Djelovi Nikšića, Žabljaka, Bara, Kolašina i Cetinja bez struje

Ekipe EPCG, kako se navodi, preduzimaju sve mjere kako bi oštećenja bila sanirana u najkraćem mogućem roku
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2012. 16:20h

Obilne padavine prouzrokovale su oštećenja na elektromreži, a djelovi Nikšića, Žabljaka, Kolašina, Bara i Cetinja i dalje su bez struje, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

“Intezivna atmosferska pražnjenja, jak vjetar i obilne padavine, koji su na kompletnom području Crne Gore bili aktuelni tokom vikenda, prouzrokovali su oštećenja na elektromreži, naročito na području Kolašina, Nikšića, Žabljaka i kao dijelu Bara i Cetinja”, kaže se u saopštenju.

Na području Kolašina trenutno su bez napajanja električnom energijom sela Rovaca sa ukupno 440 registrovanih potrošača, deset potrošača na području Prekobrđa i oko 150 domaćinstava u Vladošu.

Ekipe EPCG, kako se navodi, preduzimaju sve mjere kako bi oštećenja bila sanirana u najkraćem mogućem roku, ali aktuelni vremenski uslovi, klizišta i oštećeni putevi otežavaju pristup i dopremanje materijala na mjesta oštećenja.

“Nabujala Tara je odnijela i par armirano-betonskih stubova, čija sanacija nije moguća do povlačenja vode. Zbog svega navedenog potrošači na području Vladoša i Rovaca ponovno uspostavljanje naponskog stanja mogu očekivati narednih dana”, naveli su iz EPCG.

Jak vjetar je, dodaje se, havarisao 12 stubova na teritoriji Nikšića, gdje su bez napajanja električnom energijom sela Pišteta, Srijede, Ivanje i dio Vilusa.

“Bez električne energije su Ivanova Korita i Lovćen, kao potrošači koji se napajaju sa dalekovoda 10kv Čevo-Bata-Kobilji Do, 10kV Čukovići-Zaječina i 10 kV “Bokovo-Kosijeri-Mikulići-Tomići u Katunskoj i Riječkoj nahiji”

Iz EPCG su kazali da su ekipe su na terenu i da očekuju da će ta područja već danas do kraja dana imati redovno napajanje.

“Elektromreža u ruralnom dijelu Bara je pretrpijela oštećenja, zbog čega je od juče bez napajanja oko 50 domaćinstava selima u okolini Virpazara, dijelu Orahova, Dupila, Popratnica i Donjih Brčela. Na području sela Ostros, od subote je bez napajanja je oko 60 potrošača”, kaže se u saopštenju.

Do sada je, dodaje se, na teritoriji barske opštine registrovano čak 60 havarisanih stubova.

Saopšteno je da je oko 120 domaćinstava seoskog dijela opštine Cetinje bez napajanja električnom energijom, zbog oštećenja koja su prouzrokovali jak vjetar i intezivna atmosferska pražnjenja.

“Bez električne energije su Ivanova Korita i Lovćen, kao potrošači koji se napajaju sa dalekovoda 10kv Čevo-Bata-Kobilji Do, 10kV Čukovići-Zaječina i 10 kV “Bokovo-Kosijeri-Mikulići-Tomići u Katunskoj i Riječkoj nahiji”, saopštili su iz EPCG.

Oni dodaju da se, zbog teškog pristupa lokacijama gdje se nalaze oštećenjaiI loših vremenskih uslova sanacija može očekivati narednih dana, a da je na području opštine Cetinje do sada registrovano blizu 50 havarisanih stubova.

“Sanirana su gotovo sva oštećenja na mreži koja je u nadležnosti Elektrodistribucije Žabljak (Žabljak / Šavnik), osim u selu Mjetičak – pet potrošača, koje je nepristupačno za ekipe”, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su kazali da su sanirana gotovo sva oštećenja u nadležnosti Elektrodistribucije Podgorica – Podgorica, Golubovci, Zeta, Danilovgrad, danas do podne ili će biti sanirana do kraja dana, osim u selu Vranjina, gdje je 20 potrošača bez napajanja zbog otežanog pristupa za mehanizaciju i ekipe.

“Trenutno je napajanje za sve potrošače i u opštinama Mojkovac i Pljevlja stabilno, ili se radovi privode kraju, tako da se stabilizacija može očekivati do kraja dana. Tokom vikenda, potrošači u ostalim opštinama su imali stabilno napajanje, osim kraćih ispada koja su efikasno rješavani”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: