GA traži da se kič i šund na televiziji dodatno oporezuju

Marina Bauk, uputila je otvoreno pismo predsjedniku Savjeta, Ranku Vujoviću, povodom programa i rada televizija Pink, Elmag, MBC na kojima “određeni sadržaji obiluju kičom i šundom”
86 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2012. 16:13h

Građanska alijansa (GA) zatražila je od Savjeta Agencije za elektronske medije da pokrene izmjenu medijske legistrative.

Iz te organizacijie su predložili da se usvoje standardi kako bi se kič i šund dodatno oporezovali čime bi se, kako smatraju, stvorili uslovi za njihovo suzbijanje.

Koordinatroka medijskog programa u toj organizaciji, Marina Bauk, uputila je otvoreno pismo predsjedniku Savjeta, Ranku Vujoviću, povodom programa i rada televizija Pink, Elmag, MBC na kojima “određeni sadržaji obiluju kičom i šundom”.

Ona je kazala da je GA u posljednje vrijeme dobila povećan broj pritužbi na najvulgarnije programe koji se emituju u najgledanijim terminima. Građani su nam ukazali na povećan broj medijskih sadžaja koji promovišu primitivizam.

“Posebno zabrinjava emisija „Preljubnici“ gdje je nemoguće utvrditi da li je riječ o stvarnim događajima ili izmišljenim a mi smo potpuno uvjereni da se gledaoci svjesno dovode u tu zabludu zbog povećanja gledanosti”.

“Svjesni smo da ovim televizijama sadašnji zakoni dozvoljavaju da rade, ali smatramo da je vaša obaveza, pa to od vas i očekujemo, da inicirate izmjene zakona kako bi se ovakvi veoma sumnjivi sadržaji i ponekad sa veoma opasnim porukama iskorijenili sa naše medijske scene”

“Ovaj sadržaj je prožet i brojnim psovkama i uvredljivim govorom bez ikakve tehničke cenzure što ga dodatno čini nepogodnim za maloljetna lica, ali i za odrasle jer se tako mogu poslati veoma opasne i neprimjerene poruke, što posebno zabrinjava, imajući u vidu da je u ovoj oblasti regulativa potpuno jasna”, saopštila je Bauk.

Ona je napomenula da su sadržaji koji se emituju na TV Elmag i TV MBC na temu „proricanja sudbina i gatanja“ krajnje zlonamjerni i manipulativni po gledaoce, a isti se prikazuju u terminima koji su lako dostupni maloljetnicima i imaju samo jedan cilj da manipulacijama ostvare profit.

“Svjesni smo da ovim televizijama sadašnji zakoni dozvoljavaju da rade, ali smatramo da je vaša obaveza, pa to od vas i očekujemo, da inicirate izmjene zakona kako bi se ovakvi veoma sumnjivi sadržaji i ponekad sa veoma opasnim porukama iskorijenili sa naše medijske scene”, kazala je ona.

Ona je saopštila da očekuje od Vujovića da pokrene aktivnosti na otklanjanju nepravilnosti u radu tih televizija, te “da razmotrite mogućnosti oduzimanja licenci emiterima koji nemaju ni minimum sadržaja u javnom interesu”

Bonus video: