Herceg Novi: Uklonjena košćela iz Starog grada

Najteži i najzahtjevniji dio posla povjeren iskusnom speleologu i radniku JPSK-a Dejanu Verigu
246 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2012. 11:18h

Stablo košćele "Celtis Australis" u Starom gradu kod Župnog ureda katoličke crkve, staro preko 70 godina i visoko 25 metara, danas je moralo biti u uklonjeno jer je predstavljalo opasnost za okolne objekte.

Posao je povjeren radnicima JP Stambeno komunalno (JPSK) koji su angažovali kamion dizalicu firme Krušo. Ipak je najteži i najzahtjevniji dio posla povjeren iskusnom speleologu i radniku tog preduzeća Dejanu Verigu.

“Najteže mi je dok čekam da se sve organizuje”, kaže Verigo ne sporeći da je posao opasan, ali zahvaljujući njegovom dugogodišnjem iskustvu i znanju, kao i mnogo puta do sada, uspješno je okončan.

Uvjeren je da je posao koji je danas radio teži od aktivnosti speleologa, ali ističe da se ni jedan ni drugi ne bi mogli uspješno obavljati bez ljubavi za njih.

Verigo je bio angažovan i prije dvadesetak dana kada je na glavnu gradsku saobraćajnicu pala grane košćele iz parka kod Dumni u centru grada.

Tada je jedna prolaznica na koju je pala grana zadobila povrede glave i prelom ključne kosti. Da se takva nesreća ne bi ponovila inspektor za hortikulturu Miodrag Pešić je izdao nalog da se ukloni košćela iz Starog grada.

Vanja Spaić rukovodilac Sektora za zelenilo JPSK za Vijesti je kazala da da je u opštini oformljena komisija koja bi trebalo da provjeri u kakvom je stanju hercegnovsko zelenilo koje je neophodno da se revitalizuje.

Radnici njenog sektora počeli su orezivnje biljnih palmi vašingtonija visokih preko 25 metara i to će nastaviti da rade i narednih dana. To je jedna od mjera koja bi trebalo da pomogne revitalizaciju vrijednih biljaka u hercegnovskoj opštini.

Sve bi bilo lakše kada bi postojao katastar zelenila čija se izrada najavljuje godinama. Zbog uklanjanja stabla košćele iz Starog grada, saobraćaj u Njegoševoj ulici bio je zaustavljen od 9 do 12 sati.

Košćela je stablo rasprostranjeno na Mediteranu, medjutim u našim krajevima ga je sve manje.Sve manje se I sadi na javnim površinama, kaže pejzažna arhitektica Milica Berberović uz opasku da je slično i sa drugim autohtonim vrstama kao što su rogač, lovorika, žukva, merslin, (mirta), čempres ili pinia.

Dok su na jednoj strani, naši rasadnici dobro snabdjeveni rijetkim i egzotičnim biljnim vrstama iz svih krajeva svijeta, teško se mogu naćI autohtone vrste poput navedenih, što je šteta.

Galerija

Bonus video: