Zašto RTCG ne reemituje emisije u kojima se kritikuje vlast

Nije nam objašnjeno ko je i na osnovu kojih kriterijuma donio odluku da se intervju sa Televizije Atlas prikaže na Javnom servisu, rekao je Đurović
63 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2012. 17:03h

Član Savjeta RTCG Goran Đurović kazao je juče da je Savjet uvažio predlog da se definišu jasni kriterijumi na osnovu kojih će TVCG reemitovati emisije drugih televizija, napominjući da to može da se radi samo ako služi upotpunjavanju sadržaja od javnog interesa.

Povod za takav predlog bio je nedavno reemitovan intervju sa novinarom Borom Krivokapićem, koji je dat Televiziji Atlas. Riječ je o intervjuu u kome je Krivokapić propagirao da se šef DPS-a Milo Đukanović vrati na državnu funkciju tvrdeći da je to najbolji način da se spriječi ekspanzija ruskog uticaja na Crnu Goru.

Đurović je istakao da članovima Savjeta nije objašnjeno ko je i na osnovu kojih kriterijuma donio odluku da se intervju sa Televizije Atlas prikaže na Javnom servisu, niti da li je reemitovanje tog intervjua plaćeno iz budžeta RTCG.

„Ukoliko nije plaćeno prikazivanje intervjua na TVCG, nameće se pitanje da li javni servis treba da daje besplatan marketing privatnoj televiziji koja joj predstavlja konkurenciju. Nije objašnjeno ni zašto se nije reemitovao neki intervju dat nekom drugom mediju, a koji je dala osoba kritički nastrojena prema aktualnoj vlasti“, kazao je Đurović “Vijestima”.

On je pitao i da li se reemitovanjem daje jasan signal o sopstvenim nedostacima “„jer bi bilo prirodno da se intervju sa relevantnom osobom o važnim pitanjima uradi upravo od strane javnog servisa“.

Baštine reemitovanje

Direktorka TVCG Radojka Rutović kazala je na prekjučerašnjoj sjednici Savjeta da se u toj kući baštini reemitovanje, ali da o konkretnom slučaju ne bi govorila. Ona je objasnila da su urednici nezavisni u odlučivanju i da smatra da su se „i ovog puta vodili javnim interesom“.

Đurović je naglasio da sloboda uređivanja programa mora počivati na jasnim pravilima i standardima, te da je zbog toga potrebno urediti sva pitanja koja predstavljaju prostor za manipulacije „kojih očigledno ima“. On je istakao da samo jasan i ugovorom definisan odnos RTCG sa drugim subjektima može otkloniti sumnje u motive, ali i smanjiti prostor za manipulacije.

Đurović dodaje da je Savjet pokazao ozbiljnost u ocjenjivanju kvaliteta Programsko-produkcionog plana, koji je najvažniji dokument putem kojeg Savjet utiče na ostvarenje ciljeva javnog servisa: “Programsko-produkcioni plan TVCG za 2013. godinu nije vraćen na ponovnu doradu najviše zbog „usklađivanja sa finansijskim mogućnostima“ već zbog više do 40 primjedbi, sugestija i pitanja na koje članovi Savjeta RTCG nisu dobili odgovore“.

Đurović kaže da je iznijet čitav niz primjedbi na muzički, dječiji, naučno-obrazovni, kulturni i informativni program, ali i na produkcioni plan i iznose sredstava za “pojedine stavke“.

Savjet je prekjuče usvojio predlog izvještaja o finansijskom poslovanju te kuće, prema kome je RTCG u periodu od 1. januara do 30. juna ostvarila gubitak od 654.000 eura.

Galerija

Bonus video: