I Mugoši medalja od Saveza boraca i antifašista

Prema Statutu Saveza, ova nagrada dodjeljuje se učesnicima NOR-a koji su ostali dosljedni idejama antifašizm
76 pregleda 10 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.10.2012. 07:56h

Savez boraca Narodnooslobodilačkog rata (NOR) i antifašista Crne Gore danas će gradonačelniku Miomiru Mugoši uručiti jubilarnu medalju povodom 70 godina Trinaestojulskog ustanka naroda Crne Gore.

Upitan čime je gradonačelnik zaslužio medalju, predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Podgorice Borivoje Banović istakao je da cijene pomoć koju Mugoša i Glavni grad pružaju u obilježavanju jubileja NOB-a i razvoju antifašizma.

“Sa Glavnim gradom učestvujemo u svim obilježavanjima jubileja, posebno u tretmanu spomenika Partizanu borcu na Gorici, gdje svakog 9. maja,13. jula i 19. decembra, datuma značajnih za NOB, zajedno sa gradonačelnikom obilježavamo jubileje i cijenimo pomoć koju nam grad pruža u razvoju antifašizma. To su pretpostavke na osnovu kojih je opredijeljeno da se Mugoši dodijeli jubilarna medalja”, pojasnio je Banović “Vijestima” zašto su odlučili da medalju dodijele baš Mugoši.

Prema Statutu Saveza, ova nagrada dodjeljuje se učesnicima NOR-a koji su ostali dosljedni idejama antifašizma. Izuzetno, spomen medalja može se dodijeliti drugim građanima koji su se svojom aktivnošću istakli u izgradnji bivše Jugoslavije, ili znatno doprinijeli obnavljanju crnogorske države.

SUBNOR je u jeku predizborne kampanje dodijelilo spomen-medalju predsjedniku DPS-a Milu Đukanoviću, šefu države Filipu Vujanoviću i predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću, u znak zahvalnosti za njegovanje tradicije NOR-a. Nagrađen je i premijer Igor Lukšić priznanjem za antifašizam i poštovanje borbe za slobodu.

Pored medalje Mugoši, SUBNOR će danas uručiti i zahvalnice i plakete, a svečanost će biti održana u restoranu “Njujork”, u Ulici Đoka Miraševića, u 11 časova.

Bonus video: