravu“.

Bonus video: