Kako Crna Gora dočekuje zimu: Samo da ne krene prije tendera

Hoće li se ponoviti prošlogodišnje slike, kada su na putevima ostajali zavijani autobusi, snjegočistači i utovarne lopate...
148 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2012. 03:28h

Prošla “vanredna” zima izgleda nije bila dobar nauk za lokalne uprave, državu i putare, pa se, osim na Žabljaku, u opštinama u kojima je snijeg normalna pojava tek na samom pragu zime pripremaju za održavanje puteva.

Neki sada raspisuju tender i traže putara, drugi stidljivo podsjećaju Vladu na obećanja, treći se uzdaju u privatnu mehanizaciju, a svi zajedno vjeruju da se prošla zima neće ponoviti.

I pod uslovom da se sve opštine brzo i dobro spreme, to ni izbliza neće biti dovoljno ako “Crnagoraput”, kao glavni putar u državi, ne bude spreman na vrijeme.

Hoće li se ponoviti prošlogodišnje slike, kada su na putevima ostajali zavijani autobusi, snjegočistači i utovarne lopate, pa i glavni čovjek za vanredne situacije Zoran Begović, i je li “Crnagorpaut” izvukao pouke iz prošle zime, juče nije bilo moguće čuti od “Crnagoraputa”.

Prvi čovjek te kompanije Željko Leković nije odgovarao na pozive i SMS poruke novinara “Vijesti”.

Prijestonica digla kredit

U cetinjskoj lokalnoj upravi kažu da se uveliko spremaju, a javno komunalno preduzeće trenutno ima samo jedno ispravno vozilo za čišćenje snijega.

Portparol prijestonice Miloš Prelević kaže da je grad sredinom ovog mjeseca objavio poziv za otvoreni postupak javne nabavke koji se odnosi na zimsko održavanje gradskih ulica i trgova, lokalnih i nekategorisanih puteva. “Pristigle ponude biće otvorene početkom naredne sedmice”, rekao je Prelević.

On kaže da je JKP objavilo pozive za nabavku pet vozila za intervencije u sniježnim uslovima pošto je dobilo odobrenje od lokalnog parlamenta da podigne kredit od 200.000 eura, između ostalog i za nabavku potrebnih vozila.

Od pet planiranih tri bi trebalo da budu snjegočistači, a dva kamioni sa utovarnim lopatama. Prelević je kazao da će Prijestonica, u saradnji sa Vladom, vrlo brzo nabaviti još jedan snjegočistač.

U bjelopoljskom Komunalnom preduzeću „Lim“ užurbano pripremaju mehanizaciju. “Trenutno raspolažemo sa tri snjegočistača, dvije utovarne lopate i buldožerom, što je dovoljno da se interveniše na lokalnim opštinskim područjima”, kazao je direktor Sabro Čindrak.

Lako će biti sve do 80 cm?

Čindrak naglašava da bi, ako dođe do većih padavina bilo neophodno da lokalna uprava angažuje dodatnu mehanizaciju: “Računamo i na podršku gredera i utovarne lopate iz sastava ’mašinskog prstena’, koji je prije dvije godine donirala Evropska komisija opštinama na sjeveru”.

Čindrak kaže da planiraju da osposobe još jedan buldožer i dva kamiona za čišćenje snijega, “a veliku podršku” u opremanju mehanizacije očekuju od lokalne uprave.

Direktor nikšićkog Komunalnog preduzeća Miodrag Muratović kazao je da je postojeća mehanizacija dovoljna za čišćenje snijega visine 70 do 80 centimetara, a ukoliko vremenske neprilike budu kao prošle godine moraće da se uključi cjelokupna građevinska operativa sa područja opštine.

„Imamo jedan vučni i jedan rotacioni posipač za rizlu, dva snjegošistača sa tri noža, dva kosa i jednim klinastim. Imamo i jednu kombinirku i utovarnu lopatu koje se takođe koriste za čišćenje snijega, traktor kome smo kupili kosi nož i jednu frezu za čišćenje trotoara. Komunalno posjeduje i jedan greber iz mašinskog prstena, a imamo mogućnost da nabavimo još jednu kombinirku“, kaže Muratović.

U odnosu na prošlu godinu za ovu su, tvrdi, osposobljeni jedan snjegočistač više, utovarna lopata, greder i kombinirka.

Nije dovoljno ali što je tu je

Plužinska opština će ovu zimu, kako je kazao predsjednik Opštine Mijuško Bajagić, dočekati sa novim kamionom za čišćenje snijega i posipanje soli i dvije utovarne lopate koje su imali prošle godine. „Znamo da to nije dovoljno, ali šta je tu je“, kazao je Bajagić.

U Šavniku rade na „osvježenju“ postojeće mehanizacije i čekaju da im stigne ona koju je Vlada obećala.

„Imamo jednu utovarnu lopatu, unimog, specijalno vozilo, sa frezom i jedan FAP sa klinastim nožem. Sve je to stara oprema koju pokušavamo da osvježimo.

Vlada je donijela zaključak da deset opština, među kojima i naša, dobije po jedno specijalno vozilo za čišćenje snijega i jedne motorne skije, tako da očekujemo da nam ta mehanizacija stigne“, ističe predsjednik Opštine Mijomir Vujačić.

Uprkos nedostatku adekvatne mehanizacije, u Rožajama se nadaju da će uspješno odgovoriti problemima zimskog održavanja puteva.

“Mehanizacija Komunalnog preduzeća i ona kojom raspolažu privatnici nije na zadovoljavajućem nivou. Nemamo specijalizovanih mašina za čišćenje snijega, a postojeće, po svojoj strukturi i karakteristikama, ne mogu odgovoriti zahtijevanim potrebama”, napominje predsjednik Opštine Rožaje Nusret Kalač.

Postojeća mehanizacija Komunalnog preduzeća pojačana je sa dva nova traktora koji imaju ugrađene noževe za čišćenje snijega, naročito u uskim ulicama.

Za Kolašin nema zime

JP Komunalno iz Kolašina, kako je kazao tehnički direktor Igor Tatić, predstojeću zimu, kada je riječ o mehanizaciji, dočekuje mnogo spremnije nego prethodnih godina. U novu mehanizaciju on ubraja tri vozila dobijena donacijama, a koja se, prije svega, koriste za odvoz smeća.Jedno od njih ima i nož za čišćenje snijega.

„Ono što imamo od prije su dvije male mašine za čišćenje snijega u gradskoj zoni, takozvani ’bob cat’ i mini traktor, utovarna kašika i mašina ’kombinirka’ i FAP sa kosim i klinastim nožem”, kazao je Tatić. On vjeruje da je to dovoljno za suočavanje i za jačom zimom ali se i nada da se prošla neće ponoviti.

„Mogu slobodno reći da su lokalna uprava i Komunalno spremni za zimu, čak i ako bude intenzivnijih padavina. Nadamo se da se nevrijeme, kao ono februarsko, neće ponoviti, jer je onda jasno da je potrebno šire angažovanje i pomoć“, ukazuje Tatić.

Optimizam na Žabljaku i u Beranama

Beranska Agencija za izgradnju grada, u čijoj je nadležnosti održavanje lokalnih puteva, ovih dana je raspisala tender za izbor preduzeća koja će tokom zime održavati lokalne puteve. Agencija ima nešto svoje mehanizacije pa, kako oni ocjenjuju, zimu dočekuju spremni.

„Osim jedne utovarne kašike sa nožem koju imamo od ranije, ove godine smo preko projekta ’mašinski prsten’ dobili još četiri mašine. Osim valjka, ostale tri ćemo već zimus staviti u funkciju. To su greder, kombinovana mašina, kao i kamion koji može nostiti nož za snijeg“, kažu u Agenciji za izgradnju grada.

U Komunalnom preduzeću na Žabljaku čini se mnogo ne brinu za zimu jer imaju i iskustva i mehanizacije.

“Već smo na snjegočistače montirali priključke za čišćenje snijega. Na unimog je priključena roto freza, a na kamion kosi plug. Tu su i dvije utovarne lopate, a očekujemo skoru isporuku snjegočistača sa roto frezom. Dobra i potpuno ispravna mehanizacija garant je kvalitetnog održavanja oko 150 kilometara gradskih i prigradskih ulica i javnih površina i toliko lokalnih puteva na području opštine Žabljak”, kaže direktor preduzeća Radenko Radulović.

Pljevljaci samouvjereni, Plav zove upomoć i traži makar traktore

U pljevaljskom preduzeću “Čistoća” kažu da spremno dočekuju predstojeću zimu.

Ukoliko ne bude vanrednih situacija ne bi, kako su kazali, trebalo da bude većih problema.

Direktor “Čistoće” Radoman Gogić kazao je da imaju jedno vozilo marke “šmit”, kao i jednu kombinovanu mašinu, koja može da radi na čišćenju snijega.

Preduzeću je doniran i traktor, na koji je ugrađena letva za čišćenje snijega. Gogić je istakao da su već dopremili 120 tona soli i 60 kubika frakcije za posipanje ulica. JP za komunalnu i stambenu djelatnost iz Plava dočekaće zimu sa po dva snjegočistača i utovarne lopate, koji su stari više od tri decenije.

Direktor tog preduzeća Mehmet Đonbaljaj kazao je da im je pomoć u mehanizaciji potrebna kako bi održavali oko 300 kilometara lokalnih puteva.

„Snjegočistači su stari 25 godina i nijesu u dobrom stanju. Utovarne lopate su još starije, ali pokušavamo, shodno našim mogućnostima, da ih dovedemo u povoljno stanje. Soli i rizle imamo dovoljno, s tim što smo naručili još”.

„Sa ovom mehanizacijom, ako bude snijega kao prošle zime, nećemo moći da održavamo sve puteve na teritoriji naše opštine. Opština je od EU, nedavno dobila dva traktora, tako da se nadamo, da će nam ih lokalna uprava ustupiti, pa bi ih mi noževima za čišćenje snijega osposobili za čišćenje snijega u gradskim i prigradskim mjestima, što bi nam znatno olakšalo posao”, kazao je Đonbaljaj.

Galerija

Bonus video: