Amfilohije: Crkvu napadaju militantni dukljano-montenegrini

Prema riječima Amfilohija, Pravoslavna crkva u Crnoj Gori je, u određenom stepenu, gonjena crkva
61 pregleda 333 komentar(a)
amfilohije, Foto: Savo Prelević
amfilohije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.10.2012. 12:43h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocijenio je da bi oduzimanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori predstavljalo bezuman i antievropski čin, dodajući da je usvajanje novog zakona o vjerskim organizacijama nasušna potreba.

"Crna Gora je, nažalost, posljednja od država koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije, koja još uvijek nije donijela taj zakon o vjerskim organizacijama", kazao je mitropolit Amfilohije u razgovoru za portal IN4S.

On je podsjetio da je Pravoslavna crkva u vrijeme Kraljevine Crne Gore bila državna vjera.

"To pokazuje da u posljednjih 100 godina nijesmo napredovali u poštovanju ljudskih i vjerskih prava, odnosno prava čovjeka, jer sloboda vjere je iskonsko ljudsko pravo, pošto bez vjere nema nijednog ozbiljnog društva. Jedna ozbiljna država prvo što bi trebalo da uradi jeste da donese jedan takav zakon. Nadamo se da će to biti utrađeno u što skorije vrijeme, pošto se sada nalazimo u jednom pravnom vakumu gorem nego u vrijeme komunizma", naveo je mitropolit Amfilohije.

"Nadamo se da će, nakon što su završeni izbori, stvari krenuti boljim putem iako sam, moram da priznam, pomalo zabrinut "

Prema njegovim riječima, Pravoslavna crkva u Crnoj Gori je, u određenom stepenu, gonjena crkva, a razlozi za tako nešto kako su ideološke i nacionalističke prirode.

"Nadamo se da će, nakon što su završeni izbori, stvari krenuti boljim putem iako sam, moram da priznam, pomalo zabrinut sudeći po onome što je izjavljivao predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić da postoji nekakav tajni dogovor unutar vladajuće koalicije u cilju razbaštinjenja, da ne kažem uništanje Mitropolije crnogorsko-primorske, odnosno SPC", kazao je mitropolit Amfilohije.

Fašizam u slici i prilici

"Nadam se da su u pitanju floskule nedoraslih političara, jer se oduzimanje crkvene imovine događalo samo u vremenima revolucija i nikada više. Da li će sadašnja crnogorska administracija krenuti tim bezumnim putem – ne mogu da vjerujem, ali sve je moguće", kazao je mitropolit Amfilohije.

Upitan da li se uskoro može očekivati i ugovor sa Pravoslavnom crkvom, on je ukazao da kod mnogih u državnim organima Crne Gore "postoji strah od jedne grupe militantnih dukljano-montenegrina, koji su postali ideološki fanatici".

"Možda je teška riječ, ali se bojim da iza jednog takvog odnosa prema Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, stoji jedna minorna, ali veoma militantna grupa, koja je, po svemu sudeći, fašistički nastrojena, jer ne priznaje nikoga i ništa u Crnoj Gori sem samu same i pokušava da Crnu Goru i njeno sveukupno istorijsko biće, kao i sadašnji trenutak, oblikuje po svojoj slici i prilici" istakao je mitropolit Amfilohije.

Bonus video: