Bijelo Polje: U Opštini prekobrojnih još 70

Potpredsjednik Opštine Radovan Obradović kazao je „Vijestima“ da se radi o postupku u koji se „ušlo sa obavezom“ da se broj uposlenih svede u racionalne okvire
1 komentar(a)
Radovan Obradović, Foto: Beća Čoković
Radovan Obradović, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 27.10.2012. 20:00h

Na poziv za sporazumni raskid radnog odnosa u organima bjelopoljske lokalne uprave prijavilo se 55 zaposlenih. Sekretarijat za opšte upravne poslove i društvene djelatnosi Opštine u oktobru prošle godine uputio je javni poziv za sporazumni raskid ugovora službenika i namještenika zaposlenih na neodređeno vrijeme u organima i službama lokalne uprave.

Potpredsjednik Opštine Radovan Obradović kazao je „Vijestima“ da se radi o postupku u koji se „ušlo sa obavezom“ da se broj uposlenih svede u racionalne okvire.

“Kao što je slučaj i u drugim opštinama, i kod nas ima viška uposlenih. Pored navedenog broja sa kojima je potpisan sporazum o raskidu ugovora ponovo će se ući u isti postupak, jer je evidentan broj od još 70-ak prekobrojnih.

Taj postupak želimo da sprovedemo na „bezbolan način“ i raspisaćemo ponovo javni poziv, te očekujemo da će radnici u tom dijelu osjetiti da treba sami da se jave i sporazumno raskinu radni odnos, jer su sada povoljniji uslovi u odnosu na ranije.

Očekuje ih 12 bruto zarada plus 2.000 eura, jer ih u protivnom sljeduje raskid radnog odnosa uz znatno manji iznos otpremnine. Očekujemo da će se dobrovoljno javiti određeni broj i time smanjiti višak zaposlenih u lokalnoj administraciji”, kazao je Obradović.

Navodeći da u Opštini ima oko 350 zaposlenih, ne računajući ustanove pod ingerencijom Opštine, Obradović je podvukao da će u lokalnoj upravi, nakon otpuštanja prekobrojnih, broj zaposlenih iznositi oko 220.

“Prekobrojnih je najviše u Komunalnoj policiji i Upravi lokalnih javnih prihoda. Normalno je da se rad uvijek cijenio i naravno da će ostati da rade oni koji su svojim angažovanjem, znanjem i iskustvom doprinijeli da se kvalitetno obavljaju postavljeni zadaci”, kazao je Obradović.

Uskoro posao za 20 pripravnika

Potpredsjednik Opštine najavio je i skorije upošljavanje 20 pripravnika visokoobrazovnog profila.

“Konkurs je raspisan prije nekoliko mjeseci i sa kandidatima je obavljen intervju i testiranje kako bi se izmjerilo njihovo znanje. Postoje opravdani razlozi zbog čega pripravnici nijesu ranije startovali, a jedan je što se sve poklopilo u vrijeme godišnjih odmora i predizbornog perioda. Da su ranije započeli angažman, to bi se tumačilo i kao predizborna aktivnost”, kazao je Obradović, navodeći, da se za 20 pripravničkih mjesta raznog profila u lokalnoj administraciji prijavilo 114 kandidata.

“Svakako da će pripravnički staž odrađivati kandidati koji su pokazali najbolje rezultate na testiranju. Očekujemo da će rješenja dobiti do kraja mjeseca i da će ubrzo startovati sa radom“, dodao je Obradović.

Bonus video: