Obilježen Lučin dan: Obije crkve kivne na državu

Iako odvojeno i na na različtim mjestima, prva u Cetinjskom manastiru, a druga u Vladičanskom domu, obije crkve "bile su kivne na državu i njen odnos prema njima"
754 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2012. 16:07h

Dvije pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Mitroplija crnogorsko primorska i Crnogorska pravoslavna crkva, obilježile su danas pred svojim vjernicima Lučin dan i dan Svetog Petra Cetinjskog.

Iako odvojeno i na na različtim mjestima, prva u Cetinjskom manastiru, a druga u Vladičanskom domu, obije crkve "bile su kivne na državu i njen odnos prema njima".

Mitropolit Mihailo, na kraju liturgije u okviru besjede upućene vjernicima, optužio je crnogorsku vlast da ne pokazuje ni interes ni volju, da crnogorsko crkveno pitanje riješi na pravedan način, zbog čega ta crkva svoje liturgije i dalje obavlja "pod nebeskim svodom".

"Ne može nas pred nebeskim prijestolom zastupati tuđa crkva, čiji je poglavar uzrupirao tron svetog Petra Cetinjskog u Cetinjskom manastiru. I to ne da samo na njmeu sjedi već uživa zaštitu državne administracije, koja se prema nama odnosi kao da smo mi, a ne on, državni neprijatelj" kazao je mitropolit Mihailo.

On je dodao "da se beogradska patrijaršija usudila da se podupre autoritetom visokog suda u Strazburu, i da na svoje vlasništvo nezakonito upiše 27 kilometara državne teritorije, iako je takođe nezaokinoto već upisala 12 kilometara".

"Zato poručujem crnogorskim vlastima, da ukoliko ubrzo i pravedno, ne riješe status CPC, njene imovine i baštine, dovešće upitanje ne samo, nezavisnost države, nego će i oni kao vlast izgubiti svaki legitimitet da upravljaju i vladaju ovom zemljom" kazao je Mihailo.

On je dodao da država pod hitno mora da donese novi zakon o vjerskim zajednicama i da u njemu moraju da budu upisane tradicionalne evropske vjerske zajednice, među nima i Crnogorska pravoslavna crkva.

"Ukoliko nam zakonodavac odrekne pravo na imenovanje u zakonu, i zakonski akt, mi ćemo ih razumjeti kao neprijateljski, i prema njima ćemo se odrediti kao prema takvima. Konačno, odbacićemo da podržavamo politiku koja prezire na i našu CPC" kaže Mihailo.

On je još jednom rekao da nema nezavisne Crne Gore bez Crnogorske pravoslavne crkve, te poručio "da je vrijeme da se osvjestimo i čuvamo svoj jedini dom - nezavisnu državu Crnu Goru".

S druge strane liturgiju u Cetinjskom manastiru, služio je mitropolit Amfilohije sa svještenstvom, koji tokom trajanja liturgije nije imao političke poruke za vjernike.

On je kazao da se ovaj dan praznuje u čast svetog Luke i Svetog Petra Cetinjskog, koji je imao "pmiriteljsku ulogu u Crnoj Gori".

"Sveti Petar uradio je ono što je najviše mogao i što je bilo najteže, a to je pomiriti braću. On je možda i jedini u Crnoj Gori koji je to uspio- kazao je Amfilohije. On je međutim svoju ljutnju na državu, iskazao kasnije odgovarajući na pitanja novinara, oko presude Evropskog sud za ljudska prava u Strazburu, koji je odbacio tužbu Srpske pravoslavne crkve i Vlade Srbije o povraćaju oduzete crkvene imovine, odnosno imovine za 11 crkava i manastira".

"Ta odluka ništa ne mijenja već je samo podsjetnik Vladi Crne Gore da treba da donese Zakon o restituciji crkvene imovine oduzete u vrijeme nacionalizacije 1945. godine i da se tako vrati imovina Mitropoliji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim našim Eparhijama".

"Imovina koja joj vjekovima bez prekida pripada i prirodno je da u ovim vremenima kada se uključujemo u Evropsku zajednicu, smo dužni da ispoštujemo i Božije i ljudske zakone" kazao je Amfilohije.

On je istakao "da je kristalno jasno da Crna Gora neće moći ući u Evropsku zajednicu sve dotle dok ne ispoštuje međunarodne uzuse, a među prvima je povratak opljačkane i oduzete imovine ne samo crkvi nego i pojedincima i zadužbinama".

Na pitanje kako vidi komentare nekih teoretičara religije da je njegova izjava da je Srpska crkva u Crnoj Gori progonjena, pretjerana mitropolit je kazao "da ona jeste progonjena i da je to činjenica".

"Prvi put u istoriji su progonjeni naši sveštenici iz Crne Gore i to je nezapamćeno u istoriji Crne Gore".

Galerija

Bonus video: