Počasni građani: Hoće li Đoković proći kao Putin ili Mesić

Sudeći po peripetijama koje su već počele na relaciji kluba odbornika SNP-a i Skupštine Glavnog grada, Putinovu sudbinu mogao bi da doživi i teniser
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2012. 13:10h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin jedini je do sada predloženi kandidat za počasnog građanina Podgorice koji to priznanje nije dobio.

Iako je bio “dobar” Novom Sadu, Loznici, Vrbasu, Kosovu i Metohiji, gdje je proglašen za počasnog građanina, Inicijativa Narodne stranke (NS) od prije nekoliko godina da to zvanje pripadne Putinu “zbog istorijskih veza Crne Gore i Rusije i uloge ruskog predsjednika u očuvanju međunarodnog poretka”, tada nije prihvaćena.

Prvi, i za sada jedini, počasni građanin Podgorice je nekadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, kojega je za to priznanje predložio gradonačelnik 2007. godine. Tada su za taj predlog, koji je izazvao burnu raspravu u opštinskom parlamentu, glasali odbornici DPS i SDP, a protiv su bili odbornici Srpske liste, SNP, NS i DSS.

Sudeći po peripetijama koje su već počele na relaciji kluba odbornika SNP-a i Skupštine Glavnog grada, Putinovu sudbinu mogao bi da doživi i zvanično najbolji svjetski sportista za prošlu godinu, teniser Novak Đoković.

U pismu koje je juče dostavljeno SNP-u, predsjednik Skupštine Glavnog grada Slobodan Stojanović navodi da ta partija nije ispoštovala proceduru, jer su predlog odluke o proglašenju Đokovića počasnim građaninom Podgorice dostavili Skupštini, a ne njenom radnom tijelu.

“Takva konstatacija predsjednika Skupštine predstavlja još jedan primjer ponižavanja Skupštine. Samo neupućeni predsjednik može izjaviti da se predlog nekog akta koji podnose odbornici Skupštine Glavnog grada ne dostavlja Skupštini, nego njenom radnom tijelu”, kazao je predsjednik odborničkog kluba SNP-a Vladimir Vujović.

On smatra da upravo na “tako nakaradno protumačenoj proceduri”, Stojanović gradi za sebe i svoje partijske drugove poziciju za odlaganje izjašnjavanja o predlogu SNP-a.

Vujović tvrdi Zakon i Statut Glavnog grada i Poslovnik o radu Skupštine jasno propisuju da odbornik, kao ovlašćeni predlagač akata iz nadležnosti Skupštine, predlog akta dostavlja Skupštini, kao što je, u konkretnom slučaju, to učinilo deset odbornika SNP-a.

Vujović smatra da je upravo Stojanović dužan da obezbijedi da se o predloženom aktu izjasne nadležna radna tijela Skupštine.

“Klub odbornika SNP-a cijeni da je aktuelnom predsjedniku Skupštine ova procedura poznata, ali se gospodin Stojanović opredijelio da izigrava neznavenu osobu, kako bi, makar za koji dan, odložio objelodanjivanje svog stava i stava svojih partijskih kolega o predlogu... da se Đoković proglasi počasnim građaninom Podgorice”, kazao je Vujović.

On je pozvao Stojanovića da neznavenim tumačenjem propisa ne obmanjuje javnost, već da omogući da se odbornici već na sljedećoj izjasne o predlogu SNP-a.

Vujović je istakao da predlaganjem Đokovića za počasnog građanina nijesu željeli da stiču političke poene, već da ukažu na neke prave vrijednosti.

Procedura jasna

Članom 11 Statuta glavnog grada precizirano je da se “počasnim građaninom Glavnog grada može proglasiti lice koje je posebno zaslužno za razvoj vrijednosti demokratskog društva, istorijskih događaja i tradicije, položaja i ugleda Glavnog grada, njegovog odnosa sa gradovima u zemlji i inostranstvu”.

Statutom je predviđeno da o proglašenju za počasnog građanina odlučuje Skupština. Predlog za proglašenje počasnim građaninom mogu podnijeti građani, udruženja građana, odbornik u Skupštini Glavnog grada, gradonačelnik, Skupština gradske opštine, organi državne vlasti, privredna društva i ustanove.

Postupak za proglašenje počasnim građaninom sprovodi nadležno tijelo Skupštine, odnosno Odbor za izbor i imenovanja.

Galerija

Bonus video: