Crnogorsko društvo još nije društvo kulture ljudskih prava

Imamo primjer gradonačelnika koji je onemogućio slijepoj osobi korišćenje psa vodiča, osobe sa invaliditeom se suočavaju sa arhitektonskim i drugim barijerama...
5 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2012. 15:54h

Crna Gora je samo na prvi pogled tolerantije društvo nego što je bila prije pet ili deset godina, poručila je direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

Ona je na okruglom stolu o obrazovanju o antidiskriminaciji ocijenila da su percepcije najčešće vrlo varljive.

"Crna Gora je usvojila brojna zakonska rješenja koja proizilaze iz Ustava i međunarodnih dokumenata o potrebi borbe protiv diskriminacije, ali primjena je ono što nam se spočitava, ne samo u ovoj, već i drugim oblastima, od Evropske unije i drugih relevantnih međunarodnih organizacija”, poručila je ona.

Ona je napomenula da je dojučerašnji ministar za resor ljudskih prava i sloboda bio međunarodno priznat homofob, rodno nesenzitivna osoba.

"Imamo primjer gradonačelnika koji je onemogućio slijepoj osobi korišćenje psa vodiča, osobe sa invaliditeom se suočavaju sa arhitektonskim i drugim barijerama, ali je LGBT populacija trenutno najgorljiviji primjer svijesti o potrebi borbe protiv diskriminacije, razumijevanja drugačijeg i integracije u društvo”, kazala je Uljarević.

“Ako istraživanje kaže da 60 odsto građana smatra da je homoseksualnost bolest, a preko 70 odsto da je osnovna uloga žene u društvu da bude dobra supruga i majka, onda su to pokazatelji koji govore da tu nešto nije baš u redu"

"Ako ovo ne shvatate, ako nijeste borac protiv diskriminacije, već najobičniji kalkulant i prevarant. Onda ste vi intelektualna i perfidna podrška tim diskriminatorima”, kazala je Uljarević i dodala da crnogorsko društvo još nije društvo kulture ljudskih prava.

Petar Đukanović iz CGO, kazao je, pak, da je Crna Gora daleko od toga: "Iako se mi vrlo često znamo zanijeti nekim pričama i ocjenama nekih objektivnih izvještača o stanju u našem društvu, da smo mi šampioni u demokratiji, evropskim integracijama i svemu onom što je neki napredak u ovoj oblasti, treba da uložimo još puno rada da bi taj cilj – društvo kulture ljudskih prava postigli".

Đukanović je napomenuo da rezultati skorih istraživanja nijesu nimalo ohrabrujući: “Ako istraživanje kaže da 60 odsto građana smatra da je homoseksualnost bolest, a preko 70 odsto da je osnovna uloga žene u društvu da bude dobra supruga i majka, onda su to pokazatelji koji govore da tu nešto nije baš u redu”.

Pomoćnica ministra za prosvjetu i sport Vesna Vučurović podsjetila je da Zakon o opštem obrazovanju i vaspitanju iz 2010. godine zabranjuje diskriminaciju.

"Karakteristika svih zakona iz oblasti obrazovanja je da ne sadrže nijedan prepoznatljiv oblik diskriminacije u bilo kom obliku", kazala je Vučurović.

Bonus video: