Trećina zaposlenih roditelja u Crnoj Gori diskriminisana na poslu

Istraživanje je pokazalo da je čak 25 odsto roditelja bilo uznemiravano na poslu zbog statusa roditelja...
215 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2012. 15:14h

Trećina zaposlenih u Crnoj Gori diskriminisana je na poslu ili prilikom ostvarivanja prava na rad i to zbog trudnoće, činjenice da imaju dijete sa teškoćama u razvoju ili jer su samohrani roditelji, pokazalo je istraživanje Udruženja Roditelji.

Anketa je rađena na portalu roditelji.me i to u sklopu Projekta pravne pomoći roditeljima u ostvarivanju prava iz radnog odnosa, koji je podržala američka ambasada u Podgorici. Istraživanje, koje je Udruženje sprovelo tokom septembra i oktobra, obuhvatilo je 309 ispitanika od kojih čak 90 odsto čine žene.

Prema riječima advokatice Milice Kadović, istraživanje je pokazalo da je čak 25 odsto roditelja bilo uznemiravano na poslu zbog statusa roditelja, buduće majke, supruge, samohranog roditelja ili roditelja djeteta sa smetnjama u razvoju.

"Iako se može to smatrati kao mali procent, zabrinjavajuće je što može postojati i jedan procent zaposlenih koji su uznemiravani zbog ovih statusa", kazala je Kadović na promociji rezultata istraživanja. Ona smatra da ohrabruje činjenica da je stepen mobinga smanjen na 14 odsto, ali ističe da je čest problem to što se roditeljima ne isplaćuju zarade koja im po zakonu pripadaju.

"To sa jedne strane ukazuje na problem samog zaposlenog dok se sa druge strane postavlja pitanje koji su razlozi uskraćivanja tog prava zaposlenima, podgotovo kad se zna da zaradu u bruto iznosu poslodavcima refundira država", naglasila je Kadović.

Ona je objasnila da postoje neki pozitivni primjeri ponašanja poslodavaca, ali da je istraživanje pokazalo da čak 95 odsto anketiranih smatra da se nedovoljno poštuju odredbe Zakona o radu i da je to najviše izraženo u privatnom sektoru.

Pravna pomoć do kraja februara

Iz Udruženja Roditelji je saopšteno da će Projekat pravne pomoći trajati do kraja februara i da obuhvata i besplatno pravno savjetovanje roditelja. Svi kojima je taj vid pomoći potreban, mogu se prijaviti putem sajta zaposleni.roditelji.me ili preko telefona Udruženja.

Izvršna direktorka Udruženja, Kristina Mihailović kazala je da je projektom predviđeno i objavljivanje konkretnih slučajeva u kojima će najčešće biti pominjana imena firmi koje su prekršila prava ili eventualno ugrozila radni odnos roditelja.

"Sve te studije slučajeva na kraju projekta ćemo proslijediti Inspekciji rada, da i oni budu upoznati sa problemima sa kojima su se suočavale majke i očevi koji su nam se javljali u toku realizacije projekta", kazala je Mihailović.

Potpisan Memorandum

Udruženje Roditelji i kompanija Telenor potpisali su Memorandum o saradnji kako bi Internet učinili sigurnijim mjestom i za roditelje i za djecu.

Saradnja će se odvijati u okviru projekta "Osvoji Internet, surfuj pametno!" koji Telenor realizuje uz podršku Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije kao i Ministarstva prosvjete i sporta.

Galerija

Bonus video: