Na plaži kod Tivta pronađeno tijelo uginulog delfina

"Tijelo prugastog delfina, dugo oko 2 metra, bilo je u fazi raspadanja, a zaključili smo da je ova životinja uginula prije desetak dana"
99 pregleda 0 komentar(a)
Uginuli delfin, Tivat, Foto: Siniša Luković
Uginuli delfin, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.10.2012. 17:43h

Na plaži nekadašnjeg hotelskog kompleksa „Plavi horizont“ u uvali Pržna more je izbacilo leš uginulog delfina u fazi raspadanja. Prema riječima direktra Instituta za biologiju mora dr Aleksandra Joksimovića čije su kolege pregledale truplo, delfin nije stradao nasilnim putem.

„Uzrok smrti može biti podložnost nekom virusu ili negativan uticaj juga“

"Tijelo prugastog delfina, dugo oko 2 metra, bilo je u fazi raspadanja, a zaključili smo da je ova životinja uginula prije desetak dana. Pretpostavljamo da se tijelo nalazilo na nekoj stjenovitoj i nepristupačnoj obali i da ga je na plažu izbacilo jako jugo u noći između subote i nedelje", kazao je Joksimović podsjećajući da se u februaru ove godine u Boki već dogodio jedan sličan slučaj kada je mrtvo tijelo nešto većeg delfina, more izbaclo na plažu Kalardovo u Tivatskom zalivu.

Uginuli delfini pripadali su istoj vrsti tzv. prugastih delfina („Stenella coeruleoalba“).

Prugasti delfini su česti gosti u Jadranu i Mediteranu

„Uzrok smrti može biti podložnost nekom virusu ili negativan uticaj juga“, kazao je Joksimović dodajući da u kotorskom Institutu nemaju mogućnosti da obave obdukciju uginulog delfina, pa se tačan uzrok smrti neće saznati.

Prugasti delfini su česti gosti u Jadranu i Mediteranu, zaštićeni su sa više međunarodnih sporazuma i propisa o očuvanju migratornih vrsta, mogu dostići dužinu od 2,6 metara i težinu do 160 kilograma, a životni vijek im je između 55 i 60 godina.

Tivatski komunalci su tijelo uginulog delfina uklonili sa plaže.

Bonus video: