"Naša je obaveza da se školujemo i tati kupimo kolica"

Otac Veselin je prije tri godine doživio moždani udar, a nakon toga dobio epilepsiju i nepokretan je. Porodica živi u bivšoj Poljoprivrednoj školi u naselju Rasadnik
147 pregleda 10 komentar(a)
Veselin Bugarin, Foto: Beća Čoković
Veselin Bugarin, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 02.11.2012. 22:28h

U podrumu ruinirane bivše Poljoprivredne škole, u neposrednoj blizini zgrade Elektrodistribucije u bjelopoljskom naselju Rasadnik, u prostoru od 15 kvadrata i krajnje nehigijenskim uslovima, teško preživljavaju supružnici Veselin (37) i Sanja Bugarin sa petoro maloljetne djece – tri kćerke i dva sina.

Sve petoro pohađaju nastavu u Osnovnoj školi "Marko Miljanov". Kažu da im je još to preostalo i da, kada ne bi išli u školu ne bi trebalo ni da žive.

“Svjesni smo da živimo teško. Često se dešava da uveče legnemo gladni. Mnogo šta nemamo što imaju ostala djeca, ali svjesni smo bolne istine da nam je otac nepokretan”, priča jedanaestogodišnja Tamara, koja pohađa sedmi razred.

Iako nemaju elementarne uslove za život imaju volju da idu u školu, pa Tamara poručuje da “neće jesti, ali da će svi redovno pohađati nastavu”.

“Naša je obaveza da se školujemo i tati kupimo invalidska kolica”, kaže Tamara, dok ocu Vesku kreću suze...

On je, kako je ispričala supruga Sanja, prije tri godine doživio moždani udar, a nakon toga dobio epilepsiju.

Dolazili su da nam isključe struju. Svi spavamo u ovih 15 kvadrata. Drva i hrane nemamo. Vesko je radio u društvenoj firmi koja je propala, a onda na građevini i doživio je da padne nepokretan na postelju...

Kaže da primaju 60 eura socijale i isto toliko tuđe njege, te da je sa toliko novca nemoguće preživjeti.

“Dolazili su da nam isključe struju. Svi spavamo u ovih 15 kvadrata. Drva i hrane nemamo. Vesko je radio u društvenoj firmi koja je propala, a onda na građevini i doživio je da padne nepokretan na postelju... Pitam se šta smo mi to Bogu zgriješili da smo došli do toga da nemamo hljeba da jedemo, da su mi djeca gladna. Niko neće glave da okrene. Neka mi nađu posao i spremna sam sve da uradim za svoju djecu. Preostaje da se nadamo da nam dobri ljudi pomognu da preživimo”, kaže Sanja.

U posjeti porodici Bugarin sa novinarom “Vijesti“ bili su i predstavnici NVO sa sjevera, koji su im ranije donosili namirnice prikupljene uz pomoć privatnih firmi. Iz NVO su rekli da je trenutno jedina mogućnost da se porodici Bugarin pomogne kroz mediji koji je prepoznat da pomaže mnogim siromašnim porodicama.

Apelovali su na Banku hrane i Crveni krst da se uključe u akciju i pomognu porodici Bugarin, jer se očekuje snijeg, a oni nemaju ni hrane, ni drva za ogrev.

Otvoren je i žiro-račun za pomoć broj 510170197528001432 kod CKB na ime Veselin Bugarin.

Bonus video: