ZIKS: Novac do nas nije stizao

Hadžović je kazala da izjave iz ZIKS-a predstavljaju gnusno obmanjivanje javnosti
290 pregleda 4 komentar(a)
ZIKS, Spuž, Foto: Arhiva "Vijesti"
ZIKS, Spuž, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.11.2012. 10:07h

Iz Uprave ZIKS-a saopštili su juče da provjerom podataka iz centralnog registra o prijemu pošte, kao i podataka iz registara u organizacionim jedinicama, utvrđeno je da ne postoji ni jedan dokaz da je novac upućen osuđeniku Binaki Kalaču, primljen u spuški zatvor.

Kalačeva sestrična, Albina Hadžović optužila je službenike ZIKS-a da su zadržali 220 eura, koje je ona 12. septembra iz Slovenije poslala ujaku u zatvor.

Iz ZIKS-a je, međutim, saopšteno da je u cilju prikupljanja relevantnih podataka, održan sastanak predstavnika te institucije sa nadležnima iz Pošte Crne Gore.

“U namjeri da se ovaj slučaj, koji je u javnosti stvorio negativnu predstavu o ZIKS-u, ispita do kraja i na objektivan način, ZIKS je obavijestio Upravu policije – Ispostavu Danilovgrad radi preduzimanja mjera iz njihove nadležnosti a u saradnji sa Državnim tužilaštvom. Takođe, uprava ZIKS-a je o cijelom slučaju detaljno informisala Ministarstvo pravde i ljudskih prava”, piše u saopštenju, koje potpisuje Služba za odnose s javnošću ZIKS-a.

Oni su objasnili da je od zatvorenika i ranije bilo pritužbi da im se vrednosne i ostale pošiljke ne uručuju blagovremeno, zbog čega je otvoren šalter na prijavnici zatvora: “Na kojem članovi porodice i druga lica mogu vršiti uplatu novca koji se istog dana uplaćuje na deposit osuđenog, odnosno pritvorenog lica”.

“U konkretnom slučaju, u cilju zakonitog izvršenja kazne zatvora, a kako se osuđeni, bez svoje krivice, ne bi našao u gorem položaju od ostalih osuđenih lica, omogućeno mu je da u kantini Kazneno-popravnog doma može nabavljati artikle u vrijednosti do 220 eura, odnosno do iznosa vrednosne pošiljke.

Uprava ZIKS-a će biti istrajna u nastojanju da se na nedvosmislen način utvrdi istina u vezi s ovim slučajem i u tom cilju će nadležnim organima pružiti sve potrebne informacije i pomoć, a javnost o svemu blagovremeno obavijestiti”, piše u saopštenju.

Hadžović: Obmanjuju

Hadžović je kazala da izjave iz ZIKS-a predstavljaju gnusno obmanjivanje javnosti. Ona je saopštila i da neće odustati od tužbe protiv Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, ako nadležni organi ne utvrde ko je i za čiji interes, onemogućio da njen ujak dobije 220 eura koje mu je poslala sredinom septembra. “To je gnusno obmanjivanje javnosti i apsolutna laž što potvrđuju potvrde koje prilažem uz reagovanje.

Novac koji sam poslala ujaku on ni do dan danas nije primio iako se vidi da na uplatnici navedeni tačni podaci. Umjesto da se nadležni iz ZIKS-a bave traganjem za počiniocem, u najmanju ruku, krivičnog dijela zloupotrebe službenog položaja, oni se bave obmanjivanjem javnosti“, kazala je Hadžović.

Ona je “Vijestima” dostavila potvrdu o slanju novca na kojoj je ispisano Kalačevo ime, adresa Kazneno popravnog doma, zatim potjernicu koju je uputila Pošta Slovenije i odgovor Pošte Crne Gore, da je novac uz potpis ovlašćenog službenika podignut 17. septembra. Hadžović tvrdi da je i juče u nekoliko puta, bezuspješno pokušavala da razgovara sa načelnikom u ZIKS.

Bonus video: