Bar: Pronađene ljudske kosti na gradilištu

Na mjestu bivše pijace u toku su pripreme temelja buduće tržnice koja se gradi u sklopu međunarodnog IPA projekta
0 komentar(a)
Kosti na gradilištu, Foto: Anto Baković
Kosti na gradilištu, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 01.11.2012. 19:21h

Bar - Nevladina organizacija „Broj 19“, koja se bavi očuvanjem kulturno-istorijske baštine, zatražila je juče hitnu obustavu radova na starobarskoj pijaci, gdje su prilikom iskopavanja pronađene ljudske kosti.

Na mjestu bivše pijace u toku su pripreme temelja buduće tržnice koja se gradi u sklopu međunarodnog IPA projekta.

Mehanizacija izvođača radova, barskog „Rolomonta“, prilikom kopanja temelja za noseće stubove pronašla je ljudske kosti koje su potom odložene u plastičnu kesu.

“Mještani kažu da su tu nekada sahranjivani stanovnici Starog grada. Sigurni smo da ovdje ima još kostiju, jer su sada pronađene tamo gdje je dublje kopano. Iz Islamske zajednice Bar još niko nije reagovao, iako su njihove prostorije u neposrednoj blizini. Ekshumacija se mora dostojno obaviti, a radove treba odmah prekinuti, jer tu sada nema mjesta teškim građevinskim mašinama. O svemu ovome smo odmah obavijestili opštinski Sekretarijat za uređenje prostora”, napominju iz nevladine organizacije „Broj 19“.

Iz Islamske zajednice u Baru „Vijestima“ je rečeno da će, ako se utvrdi da je u pitanju islamsko groblje, prema šerijatskim propisima biti obavljen prenos kostiju i njihovo sahranjivanje na drugom mjestu.

Prema njihovim navodima, širom Starog Bara ima još nekoliko bivših islamskih grobalja koja su, naročito tokom posljednjih 150 godina, runirana, najčešće zbog gradnje objekata i infrastrukture.

Bonus video: