Pljevlja obilježavaju 100 godina od oslobođenja od otomanske imperije

U okviru aktivnosti za obilježavanje stogodišnjice u sali Gimnazije promovisana je knjiga “Pljevlja i manastir Svete trojice do oslobođenja od Turaka 1912“
140 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 27.10.2012. 20:13h

Nizom manifestacija Opština Pljevlja je počela obilježavanje stogodišnjice oslobođenje od otomanske imperije 27. oktobra 1912. godine.

U okviru aktivnosti za obilježavanje stogodišnjice u sali Gimnazije promovisana je knjiga “Pljevlja i manastir Svete trojice do oslobođenja od Turaka 1912“.

Na skupu se čulo da je autor ove knjige prof. dr Ljubomir Durković, sa najvišim naučnim zvanjima iz oblasti teologije, istorije i prava, ovim radom, na kome je radio više godine, dao nemjerljiv doprinos istraživanju prošlosti pljevaljskog kraja.

O knjizi su govorili publicista i književnik Milorad Joknić i priređivač Mile Stanić, savjetnik u Institutu arhiva Srbije. Program je vodio Rajko Palibrk. U programu su učestvovali i članovi dramske sekcije Gimnazije „Tanasije Pejatović”.

Izdavač ove knjige je Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve.

Sinoć je Ansambl narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“ u bivšem Domu vojske održao koncert. Danas će u 18 sati i sjutra u isto vrijeme u sali Skupštine opštine biti organizovan naučni skup na temu „Nacionalni i kulturni preporod Srednjeg Potarja i Polimlja u svijetlu Oslobođenja 1912. godine“. Večeras u 20 sati u sali Gimnazije biće održano književno veče Rajka Petrovog Noga.

Nezadovoljstvo načinom na koji se organizuje proslava ovog datuma u saopštenju za javnost iskazala je NVO “Fridom”.

Oni tvrde da je sramotno što proslavu umjesto državnih institucija organizuje lokalna uprava koja kao goste poziva profesore iz Srbije koji nemaju namjeru da odaju počast crnogorskoj vojsci koja je kako smatraju u toj organizaciji donijela slobodu, a ne srpska vojska.

„Ni jedna državna institucija ne organizuje nikakvu svečanost niti akademiju povodom ovog značajnog jubileja za crnogorsku državu i vojsku. Vijenci i cvijeće nemaju se đe položiti jer se nisu udostojili da naprave makar mali spomenik ovim junacima. Obraćali smo se Ministarstvu odbrane da povodom ovog jubileja organizuje dostojnu svečanu akademiju i obilježi ga. Međutim, do danas nisu učinili ništa“, navodi se u saopštenju “Fridoma” koje je potpisao predsjednik organizacije Dragan Kartal.

Bonus video: