Sudijin brat, carinik osuđen zbog mita, pomilovan i vraćen na posao

Filip Vujanović prihvatio predlog ministra pravde Duška Markovića i amnestirao Bora Jovanića, koji je osuđen za primanje mita
425 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2012. 19:18h

Nakon što je popunio statistiku koja bi trebalo da svjedoči o opredijeljenosti države da se bori sa korupcijom i organizovanim kriminalom, time što je odslužio zatvorsku kaznu zbog primanja mita, službenik Uprave carina Boro Jovanić vraćen je u državnu službu.

On ponovo nosi uniformu carinika, iako je pravnosnažno dokazano da je zloupotrijebio, time što je primio mito od 150 eura, kako bi omogućio fiktivno carinjenje luksuznih automobila na graničnom prelazu Šćepan Polje.

Jovanić je bio osuđen na jednogodišnji zatvor zbog korupcije, dok je optužba specijalnog tužioca da je član zločinačke organizovane grupe pala na sudu. Međutim, on ni tih godinu dana nije proveo u zatvoru, već mu je kazna amnestijom smanjena na šest mjeseci.

Prema podacima do kojih su došle “Vijesti”, Jovanić je iz zatvora izašao 2. decembra 2011, gdje se na izdržavanje kazne javio dobrovoljno, četiri mjeseca ranije. Pošto je već 2007. proveo dva mjeseca u pritvoru, pušten je.

U odluci o pomilovanju predsjednika države Filipa Vujanovića piše da je on uvažio preporuku ministra pravde i potpredsjednika Vlade Duška Markovića, koji je vodio računa o tome da Jovanić izdržava porodicu.

“Socijalno stanje pomilovanog provjereno je iz izvještaja Centra za socijalni rad Glavnog grada kojim je utvrđeno da je jedini izdržavalac porodice sa mjesečnim prihodom od 155 eura. Da ima dvoje djece i nezaposlenu suprugu koja je pred porođajem. Cijeneći izuzetno tešku socijalnu situaciju ove porodice, kao i činjenicu da supruga osuđenog treba da se porodi, čime će socijalni problem ove porodice da bude teži, te okolnost da ovo prvostepeni sud nije mogao cijeniti kao olakšavajuću okolnost, ministar pravde je predložio da se molbi udovolji tako što će ostatak kazne da se smanji za šest mjeseci”, piše u objašnjenju dostavljenom “Vijestima” iz kabineta Filipa Vujanovića.

Da li je Jovaniću uopšte prestajao radni odnos nakon što je uhapšen kao član organizovane kriminalne grupe ili kada je pravosnažno osuđen pred krivičnim vijećem sudije Valentine Pavličić, u specijalnom odjeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Podgorici ,“Vijesti” nijesu uspjele da utvrde.

Uprava carina odbila je da objasni da li je možda njen carinik ponovo obukao staru uniformu nakon izlaska iz ZIKS-a i ko je donio takvu odluku, sadašnji direktor Vladan Joković ili bivši Božidar Vuksanović. Taj podatak proglašen je tajnim.

“Službenik Boro D. Jovanić ostvaruje prava i obaveze iz radnog odnosa u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima”, piše u odgovoru Uprave carina, uz objašnjenje, da su ostali podaci nedostupni po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti i da “predstavljaju osnov u radu UC”.

“Vijesti” nijesu dobile komentar Bora Jovanića jer se nije javljao na telefon dostupan redakciji, kao ni preko advokata koji ga je zastupao u ovom sudskom postupku.

Radio za Đukanoviće

Boro Jovanić, koji je izvjesno vrijeme bio vozač jednog člana familije Đukanović, je brat Blaža Jovanića, sudije Osnovnog suda u Podgorici koji je u javnosti pominjan više puta zbog učešća u aferi pljačke blagajne Vrhovnog suda.

Tužilaštvo tokom postupka protiv službenice Vrhovnog suda Dijane Vulević nikada nije naložilo istragu o tome kako je Jovanić, kao sudija Osnovnog suda, u državnom trezoru u ime Ratka Vukotića, tadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda, imao deponovan potpis da raspolaže novcem svih sudija u Crnoj Gori.

Blažo Jovanić je, prije nego što je izabran za sudiju, radio u kabinetu predsjednika Vrhovnog suda.

Koga briga za zakon i pravila o pristupu informacijama

Uprava carina se pozvala na Zakon o državnim službenicima i namještenicima kada je “Vijestima” saopštila da podatke o tome kada je neko zaposlen i kakav mu je status, mogu dobijati samo starješine državnih organa ili sindikati.

Međutim, u Vodiču za slobodan pristup informacijama Uprave carina piše da su javnosti dostupni personalni dosijei zaposlenih. Vodič je u međuvremenu nestao sa sajta, pa se sada ne mjestu gdje piše da je taj dokument nalazi obavještenje o tome kako se upisuje u carinski registar.

Vraćanjem na posao Bora Jovanića, direktor Uprave carina je prekršio Zakon o državnim službenicima i namještenicima, kojim je propisano da u “državnom organu može da zasnuje radni odnos lice koje je crnogorski državljanin, punoljetno..... i nije osuđivano za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za rad u državnom organu i protiv koga se ne vodi krivični postupak za krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”.

U ovom slučaju zaboravljen je i Krivični zakonik, kojim je predviđena zabrana vršenja dužnosti kao pravna posljedica presude. Izuzev ako Jovanić odlukom predsjednika nije amnestiran i od nje, što zakon dozvoljava.

Galerija

Bonus video: